Raj za fanove: Ako volite Apple, ovo mjesto morate posjetiti!

Ako volite Apple i tehnologiju i namjeravate posjetiti Prag, svakako vam preporučujemo posjet Apple Museumu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.11.2018. / 08:35

Galerija

Ljubitelji Applea posebna su vrsta fanova – Stevea Jobsa slave kao kultnu ličnost, a zbog novog modela iPhonea spremni su čekati satima pa čak i danima i noćima ispred trgovina, samo kako bi se što prije dokopali obožavanog telefona. Za njih nema dileme tko je bolji – iPhone ili neki Android, Mac ili PC, a podrazumijeva se da je Apple Watch najbolji pametni sat na svijetu.

Appleov muzej u Pragu (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Jedno od mjesta koje bi svaki ljubitelj ove kompanije trebao posjetiti jest Appleov muzej koji je smješten u Pragu. Ovaj privatni muzej sadrži bogatu povijest Applea i proizvoda koje je ova kompanija predstavila u povijesti dugoj više od 40 godina te je na 776 kvadratnih metara smještena najveća privatna kolekcija Appleovih proizvoda na svijetu prikupljenih od 1976. do 2012. godine kada je muzej otvoren.

Appleov muzej u Pragu (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Uređaji i priče koje ih prate poredani su kronološkim redom tako da se povijest ove kompanije može pratiti od prvih dana i prvih računala pa do ovog desetljeća i gadgeta poput iPhonea, iPoda, iPada i drugih.
Posebno je zanimljivo vidjeti stara računala s kraja sedamdesetih i iz osamdesetih godina – prve Apple modele, Lisu II, Macintosh iz 1984. te druge modele putem kojih možemo pratiti ne samo evoluciju Applea, već i evoluciju cijele računalne industrije. Od velikih računalnih kutija, monitora i PowerBook prijenosnika preko prekrasnog i atraktivnog Maca posebno dizajniranog za 20.-u godišnjicu prvog Mac računala pa do modernih modela.

Appleov muzej u Pragu (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Osim samih uređaja, u muzeju možemo vidjeti i Appleove reklame, citate Stevea Jobsa, stare slike Jobsa i Woza, postoji i multimedijalna dvorana u kojoj se prikazuje film o povijesti kompanije itd.

Appleov muzej u Pragu (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Posebno su istaknuti i neki veliki događaji u Appleovoj povijesti koji prate kronologiju same postave muzeja i izložbenih primjeraka pa je tako upečatljiva linija na podu na kojoj je označen povratak Jobsa u kompaniju u drugoj polovici devedesetih. Iza te linije nalaze se računala dizajnirana nakon njegovog povratka u kompaniju te se točno vidi velika razlika u dizajnu računala prije i poslije te crte, odnosno početka nove Jobsove ere.

Appleov muzej u Pragu (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Kao što svi ljubitelji ove kompanije znaju, tada su na tržište plasirani atraktivno dizajnirani iMacovi, predstavljeni su iBook prijenosnici, a zatim i svi proizvodi koji su nam dobro poznati – nove generacije stolnih računala i prijenosnika, iPodovi, tableti, telefon itd.

Među zanimljivim uređajima trebamo spomenuti Appleov grafički tablet iz 1979. godine, Newton, zatim "kalkulator koji je spasio Apple" – HP-65 kojeg je Wozniak prodao 1976. kako bi pomogao Appleu, Jobsov BMW-ov motocikl itd.

Appleov muzej u Pragu (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Čak i ako niste ljubitelj ove kompanije, ako putujete u Prag svakako vam preporučujemo posjet ovom muzeju jer sadržati brojne zanimljive uređaje koji su dijelom obilježili posljednjih dvadesetak godina, ali i koji nam pokazuju koliko se brzo tehnologija mijenja i napreduje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti