Radikalno drugačiji dizajn: Apple radi na savitljivom iPhoneu

Već za dvije godine Apple bi mogao predstaviti potpuno novi iPhone koji će imati savitljivi ekran te će se možda čak moći rasklopiti i koristiti kao tablet.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.03.2018. / 16:03

Apple (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što se dugo vremena dizajn pametnih telefona nije previše mijenjao te su novi modeli dolazili s boljim hardverom i većim ekranima, ali ne i s nekim većim promjenama u dizajnu, posljednjih godina stvari su se ipak malo pokrenule, ponajviše kada su ekrani u pitanju. Najveća su novost ekrani od ruba od ruba (odnosu ekrani sa zakrivljenim rubovima), zahvaljujući kojima su kompanije u kućišta istih ili sličnih dimenzija kao u starijim modelima smjestile ekrane veće dijagonale.

Ovaj novitet odrazio se i na druge promjene poput premještaja tipke Home – na nekim telefonima smještena je na stražnjem dijelu ekrana, a Apple se odlučio na drugačiji pristup i, umjesto dodirom prsta, omogućio otključavanje telefona pogledom, dok je Vivo u svoj konceptni telefon Apex senzor za otiske prstiju implementirao u donji dio ekrana.

Sljedeći veći novitet na tržištu pametnih telefona bit će, čini se, savitljivi telefoni te će takvi uređaji korisnicima omogućiti brojne nove opcije. O Samsungovim savitljivim telefonima priča se već godinama (i brojne druge kompanije prijavile su patente za ovakve uređaje), a ova bi kompanija već ove godine mogla predstaviti prvi takav model

No osim ove južnokorejske kompanije, slične planove na ovom tržištu ima i Apple – prema analitičarima Bank of America Merrill Lynch, Tim Cook i ekipa trenutno rade na razvoju savitljivog telefona koji bi se na tržištu mogao pojaviti već za dvije godine. Ovakav bi se uređaj preklopljen mogao koristiti kao klasični iPhone, a kada se otklopi, mogao bi se koristiti kao tablet – s ovakvim (hibridnim) uređajem Apple bi mogao uvelike naštetiti prodaji iPadova, no ako se tržište kreće u takvom smjeru, Apple to ne smije ignorirati.

Na sličan način Apple je s iPhoneom "uništio" iPod, no to se pokazalo kao njihova najbolja odluka u povijesti te bi na krilima odlične prodaje telefona ova kompanija već ove godine mogla doseći tržišnu vrijednost od bilijun dolara.

Do ovih informacija analitičari banke došli su na temelju sastanaka s nekoliko Appleovih dobavljača iz Azije te svim investitorima savjetuju kupovinu njihovih dionica.

Izvor: CNBC

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti