Ravnateljstvo civilne zaštite završilo s testiranjima SRUUK-a: "Smatramo da je bilo uspješno"

Postotak uspješnosti isporuke Cell Broadcast poruka bio na 87,4 posto ćelija baznih stanica mobilnih operatera na testiranom području.

Martina Čizmić | 07.06.2023. / 10:25

SMS poruka SRUUK-a (Foto: Zimo/Screenshot)

Nakon što je u subotu 3. lipnja, slanjem SMS poruka na mobilne uređaje diljem Hrvatske započelo testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama, testiranje je završeno slanjem Cell Broadcast poruke na mobilne uređaje na području Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik.

Kako su izvijestili iz Ravnateljstva civilne zaštite, dan je nalog za slanje poruka prema mobilnim uređajima svih operatora. Postotak uspješnosti isporuke Cell Broadcast poruka bio na 87,4 posto ćelija baznih stanica mobilnih operatera na testiranom području.

SMS poruka SRUUK-a Testne poruke za uzbunjivanje uspješno poslane: Testiranje se nastavlja u utorak na ovim područjima

S obzirom na to da je ovo testiranje bilo usmjereno prvenstveno na ćelije baznih stanica, smatramo da je bilo uspješno, i da će s novim verzijama Android i IOS operativnih sustava Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama omogućavati isporuku CBC poruka velikom postotku mobilnih uređaja, ističu iz Ravnateljstva. 

Podsjetimo, Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini cijele države kako bi se pravovremeno moglo obavijestiti građane o kriznim situacijama s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija. Riječ je o „big data“ sustavu koji obrađuje veliku količinu podataka u blisko realnom vremenu, svakih pet minuta ponovno obrađuje geolokacijske podatke više od 5 000 000 mobilnih uređaja.

Tijekom SMS testiranja, za koje u Ravnateljstvu kažu da je proteklo uspješno, dan je nalog za slanje poruka prema mobilnim uređajima svih operatora.

Najveći broj uređaja uspješno je i zaprimio poruku i povratno dostavio podatak o isporuci. Uočeno je da su poruke slane i prema uređajima koji nemaju mogućnost prihvata poruke (e-call uređaj u vozilima, uređaji koji služe za razmjenu podataka i sl.). Otprilike 80 posto mobilnih uređaja je zaprimilo testnu poruku, a u narednom razdoblju provest će se analiza i ukloniti uočeni nedostaci, izvijestili su tad iz Ravnateljstva. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti