Putinovi novi zakoni: Stroža pravila za društvene mreže i curenje podataka

Društvene mreže koje ne uklone zabranjene sadržaje dobit će velike novčane kazne.

Hina | 30.12.2020. / 16:25

Vladimir Putin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je potpisao niz zakona kojima se državi daju nove ovlasti, a cilj im je ograničiti djelovanje velikih američkih društvenih mreža, klasificirati pojedince u kategoriju "stranih agenata" i spriječiti otkrivanje osobnih podataka zaposlenika osiguranja.

Novim zakonima, kojima se omogućuju i ograničenja prosvjeda, završava godina ustavnih reformi, Putinu (68) daju priliku da se kandidira za još dva šestogodišnja mandata u Kremlju, umjesto da odstupi 2024. godine, kako je trebalo biti u skladu sa zakonom.

Zbog ostalih reforma, poput one kojom se bivšim predsjednicima omogućuje doživotni imunitet od kaznenog progona, analitičari su dugo nagađali o Putinovim planovima jer su odnosi između Moskve i Zapada ponovno zategnuti nakon pokušaja trovanja velikog kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog.

Jedan od novih zakona od srijede omogućuje Rusiji da blokira ili ograniči pristup internetskim stranicama koje "diskriminiraju" ruske medije, što je dio Putinove kampanje čiji je cilj povećati ruski "suverenitet" na internetu, a to potiče strah korisnika od 'puzajuće' kontrole interneta u kineskoj maniri.

Twitter trenutačno neke ruske medije označava kao "medije bliske državi", što je potez koji službena Moskva smatra uvredljivim. Oni koji podupiru zakon iznose pritužbe na predrasude koje iskazuju Facebook, Twitter i YouTube.

Drugim se zakonom uvode velike novčane kazne u iznosu do 20 posto prošlogodišnjeg prometa za web stranice čija je baza u Rusiji koje opetovano ne uklanjaju zabranjene sadržaje, a to su, po mišljenju ruskih zakonodavaca i YouTube i Facebook često izbjegavali učiniti.

Trećim se zakonom zabranjuje otkrivanje osobnih podataka ruskih sigurnosnih službenika, snimaka koji ponekad 'iscure' putem interneta, a koristili su ih istraživački novinari tijekom praćenja tajnih operacija.

Ostali novi zakoni omogućit će uvođenje dvogodišnje zatvorske kazne zbog klevete na društvenim mrežama te uvođenje novih propisa kojima će se zabraniti financiranje prosvjeda "stranih agenata", kao i omogućiti zabrana nekih skupova.

Zahvaljujući novome zakonu vlasti će, u skladu s novim ovlastima pojedince klasificirati kao "strane agente" te će ih moći poslati u zatvor na pet godina ne budu li ispravno prijavili svoje aktivnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti