Rastuća zdravstvena prijetnja u svijetu: Prva tableta za denga groznicu ima dobre rezultate

U ispitivanjima na ljudima, znanstvenici namjerno izlažu zdrave dobrovoljce uzročniku kako bi testirali cjepivo ili liječenje ili bolje razumjeli bolest koju uzrokuju.

Hina | 21.10.2023. / 08:22

Komarac (Foto: Getty Images)

Čini se da tableta za tropsku bolest denga groznicu, koju je razvila tvrtka Johnson & Johnson, štiti od oblika virusa kod nekoliko pacijenata u malom ispitivanju na ljudima u Sjedinjenim Državama, prema podacima koje je tvrtka predstavila u petak, a prenijela agencija Reuters.

Trenutačno ne postoji specifično liječenje za denga groznicu, koja predstavlja rastuću zdravstvenu prijetnju u svijetu, rekla je tvrtka prije predstavljanja podataka na godišnjem sastanku Američkog društva za tropsku medicinu i higijenu u Chicagu.

Prvi je to lijek koji je pokazao antivirusno djelovanje protiv denge, rekao je o lijeku Marnix Van Loock, koji nadzire istraživanje patogena za J&J-ov odjel Janssen.

Komarci, ilustracija Europski centar za kontrolu bolesti upozorio: Ovim napastima odgovaraju sve dulja i toplija ljeta, a s njima dolaze i dodatne opasnosti

U ispitivanjima na ljudima, znanstvenici namjerno izlažu zdrave dobrovoljce uzročniku kako bi testirali cjepivo ili liječenje ili bolje razumjeli bolest koju uzrokuju.

Denga groznicu, često asimptomatsku, kod pacijenata sa simptomima obilježavaju jaki bolovi u zglobovima i grčevi.

Bolest je dugo pošast u većem dijelu Azije i Latinske Amerike, uzrokujući milijune infekcija svake godine i desetke tisuća smrti, a vjerojatno će se širiti kako klimatske promjene čine sve više područja gostoljubivim za komarce koji ga šire, rekao je glavni znanstvenik Svjetske zdravstvene organizacije Jeremy Farrar ranije ovog mjeseca.

Prijenosnici denga groznice uglavnom su komarci iz roda Aedes aegypti i Aedes albopictus (tigrasti komarac) koji najčešće obitavaju u tropskim krajevima.

Tigraski komarac udomaćio se u Sredozemlju, a u Hrvatskoj je registriran od 2004., prema podacima internetske stranice zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Prvi autohtoni slučajevi denga groznice u Hrvatskoj evidentirani su na Pelješcu 2010.

U ispitivanju koje je proveo Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, 10 dobrovoljaca dobilo je visoku dozu lijeka J&J pet dana prije nego što im je ubrizgana vrsta denge.

Nastavili su uzimati lijek 21 dan nakon toga.

Kod 60 posto nije bilo mjerljivog virusa denga groznice u krvi nakon što su bili izloženi patogenu, kao ni znakova da je njihov imunosni sustav reagirao na infekciju virusom tijekom 85 dana praćenja.

Pet osoba je bilo u placebo skupini, svi su zaraženi virusom te su svi imali mjerljiv virus prilikom testiranja.

Sudionici ispitivanja primali su standardnu njegu od medicinskih stručnjaka gdje je to bilo potrebno, a korištena je oslabljena verzija virusa kako bi se smanjili simptomi.

Pozitivni rani podaci podupiru nastavak ispitivanja lijeka za sprječavanje četiri različite vrste denga groznice u stvarnom okruženju gdje je bolest uobičajena, rekao je J&J.

Slika nije dostupna Komarci imaju tajno oružje koje sprječava imunosni sustav u borbi sa zarazom virusom denga

Lijek djeluje tako da blokira djelovanje dva virusna proteina, sprječavajući virus da sam sebe kopira. Svi sudionici ispitivanja su ga dobro podnijeli, rekao je J&J.

Ključno pitanje za budućnost bit će osiguravanje pristupa novom lijeku, ako bude djelovao u većem opsegu, u mnogim zemljama s niskim i srednjim dohotkom gdje je najpotrebniji, dodaje britanska novinska agencija. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti