"Razina destrukcije je neopisiva": Mrežom se širi simulacija udara uragana na Tampu napravljena prije 4 godine

"Uragan Phoenix je fikcionalan, no prijetnja katastrofalnih uragana koji udaraju Floridu je stvarna."

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.10.2024. / 13:25

Snimka uragana iz simulacije (Foto: YouTube)

Kakve bi mogle biti najgore potencijalne posljedice uragana Milton koji se približava Floridi možemo vidjeti na jednoj simulaciji koja je napravljena još prije četiri godine i u kojoj Tampu pogađa uragan pete kategorije. A te posljedice, nije teško pretpostaviti, su zastrašujuće i možemo se samo nadati kako će se, dok uragan dosegne Floridu, ipak smiriti te da nećemo vidjeti scene kakve su napravljene u simulaciji.

Uragan Milton snimljen sa ISS-a VIDEO Pogledajte snimku "najgore oluje u posljednjih 100 godina" s Međunarodne svemirske postaje

Simulaciju nazvanu Project Phoenix sponzorirali su odjel za upravljanje hitnim situacijama Floride i američka Savezna državna agencija za upravljanje hitnim situacijama, a napravljena je kako bi stanovnike Tampe, ali i ove cijele savezne države pripremile za jedan od najgorih scenarija.

Kako bi što bolje prikazali devastirajući udar prirode i uragana pete kategorije, simulacija kombinira vremenska izvješća s arhivskim videozapisima. Snaga uragana je brutalna, a vjetrovi pušu brzinama od 250 do 320 km/h, ostavljajući iza sebe smrt, pustoš i uništenje: Razina destrukcije je neopisiva, komentirao je narator u simulaciji. Ono što su tada napisali u simulaciji, sada se i ostvaruje: Uragan Phoenix je fikcionalan, no prijetnja katastrofalnih uragana koji udaraju Floridu je stvarna.

Simulacija se događa u vrijeme rane jeseni, upravo sredinom listopada te su se prve naznake oluje pojavile 10. listopada, dok se pet dana poslije uragan Phoenix svom silinom sručio na Tampu. Jutro poslije uragana plaže su nestale, mostovi uništeni, aerodrom devastiran, stabla su srušena, dok su iz bolnice poručili da, zbog velikih oštećenja, ne mogu primati pacijente. Predviđanja projekta Phoenix govore o više od 160 smrtnih slučajeva i 30 tisuća nestalih, dok bi čak 300 tisuća ljudi zatražilo smještaj i zaklon. Šteta bi iznosila čak 200 milijardi dolara.

Uragan (Ilustracija: Getty) Znanstvenici upozoravaju na burnu budućnost: Tropske oluje postaju sve intenzivnije i razornije, a i sele se na sjever

Kako naglašavaju na Daily Mailu, razlog zašto je Tampa toliko ugrožena udarom uragana leži u topografiji jer je floridska obala Meksičkog zaljeva plitka, s blagim, nagnutim grebenom pa povišeno oceansko dno djeluje kao barijera koja sprječava otjecanje vode u ocean i umjesto toga gura vodu prema obali. Zbog velike izloženosti, kao i velike populacije, dio znanstvenika pribojavao se ovakvog scenarija godinama. Simulacija je pokazala kakav je najgori mogući scenarij, a svi se sada samo možemo nadati da do njega neće doći.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti