Psu koji je kroz rijeku bježao pred čoporom divljih pasa upomoć stigli posve neočekivani pomagači

Krokodili u indijskoj rijeci Savitri naizgled su spasili psa koji je bježao od opasnosti, što je zaintrigiralo znanstvenike koji su proučavali njihovo ponašanje.

Branimir Vorša | 28.09.2023. / 15:41

Krokodil pomaže psu da prepliva rijeku
Krokodil pomaže psu da prepliva rijeku (Foto: threatenedtaxa.org)

U bijegu pred čoporom divljih pasa, jedan je pas uspio pobjeći preplivavši rijeku uz pomoć iz posve neočekivanog izvora. Naime, rijeka je bila puna krokodila. Iznenađujuće, umjesto da naprave obrok od psa u vodi, činilo se da su ga zapravo vodili na sigurno.

Taj nesvakidašnji događaj snimljen je i dokumentiran u izdanju časopisa Journal of Threatened Taxa iz kolovoza. Taj se događaj odvijao tijekom znanstvene studije o ponašanju krokodila u rijeci Savitri, koja se nalazi u indijskoj pokrajini Maharashtri.

Ti su krokodili zapravo dirali psa svojom njuškom i činilo se da su naizgled gurnuli i otpratili psa na sigurno, tvrde autori navedene studije.

Nije riječ o empatiji?

Krokodili se izliježu iz jaja Prvi slučaj dosad: Znanstvenici otkrili da ovim gmazovima za razmnožavanje nije potreban suprotni spol

Biolog Chris Murray sa Sveučilišta Southeastern Louisiana dao je uvid u to zašto su krokodili možda odlučili ne zgrabiti naizgled lak plijen. Čimbenici kao što su sitost ili osjećaj previše ranjivosti da započnu napad mogli su utjecati na njihovu odluku. Prošli negativni susreti sa psima kao plijenom također su mogli igrati ulogu.

Murray je naglasio da su takve procjene rizika i nagrada uobičajene u prirodi, posebice u kontekstu ekologije prehrane. Nije se slagao s tvrdnjom da krokodili pokazuju empatiju, kao što su sugerirali autori studije.

U nekim obalnim regijama Indije i Šri Lanke, krokodili koegzistiraju s ljudskom populacijom, što rezultira nekim od najvećih stopa incidencije napada na ljude u svijetu. Murray je izrazio skepticizam u pogledu ideje da krokodili pokazuju suosjećanje. Smatram da je suosjećanje krokodila vrlo malo vjerojatno, kaže.

Ipak, složio se s autorima studije o tendenciji podcjenjivanja kognitivnih sposobnosti krokodila. Crpeći iz vlastitog iskustva, Murray je ispričao slučajeve krokodila koji su koristili štapove kako bi namamili ptice na njih i uključivali se u grupno hranjenje. Promatrao je znakove koji su upućivali da krokodili uče iz prošlih susreta.

Slika nije dostupna Peruanski znanstvenici otkrili novu vrstu krokodila koja je živjela prije 7 milijuna godina

Murray je tvrdio da kognitivna sposobnost krokodila, posebice njihova sposobnost procjene okoline i zadržavanja informacija, nadilazi zasluge koje im se obično pripisuju.

Oni nisu samo zli, neuredni gmazovi, napominje Murray. Međutim, upozorio je da se tim stvorenjima ne trebju pripisivati osjećaji sažaljenja prema unesrećenim psima.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti