Danas umjesto zvuka sirena, čut ćete zvuk SMS poruka: Evo kad ih možete očekivati

Građani koji prime poruku ne moraju ništa posebno napraviti. Dovoljno je tek pročitati poruku, kako biste vidjeli kako izgleda.

Martina Čizmić | 03.06.2023. / 07:46

SMS poruka SRUUK-a (Foto: Zimo/Screenshot)

 Svake prve subote u mjesecu, provodi se testiranje sirena uz uzbunjivanje u izvanrednim situacijama. No, danas se to neće dogoditi. Zvuk sirena, zamijenit će zvuk primitka SMS poruka. 

Naime, kako su već ranije ovog tjedna najavili iz Ravnateljstva civilne zaštite, testirat će se novi Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama u stvarnim uvjetima i to slanjem SMS poruke svim korisnicima domaćih mobilnih mreža i korisnicima u roamingu.

Testiranje sustava počinje u 9 sati ujutro, a iako će se testirati sustav na području cijele Hrvatske, neće svi dobiti SMS poruku, pošiljatelja HR112ALERT u isto vrijeme

Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK

Prvi će u 9:00 sati poruku dobiti korisnici mobilnih uređaja na području Vukovarsko-srijemske županije, a potom slijede u 10:00 sati korisnici na području Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10:30 korisnici iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testnu poruku dobit će oko 11:00 sati, a oni u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji oko 11:30 sati. Građani Zagreba, umjesto sirena točno u podne, dobit će SMS poruke, a cijelo testiranje završit će oko 13 sati slanjem SMS poruke korisnicima s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

Raspored testiranja SMS poruka (Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite)

Građani koji prime poruku ne moraju ništa posebno napraviti. Dovoljno je tek pročitati poruku, kako biste vidjeli kako izgleda. 

Poruke će slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu.

Poruku će dobiti svi mobilni uređaji koji komuniciraju s nekom od baznih stanica na teritoriju Republike Hrvatske, dakle svi oni koji u sebi u trenutku slanja poruke imaju aktivnu SIM karticu. SMS poruku dobit će svi mobilni uređaji koji podržavaju SMS tehnologiju bez obzira na godinu proizvodnje. SMS poruku primit će i uređaji koji se zateknu na području bez signala u trenutku slanja poruke, kada dođu na područje pokrivenosti signalom, ukoliko će to biti unutar predodređenog vremena aktivnog slanja poruke.

Na upit Zima o tome kako cijeli postupak funkcionira odnosno tko šalje zahtjev za slanje takve poruke, iz Ravnateljstva civilne zaštite odgovorili su nam kako zahtjev za slanjem poruke Ravnateljstvu civilne zaštite mogu uputiti sve pravne osobe koje se bave djelatnošću koja svojom naravi može ugroziti život i zdravlje građana, materijalna i kulturna dobra i okoliš temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite, a isti su i definirani Pravilnikom o postupku uzbunjivanja stanovništva. Brzina primanja poruke ovisi o veličini ugroženog područja i o broju zahvaćenih korisnika, ali riječ je o vrlo brzom postupku koji bi trebao biti realiziran u periodu od nekoliko minuta.

SMS poruka SRUUK-a Kad u subotu dobijete ovakvu poruku, samo bez panike: Evo tko će vam ju poslati i zašto

Sustavom SRUUK moguće je slati klasične SMS poruke koje će sadržavati i poveznicu (link) na web portal sustava, kao i CBC (Cell broadcast) poruke. Ukoliko se u sustavu odabere najviši stupanj slanja poruke, tada će se poruka oglasiti i zvukovnim signalom čak i ako je mobilni uređaj „utišan“. Za sad će korisnici o primitku poruke biti obaviješteni kao i prilikom primanja bilo koje druge SMS poruke. 

Iz Ravnateljstva ističu kako će u danima nakon testiranja provesti i ispitivanje jesu li SMS isporučene na zadanom području. Pa sačuvajte poruku nekoliko dana kako bi, ako vas sljedeći tjedan nazovu i pitaju jeste li primili poruku, znali reći kad je to bilo. 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti