Prvi put u povijesti: Onečišćenje zraka navedeno kao službeni razlog smrti

Zagađenje zraka je važan čimbenik koji pridonosi pokretanju i pogoršanju astme, objasnio je londonski patolog.

Hina | 16.12.2020. / 15:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Britanski patolog je prvi puta u povijesti zemlje potvrdio onečišćenje zraka kao uzrok smrti i u jako iščekivanoj odluci ocijenio da je ono prodonijelo smrti jedne devetogodišnjakinje u Londonu.

Zaključujem da je onečišćenje zraka predstavljalo materijalni doprinos u smrti Elle Adoo-Kissi-Debrah 2013., izjavio je patolog londonskog okruga Southwark Philip Barlow.

Ella Adoo-Kissi-Debrah je umrla 15. veljače 2013. od teškog napada astme nakon tridesetak hospitalizacija u protekle tri godine povezanih s tom bolešću. Živjela je u Lewishamu, manje od 30 metara od petlje South Circular, prometnice na jugu Londona.

Pravosuđe je 2014. zaključio da je umrla od akutnog zatajenja dišnog sustava koji je izazvala teška astma, a ne zbog zagađenja.

Ti su zaključci poništeni 2019. i žalbeni sud je zakazao nova saslušanja zbog znanstvenih otkrića, posebno izvješća britanskog stručnjaka za zagađenje zraka Stephena Holgatea iz 2018.

On je utvrdio vezu između Ellinih hospitalizacija i visokih razina dušikovog dioksida (NO2) i lebdećih čestica, najštetnijih zagađivača, blizu njezinog doma.

Philip Barlow je utvrdio da su uzroci smrti kao prvo akutno zatajenje dišnog sustava, drugo astma od koje je djevojčica bolovala i treće izloženost zagađenju, čija je razina prelazila preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Zagađenje zraka je važan čimbenik koji pridonosi pokretanju i pogoršanju astme, objasnio je.

Ellina majka nije bila informirana o zdravstvenim rizicima, a da je bila, poduzela bi mjere koje bi mogle spriječiti Ellinu smrt, dodao je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti