VIDEO Pogledajte snimku "najgore oluje u posljednjih 100 godina" s Međunarodne svemirske postaje

Dok se američki jugoistok sprema za uragan Milton, snimke s Međunarodne svemirske postaje pokazuju koliko zastrašujuće ta oluja izgleda iz svemira.

Branimir Vorša | 09.10.2024. / 10:10

Uragan Milton snimljen sa ISS-a
Uragan Milton snimljen sa ISS-a (Foto: @NASA_Johnson/X)

Florida se ponovno suočava s lošim vremenskim prilikama jer nakon uragana Helene, uragan Milton sad prijeti američkom kopnu. Guverner Floride Ron DeSantis proglasio je izvanredno stanje za 51 okrug duž zapadne obale te američke savezne države, nakon iznenadnog intenziviranja Miltona u oluju kategorije 5. Obvezne evakuacije izdane su za područja poput Charlottea, Hillsborougha i Manateeja, a očekuje se da će ih biti i više.

Veliko grmljavinsko nevrijeme Često previđen i misteriozan vremenski fenomen proizvodi gama-zračenje u našoj atmosferi

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da bi uragan Milton mogao biti jedna od najgorih oluja u posljednjih sto godina.

Brzina uragana Milton skočila je sa 105 km/h u nedjelju na 250 km/h do ponedjeljka, prema američkom Nacionalnom centru za uragane (NHC). Oluju nastavlja pratiti NOAA-in satelit GOES-16. Dramatična snimka iz svemira pokazala je njegovu evoluciju od tropske oluje do uragana kategorije 5 s maksimalnim vjetrovima od 290 km/h.

Upozorenje Servis za rano upozorenje koji spašava živote: Meteoalarm slavi 15 godina u Hrvatskoj

Zastrašujući uragan Milton snimili su i astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), a snimka je podijeljena i na platformi X. NASA je na istoj platformi podijelila i fotografiju tog uragana, također snimljenu vanjskim kamerama ISS-a dok se približavao obali Floride.

Ta stopa intenziviranja uragana treća je po snazi za atlantski bazen, iza uragana Wilma (2005.) i uragana Felix (2007.), koji su se intenzivirali za 170 km/h odnosno 160 km/h, izjavila je Stephanie Zick, izvanredna profesorica na Odsjeku geologije Sveučilišta Virginia Tech.

Do utorka ujutro Milton je oslabio na kategoriju 4, ali je i dalje ostao opasan. Veće polje vjetra generirat će veće valove, stoga je važno da stanovnici Floride slijede naredbe za evakuaciju bez obzira na točan intenzitet, dodao je Zick. Projicirana putanja oluje stavlja je blizu Tampe u srijedu navečer, potencijalno koincidirajući s plimom i donoseći olujni val visine između 3 i 4,5 metara, prema projekcijama NHC-a.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti