Prvu brza e-punionica na benzinskoj postaji u Hrvatskoj

Hrvatski Telekom postavio je osmu brzu e-punionicu u Hrvatskoj, ujedno prvu na benzinskoj postaji ROX – vrijeme punjenja samo je 20 minuta, a korištenje je u potpunosti digitalno.

Martina Čizmić | 07.12.2018. / 12:17

Brza e-punionica (Foto: HT) (Foto: HT)

U razvoju hrvatskog poduzetništva, gradova, kao i same države veliku važnost imaju i fondovi Europske unije. Sredstva iz EU fondova omogućuju sudjelovanje u raznim europskim projektima za implementaciju brojnih inovativnih rješenja, koja pridonose većoj kvaliteti života, razvoju društva te većoj konkurentnosti države u cjelini.

Jedan od najboljih primjera ove sinergije između Hrvatskog Telekoma s jedne te države, gradova i poduzetnika s druge strane jest i projekt pod nazivom „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“.

Ovaj je projekt sufinanciran u okviru EU programa Connecting Europe Facility (CEF ili Instrument za povezivanje Europe), a omogućit će razvoj zelenih koridora e-mobilnosti na području središnje i jugoistočne Europe, što je dio širega globalnog projekta za povezivanje država s područja jugoistočne Europe. Svrha je projekta osigurati vrhunsku uslugu punjenja za domaće korisnike električnih vozila, ali i za sve veći broj turista koji na odmor u Hrvatsku dolaze električnim vozilima. Osim samog postavljanja, vlasnicima lokacija koji se odluče otvoriti e-punionicu Hrvatski Telekom pomaže i u dobivanju sredstava iz EU fondova.

Projektom se planira otvoriti čak 69 brzih i 4 ultrabrze e-punionice na ukupno 31 lokaciji na koridorima kroz Hrvatsku i Rumunjsku. Projekt će trajati do kraja 2020. godine, a ukupna mu je vrijednost 4,3 milijuna eura.

Upravo u sklopu ovoga projekta Hrvatski Telekom postavio je i brzu punionicu za električna vozila na nedavno otvorenoj revitaliziranoj benzinskoj postaji ROX. Radi se o osmoj brzoj e-punionici koju je Hrvatski Telekom postavio u Hrvatskoj, no važno je naglasiti da se ujedno radi i o prvoj brzoj e-punionici u Hrvatskoj koja omogućuje punjenje svih vrsta električnih vozila, a koja je postavljena na jednoj klasičnoj benzinskoj postaji. Punjenje traje tek oko 20 minuta, a korištenja je u potpunosti digitalizirano. Usluga punjenja dostupna je od 0 do 24 sata i do daljnjega je potpuno besplatna za sve korisnike električnih automobila, a dostupna je i korisnička podrška putem pozivnog centra Hrvatskog Telekoma.

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti prvu brzu interoperabilnu e-punionicu za električna vozila na ROX benzinskoj postaji u Zagrebu. Kao tvrtka koja više od 25 godina uspješno posluje u distribuciji naftnih derivata u Hrvatskoj i ostatku regije, želimo pružiti primjer i podići svijest o isporuci čišćih pogonskih energenata i usluga. Jako nam je drago što je Hrvatski Telekom u nama prepoznao idealnog partnera za realizaciju ovoga važnog projekta. Nadamo se da će revitalizirana ROX benzinska postaja s brzom e-punionicom pružiti primjer i drugim lancima benzinskih postaja te podići svijest o važnosti povećanja električne energije u prometu, kao ekološki najprihvatljivijeg rješenja, izjavio je predsjednik Uprave ROX d.o.o. Ivo Krištić.

S ovom najnovijom e-punionicom, Hrvatski Telekom dosad je, u suradnji s partnerima, postavio više od 120 javno dostupnih e-punionica u više od 75 gradova širom Hrvatske, što čini više od 50 posto javno dostupnih e-punionica u Hrvatskoj. Zahvaljujući tome, mreža Puni.hr danas je najveća regionalna mreža punionica za električna vozila.

Budući da je trend kupnje električnih vozila u stalnome porastu, usluga punjenja električnih vozila omogućuje investitorima koji se odluče njome proširiti svoju ponudu da budu konkurentniji. Osim toga, dostupnost jedne ovako tehnološki napredne usluge dodatni je poticaj dolasku sve većeg broja turista iz Europske unije, osobito onih bolje platežne moći, što pridonosi razvoju turizma.

Osvrćući se na sam projekt, Jerko Dumanić, direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika Hrvatskog Telekoma, istaknuo je: Iznimno nam je zadovoljstvo što imamo priliku svojim inovativnim rješenjima sudjelovati u ovako značajnim projektima te biti katalizator pozitivnih promjena, ne samo na razini gospodarstva, nego i društva u cjelini. Također nam je drago što je tvrtka ROX prva u Hrvatskoj prepoznala nove trendove te se uključila u ovaj projekt koji je financiran sredstvima iz EU fondova, a koji pridonosi konkurentnosti Hrvatske.

Nove brze e-punionice Hrvatskog Telekoma bit će uskoro postavljene na lokacijama u Karlovcu, Delnicama, Rijeci, Zagrebu i Varaždinu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti