Peruanski znanstvenici otkrili novu vrstu krokodila koja je živjela prije 7 milijuna godina

Na temelju fosilnih ostataka vjeruju da je taj krokodilov predak bio dugačak oko 4 metra.

Hina | 19.05.2022. / 08:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Otkriće fosiliziranih ostataka krokodila u Peruu, koji datiraju otprije 7 milijuna godina paleontolozima će pomoći da bolje shvate kako su današnji krokodili, koji su u ovoj andskoj zemlji slatkovodna bića, prvi put stigli iz mora na kopno.

Članovi peruanskoga istraživačkog tima, koji su analizirali novootkrivene fosilizirane ostatke čeljusti i lubanje, smatraju da su tadašnji krokodili vjerojatno prešli Atlantski ocean do obala južne Amerike te su se na kraju naselili u području današnjega južnog Perua.

Istraživač Rodolfo Salas je rekao da je njegov tim posljednjih godina prikupljao dijelove kostura krokodila, a nakon pronalaska čeljusne kosti u peruanskoj pustinji Sacaco 2020. on i kolege su postupno došli do saznanja o evoluciji tih životinja nakon života u slanim oceanskim vodama.

Novootkrivena vrsta krokodila koju predstavljamo živjela je u Sacacu prije 7 milijuna godina, rekao je Salas o vrsti koju je nazvao Sacacosuchus cordovai.

Slika nije dostupna Znanstvenici iznenadili otkrićem: Drevni krokodili šetali su na stražnjim nogama, poput dinosaura

Na temelju fosilnih ostataka vjeruju da je taj krokodilov predak bio dugačak oko 4 metra. Sacaco je područje na kojemu su istraživači i ranije pronalazili kosture prapovijesnih životinja.

Stručnjaci tvrde da je prije više milijuna godina na području pustinje bilo more u kojemu su, među ostalim morskim vrstama, živjeli kitovi, golemi morski psi i krokodili.

Zaključili smo da su svi 'morski' krokodili imali duguljaste i istanjene glave te da su postojala dva morfotipa - jedan koji se hranio gotovo isključivo ribom i drugi koji je vjerojatno bio svežder, rekao je Salas.

Studija je objavljena prošli tjedan u britanskome znanstvenom časopisu Kraljevskog društva.

Današnji krokodili naseljavaju pretežno tropska i suptropska područja planeta, a staništa su im najčešće vlažna mjesta poput močvara, jezera, rijeka, iako neki mogu živjeti i u slanoj vodi.

Evolucija krokodila može se pratiti još od ere mezozoika, koja se naziva i 'doba gmazova', a gmazovi su bili prve životinje koje su u potpunosti napustile akvatički način života i prešle na kopno.

Južni Peru je bogat izvor prapovijesnih životinjskih ostataka.

U ožujku je tim paleontologa na čelu sa Salasom predstavio fosil lubanje "morskog čudovišta" dugog 12 metara, grabežljivca koji je živio prije 36 milijuna godina u dijelu oceana duž središnje obale Perua.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti