Putin napravio prvi korak ka stvaranju izoliranog ruskog interneta

Iako je ruski internet trenutačno samo ideja na papiru, napokon su otkriveni detalji koji bi mogli ukazati na to kako Rusija planira ostvariti tu ideju.

Martina Čizmić | 02.05.2019. / 13:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija je korak bliže stvaranju svog izoliranog interneta, koji bi bio u potpunosti pod kontrolom države.

Baš kao što je to i najavio, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji će omogućiti stvaranje nacionalne internetske mreže, u potpunosti odvojene od ostatka svijeta.

Iako je ruski internet trenutno samo ideja na papiru, napkon su otkriveni detalji koji bi mogli ukazati na to kako Rusija planira ostvariti tu ideju.

Prema dokumentima objavljenima na stranicama ruske vlade, ruski internet bio bi pod nadzorom Roskomnadzora, ruske telekomunikacijske agencije. Ta bi agencija trebala osigurati dostupnost svih komunikacijskih usluga u Rusiji u izvanrednim situacijama, ali i odvojiti ruski internet od ostatka svijeta.

Iako je Rusija poznata po svojim strogim pravilima i zakonima zbog kojih zadaje glavobolje velikim svjetskim tehnološkim kompanijama, stvaranje isključivo ruskog interneta mnogi doživljavaju kao svojevrsnu cenzuru i priliku vladajućih da se obračunaju s neistomišljenicima.

Hoće li ruski internet na kraju zaživjeti u praksi, tek ćemo vidjeti. No Putinov potpis daje mu dobre temelje.

Izvor: Ria Novosti

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti