U Hrvatskoj više od stotinu žena godišnje umre od vrste raka koja se ranim otkrivanjem uspješno liječi: "Može se dogoditi svakome"

Treći je najčešći rak u žena, a više od stotinu ih od raka vrata maternice na godinu i umre, iako bi se ranim otkrićem uspješno liječio. Upravo zato kreće nacionalni program i nove vrste pregleda.

DNEVNIK.hr | 12.01.2023. / 21:03

Galerija

Na godinu 320 žena oboli od raka vrata maternice. Dio ove statistike prije nekoliko godina postala je i Daria Ivanjek.

Išla sam na redovni ginekološki pregled, malo raniji, 10 mjeseci je bio od prethodnog. Samim tim što je otkriveno na vrijeme i rano sam izbjegla i kemoterapiju i zračenje, kazala je Ivanjek u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Srne Bijuk.

Danas, potpuno izliječena, ova medicinska sestra svojim primjerom pomaže drugima.

Žene bez obzira bile spolno aktivne ili ne, da se obavezno jave ginekologu jer to se može dogoditi svakome, bio mlad, star, navodi.

Zato počinje novi preventivni program i to s novim testiranjem. Uzorak uzet za Papa test, odmah će se testirati i na HPV virus koji uglavnom uzrokuje rak.

Sam papa test promatra stanice ispod mikroskopa gdje mi vidimo da je nastala promjena, a HPV će biti pozitivan i prije nastanka kanceroze. Reći će nam o budućem riziku za nastanak tih teških promjena kod žena, objasnila je Danijela Vrdoljak Mozetič, specijalistica kliničke citologije u KBC-u Rijeka.

Slika nije dostupna Revolucionarni lijek mogao bi zauvijek promijeniti način na koji se borimo protiv jedne od najčešćih vrsta raka u svijetu

Ovi pregledi prvo kreću u Virovitičko-podravskoj županiji, a za godinu dana trebali bi zaživjeti diljem zemlje. Najbolja prevencija i dalje je cjepivo.

Potpuno besplatno za djevojčice i dječake i zato se svi mogu cijepiti. Na nacionalnoj razini je to negdje između 20 i 15 posto, ne možemo time biti zadovoljni, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

U Hrvatskoj već postoje neki preventivni programi, a 2021. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, na pregled je pozvano više od 400 tisuća žena, a odazvalo se oko 60 posto. Mortalitet od raka dojke pao je za 25 posto.

Na preventivne preglede protiv raka debelog crijeva pozvano je više od 800 tisuća osoba, a odazvalo se njih 22,4 posto.

Liječenje, ilustracija Nada za oboljele od raka: Znanstvenici bi im mogli udvostručiti stopu preživljavanja u sljedećih 10 godina

Važno je dizati svijest, ali i pojačati zdravstveni sustav.

Javljaju se žene koje su u sustavu, nakon što su bile liječene, pa su u sustavu redovite kontrole da nisu uspjele dobiti neke pretrage, navodi Ivana Kalogjera iz Udruge Nismo same.

Uz prevenciju i pravi sustav smanjuje se smrtnost, sada na godinu od raka maternice umire 120 žena.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti