Raste zabrinutost: Rusi bi mogli prekinuti internetsku komunikaciju Amerike

U posljednje vrijeme primijećene su povećane aktivnosti ruskih špijunskih brodova i podmornica, a Amerikanci strahuju da bi Putin mogao prekinuti velike podvodne internetske kablove

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.10.2015. / 08:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U posljednje vrijeme u američkim vojnim i obavještajnim krugovima vlada sve veća zabrinutost zbog prisutnosti ruskih špijunskih brodova i podmornica u blizini podvodnih kabela putem kojih se odvija većina globalne internetske komunikacije. Iako nema nikakvih dokaza o uništavanju takvih kabela, dio obavještajaca sumnja kako je sada u tijeku priprema terena te da bi se, u slučaju nekih budućih sukoba, Rusi zaista mogli odlučiti na uništavanje ovih kabela čime bi veliki dio Amerike, ali i drugih zemalja ostao bez interneta. Povećane aktivnosti ruskih brodova i podmornica zabilježene su već neko vrijeme i to baš u područjima najpoznatijih ruta takvih kabela – od Sjevernog mora do sjeveroistočne Azije i u morima u blizini SAD-a, a špijunski brod Yantar koji je opremljen s dvije podmornice koje bi se mogle spustiti do morskog dna i uništiti kablove, primijećen je u blizini Kube gdje prolazi jedan takav kabel.

Prekidanje velikih podvodnih internetskih kabela nije nikakva novost jer takvi kablovi često znaju nastradati tijekom prirodnih katastrofa ili od brodova čija ih sidra mogu oštetiti, no takva se oštećenja najčešće mogu brzo i jednostavno popraviti. Ono što muči Amerikance (ali i brojne druge zemlje – poziv u pomoć u praćenju ruskih aktivnosti uputili su i Norvežani) jest mogućnost prekidanja ovih kabela na velikim dubinama i na teško dostupnim mjestima zbog čega bi se njihov popravak odužio, a vlade, kompanije i obični korisnici na duže bi vrijeme ostali bez interneta. Osim svima dobro poznatih podvodnih ruta na kojima su položeni takvi kabeli, pod morem postoje i tajni kabeli koje su Amerikanci postavili za vojnu komunikaciju te postoji zabrinutost kako Rusi svjetskim morima traže takve kabele putem kojih bi mogli prisluškivati vojne tajne ili ih uništiti i prekinuti komunikaciju.

'Svaki dan brinem se oko toga što bi Rusi mogli napraviti', komentirao je za NY Times admiral i zapovjednik podmorničke flote Frederick Roegge, a slično razmišljaju i drugi članovi u vrhu vojske i obavještajnih agencija koji su bolje upućeni u ruske aktivnosti koje su, usporedili su neki obavještajci – u razini onih tijekom hladnog rada. Prisluškivanja podvodnih komunikacijskih kabela nije nikakva novost te na NY Timesu podsjećaju na američku operaciju iz 1971. kada je jedna podmornica sjeverno od Japana pronašla tajni podvodni kabel koji je koristila ruska vojska, a prije deset godina Amerikanci su predstavili podmornicu Jimmy Carter koja navodno može pratiti svu komunikaciju koja se odvija putem podvodnih kabela. Ruski planovi trenutno su nejasni, no zapovjednik američkih flote u Europi Mark Ferguson smatra kako je riječ o novoj ruskoj doktrini hibridnog ratovanja u kojoj kombiniraju uporabu klasičnog naoružanja sa cyber ratovanjem i 'ratovanjem informacijama', odnosno pokušajem prekida komunikacije, a na moru to se odnosi upravo na uništenje komunikacijskih kablova.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti