Servis za rano upozorenje koji spašava živote: Meteoalarm slavi 15 godina u Hrvatskoj

Na današnji dan daleke 2009. godine za javnost su u putem Meteoalarm platforme postala dostupna i vremenska upozorenja za Hrvatsku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.07.2024. / 15:49

Upozorenje (Foto: Getty Images)

Danas se navršava 15 godina od kada je u Hrvatskoj počeo s radom Meteoalarm, servis za rano upozorenje na opasne vremenske pojave. Kako su objavili na službenom profilu DHMZ-a na društvenoj mreži X, vremenska upozorenja za Hrvatsku javnost su dostupna putem Meteoalarm platforme još od 17. srpnja 2009. godine, da bi naknadno bila nadopunjena i s obalnim upozorenjima pa tako od 1. lipnja 2016. sadrže i obavijesti o jakom vjetru za područja oko 22 km od obale.

Ivan Güttler Prognoza vremena korištenjem AI-a je brža, troši manje energije i daje točnije rezultate u odnosu na klasične modele

Meteoalarm objedinjuje službene prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave europskih nacionalnih i hidrometeoroloških službi te treba napomenuti kako takve pravovremene obavijesti na vremenske nepogode čak mogu spasiti živote. S obzirom na to da klimatske promjene značajno utječu na vremenske anomalije, od sve češćih toplinskih udara pa do superćelija kakvoj smo prošle godine svjedočili u Zagrebu, jasno je kako je važnost Meteoalarma s godinama sve veća.

Meteoalarm je također i portal prema nacionalnim sustavima upozorenja, a ona se za Hrvatsku izdaju za 8 regija koje su dio cjelokupnog Meteoalarm sustava za Europu, a upozorenja se izrađuju za vjetar, kišu, maglu, snijeg/poledicu, grmljavinsko nevrijeme, iznimno visoku ili nisku temperaturu zraka te obalna upozorenja na vjetar.

dr. sc. Ivan Güttler, glavni ravnatelj DHMZ-a Klimatske promjene predstavljaju novi izazov za meteorologe jer uzrokuju veći broj ekstremnih vremenskih događaja

Više o Meteoalarmu, njegovoj povijesti, kao i vrstama upozorenja ovog servisa za rano upozorenje pogledajte u videozapisu objavljenom na platformi X.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti