Punite mobilni uređaj gdje stignete? FBI ima važno upozorenje za vas

Iako upozorenje nije novo, valja ga ponoviti. Najsigurnije mjesto za punjenje vašeg pametnog uređaja jest - kod kuće.

Martina Čizmić | 11.04.2023. / 14:48

Punjenje pametnog telefona, ilustracija (Foto: Getty Images)

FBI je prošlog tjedna izdao upozorenje za američke građane (ali i sve ostale) vezano za besplatne javne stanice za punjenje pametnih uređaja. Objavili su kako su hakeri uspjeli preuzeti kontrolu nad nizom javnih mjesta za punjenje uređaja, zbog čega mogu zaraziti dotične uređaje zlonamjernim softverom ili ostvariti pristup podacima koji se nalaze na uređaju koji se puni.

U objavi na Twitteru navode kako bi bilo dobro izbjegavati korištenje mjesta za punjenje u zračnim lukama, hotelima ili trgovačkim centrima.

Ugradnja baterija na proizvodnoj traci, ilustracija Dvojica znanstvenika pomoću napredne tehnologije gotovo dvostruko povećala kapacitet litijevih baterija

Nosite svoj punjač i USB kabel i koristite električnu utičnicu, napisao je FBI-ev ured u Denveru.

 

 

Upozorenje se ponajprije odnosi na "ormariće" koji korisnicima nude besplatno punjenje pametnog uređaja i nude im USB kabel i pretinac u kojem mogu ostaviti svoj uređaj da se puni dok oni kupuju, ispijaju kavu ili obavljaju druge poslove.

No upozorenje nije novo. O potencijalnim problemima na koje naivni korisnik može naići, samo zato što je želio "uzeti malo struje" za svoj uređaj, FBI je pisao u svom sigurnosnom biltenu još prije nekoliko godina. I stručnjaci za računalnu sigurnost već dugo upozoravaju na opasnost takvog javnog punjenja uređaja, pogotovo na mjestima gdje korisnici ostavljaju uređaj bez nadzora.

Predstavljanje Realmeovog GT3 u Barceloni Realme predstavio telefon čiju bateriju je moguće napuniti u manje od 10 minuta

Zasad nije jasno jesu li iz FBI-a samo željeli podsjetiti građane da izbjegavaju takvu praksu uoči proljetnih praznika i većeg broja putnika u američkim zračnim lukama ili su pak zabilježili porast takvih slučajeva zaraze zlonamjernim softverom na javnim punionicama.

U svakom slučaju, najsigurnije je uređaje puniti kod kuće s vlastitim punjačem, a ako se baš dogodi da vam treba dopuna kad ste negdje vani, radije koristite prijenosne baterije ili utičnicu i vlastiti punjač nego da posuđujete tuđe ili koristite javne punionice.

I naravno, u postavkama telefona provjerite je li vam isključena opcija prijenosa podataka kad se USB kabelom priključite na neku od USB utičnica. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti