Rad u Amazonovim skladištima je poput intenzivnog 9-satnog treninga

Jedna od zaposlenica Amazona pred senatskim odborom kritizirala je radne uvjete u kompaniji koja je uvelike profitirala koronakrizom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.03.2021. / 15:45

Amazonovo skladište (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako je koronakriza uništila brojne kompanije diljem svijeta, dio njih, a pogotovo se to odnosi na tehnološke tvrtke, zabilježio je veliki rast prihoda i profita. Jedna je od takvih kompanija i internetski gigant Amazon koji, među inim, često prati glas ne baš najboljeg poslodavca. O teškim i napornim radnim uvjetima u njihovim skladištima tijekom razgovora sa senatskim odborom za proračun SAD-a govorila je radnica u skladištu Jennifer Bates, koja s kolegama pokušava osnovati prvi sindikat zaposlenika Amazona.

Nadzor Big Brother kao sustav kažnjavanja u Amazonu: To je poruka zaposlenicima da im šefovi ne vjeruju

Naglasila je da, iako se iz Amazona hvale kako zaposlenike plaćaju više od minimalca, šefovi te tvrtke ne govore o radnim uvjetima na takvim mjestima. Tijekom deset sati koje provodi na svom radnom mjestu, ima dvije pauze od po pola sata, no tih devet radnih sati čini se, kako je to slikovito opisala, kao svakodnevni intenzivni trening. Zaposlenicima koji se ne mogu nositi s takvim tempom i rade sporije ili uzimaju previše vremena slobodno prijete kazne ili čak otkazi. Kako se radnici u skladištu ne bi previše opustili, nadzire se svaki njihov potez, komentirala je Bates.

Upozorila je i kako dvije polusatne pauze nisu dovoljne za odmor jer su skladišta toliko velika da se puno slobodnog vremena potroši samo na odlazak na WC i natrag. Također, kritizirala je i što su liftovi u skladištu napravljeni isključivo za prijevoz tereta te na njima stoji oznaka da nisu za zaposlenike, koji onda moraju koristiti stepenice da bi došli do četvrtog kata tih ionako velikih kompleksa.

Na njezine kritike dobio je priliku odgovoriti i osnivač i izvršni direktor kompanije na odlasku Jeff Bezos, no on je poziv za svjedočenje pred odborom odbio.

Slika nije dostupna Andrew Jassy dio je elitnog Amazonova S-tima: Evo zašto je on savršeni nasljednik Jeffa Bezosa

Umjesto toga iz tvrtke su poslali priopćenje u kojem su napomenuli kako povratne informacije svojih zaposlenika, uključujući i kritike Bates, shvaćaju ozbiljno. Ipak, smatraju kako njezina razmišljanja ne predstavljaju mišljenje većine zaposlenika jer, prema nekim njihovim podacima, više od 90 posto njezinih kolega svojim bi prijateljima preporučilo rad u Amazonovim skladištima koja smatraju “odličnim radnim mjestom”. U priopćenju su još jednom napomenuli kako su minimalnu plaću u kompaniji prije nekoliko godina podigli na 15 dolara po satu te se zalažu za zakon prema kojem bi se federalna minimalna plaća u SAD-u podigla na taj iznos.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti