U New Yorku uskoro počinje veliki sajam automobila na kojem će auto kompanije predstaviti nove modele svojih vozila, a među brojnim izloženim automobilima, jedan će Audijev SQ5 biti posebno zanimljiv. Neki ga novinari već nazivaju autom budućnosti koji nam pokazuje kakvi bi se automobili mogli kretati cestama za desetak i više godine, a njima neće upravljati ljudi, već – računala. U posljednje vrijeme sve se više priča o autonomnim automobilima i sve veći broj kompanija ulaže novac u istraživanje i razvoj ovakvih vozila, među kojima je vjerojatno najviše napredovao Google. Prve su informacije govorile su kako njihove automobile na cestama možemo očekivati za desetak godina, ali Googleovci vjeruju kako bi moglo biti puno ranije, možda već do 2020. godine.

Ipak, čini se da bi Google mogle prestići druge kompanije, među inima i proizvođač auto opreme Delphi koji je navedeni Audi SQ5 opremio radarima i senzorima te će ovaj model uskoro krenuti na put od San Francisca do New Yorka, a cijelim putem njime će upravljati samo računalo. Naravno, automobil neće biti prazan te će na prednjem sjedištu sjediti osoba koja će biti spremna preuzeti kontrolu za slučaj da dođe do problema, no dosadašnja testiranja pokazala su da automobil opremljen njihovom tehnologijom može u potpunosti sam savladati sve prepreke na cesti i sigurno odvoziti zadanu lokaciju. U ovom se automobilu u San Franciscu već provozao novinar Cneta koji kaže kako je autonomni Audi SQ5 bez problema savladao i komplicirana raskrižja, zaustavio bi se prilikom skretanja udesno ako su cestu u tom trenutku prelazili pješaci, 'poštivao' je sve prometne znakove i semafore te je računalo odlično reagiralo u svim situacijama. Delphi je ovaj Audi opremio s jednim radarom velikog dometa na prednjem dijelu automobila i s četiri radara manjeg dometa, iznad vjetrobranskog stakla nalazi se kamera koja služi kao 'vizualni senzor', ima još šest senzora te GPS, dok je 'mozak' automobila procesor koji, koristeći sve podatke senzora i kamere, stvara virtualni okoliš i upravlja vozilom. Usprkos naprednoj tehnologiji koju koriste ovakvi automobili, veliki broj ljudi i dalje ne vjeruje računalima koja njima upravljaju te svoju sudbinu ne žele prepustiti u ruke računalima.

No, s obzirom na napredak tehnologije, sigurno je da će s vremenom ovakvi automobili postati sve sigurniji (naravno, uvijek treba imati na pametni i neke vanjske elemente – npr. hakere koji bi mogli preuzeti kontrolu nad takvim automobilima) te bi u budućnosti računala mogla postati puno bolji vozači od ljudi. Ako se pokaže da je s ovakvim automobilima smanjen broj prometnih nesreća, ozlijeđenih i poginulih na cestama, osnivač Tesle Elon Musk smatra kako bi to moglo dovesti do nekih radikalnih promjena pa čak i donošenja zakona kojima bi se ljudima zabranilo upravljanje automobilima. Tako nešto ne treba očekivati u bliskoj budućnosti, no Musk kaže da bi to moglo biti moguće za kojih dvadesetak ili više godina.  

Foto: Delphi