Testne poruke za uzbunjivanje uspješno poslane: Testiranje se nastavlja u utorak na ovim područjima

Iako su SMS poruke, prema podacima Ravnateljstva, uspješno stigle na 80 posto uređaja, neki ih nisu dobili, a neki su ih dobili u - inozemstvu.

Martina Čizmić | 04.06.2023. / 09:27

SMS poruka SRUUK-a (Foto: Zimo/Screenshot)

Iz Ravnateljstva civilne zaštite izvijestili su kako je uspješno provedeno testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama. Testiranje, koje je provedeno u stvarnim uvjetima, obuhvaćao je slanje testne SMS poruke svim korisnicima mobilnih uređaja koji su se u trenutku slanja nalazili na području Republike Hrvatske. 

Kako objašnjavaju, Ravnateljstvo civilne zaštite dalo je nalog za slanje poruka prema mobilnim uređajima svih operatora. Najveći broj uređaja uspješno je i zaprimio poruku i povratno dostavio podatak o isporuci. Uočeno je da su poruke slane i prema uređajima koji nemaju mogućnost prihvata poruke (e-call uređaj u vozilima, uređaji koji služe za razmjenu podataka i sl.). Otprilike 80 posto mobilnih uređaja je zaprimilo testnu poruku, a iz Ravnateljstva ističu kako će se u narednom razdoblju provest analiza i ukloniti uočeni nedostaci.

SMS poruka SRUUK-a Kad u subotu dobijete ovakvu poruku, samo bez panike: Evo tko će vam ju poslati i zašto

Neki građani nisu dobili poruku u očekivano vrijeme, neki su dobili dvije, a neki su dobili poruku iako se u tom trenutku nisu nalazili na teritoriju Republike Hrvatske.

Iz Ravnateljstva ističu kako je do pomicanja planiranih vremenskih rokova došlo zbog produženog trajanja slanja poruka u trećoj skupini županija (Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska), jer je u vrijeme preliminarnog testiranja (srijeda, 31.5.2023.) očekivani broj korisnika na navedenom području bio za trećinu manji (oko 600 000) naspram stvarnog broja na dan testiranja (oko 900 000) što je produžilo vrijeme slanja testnih poruka svim korisnicima na tom području.

Ukupno je, prema podacima Ravnateljstva, poslano 4 689 097 poruka, od čega je korisnicima koji su u tom trenutku bili u roamingu u Hrvatskoj, poslano 1 133 081 poruka.

SMS poruka SRUUK-a Danas umjesto zvuka sirena, čut ćete zvuk SMS poruka: Evo kad ih možete očekivati

Iz Ravnateljstva napominju kako ovo nije kraj testiranja SRUUK-a. Testiranje će se nastaviti u utorak ,6.6.2023., kad će biti poslane test poruke putem Cell Broadcast tehnologije. Poruka će biti poslana u podne i to na područjima Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik.

Nakon toga obavit će se potpuna analiza testa u suradnji s mobilnim operatorima. 

Podsjetimo, Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini RH s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija. Riječ je o „big data“ sustavu koji obrađuje veliku količinu podataka u blisko realnom vremenu te svakih pet minuta ponovno obrađuje geolokacijske podatke gotovo 5 000 000 mobilnih uređaja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti