Qualcomm priprema konkurenta Appleovim čipovima iz serije M

Kompanija čiji se čipovi koriste u brojnim Androidima, ima velike planove i za tržište osobnih računala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.11.2021. / 12:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nekoliko godina Apple se odlučio na radikalan zaokret i najavio kako će s vremenom Intelove čipove u svojim računalima zamijeniti s vlastitim čipovima. Taj se potez pokazao kao pun pogodak jer su performanse njihovih čipova tako dobre da su iznenadile i ljude u Appleu.

Slika nije dostupna Brutalne performanse, ali i cijena: Za najjači model novog Appleova prijenosnika potrebno je platiti više od 6 tisuća dolara

Njihovim putem sada želi krenuti i Qualcomm, kompanija najpoznatija po svojim čipovima za mobilne telefone koji pokreću brojne Androide koji se danas koriste. Ova će kompanija, naravno, nastaviti razvijati i proizvoditi čipove za pametne telefone, no u budućnosti veliki fokus namjeravaju staviti na čipove za prijenosna računala čime kreću u bitku s Intelom, AMD-om i Appleom.

Tijekom nedavne konferencije izvršni tehnološki direktor tvrtke James Thompson najavio je novu generaciju čipseta s kojom žele postaviti standard kada su u pitanju performanse za računala koji rade na Windowsima. Te bi performanse, najavio je, trebale biti usporedive s čipovima iz serije M koje Apple ugrađuje u svoja računala. Na novim čipovima, među inim, radit će i ekipa iz Nuvije, kompanije koju je Qualcomm preuzeo za 1,4 milijardi dolara, a na čijem su čelu tri bivša zaposlenika Applea.

Slika nije dostupna 45 godina staro računalo Apple 1 prodano za 400 tisuća dolara

Prve modele novih čipova Qualcomm bi već sljedeće godine mogao početi isporučivati proizvođačima osobnih računala, dok prve modele računala s njihovim novim računalnim hardverom možemo očekivati tijekom 2023. godine.

Izvor: TechSpot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti