RECENZIJA: Dell Precision 5530 - prijenosnik stvoren za kreativce

Bilo nam se teško odvojiti od ovog uređaja na kraju testiranja. Ispunio je sva naša očekivanja (neka i nadmašio), a čak je i izazvao zavist među kolegama koji su nas promatrali iz prikrajka.

Martina Čizmić | 03.02.2019. / 10:09

Dell Precision 5530 2in1 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Nemamo priliku često testirati prijenosna računala poput Dell Precision 5530. Već na prvi pogled jasno je da se radi o “ozbiljnom” računalu, koje je namijenjeno za mnogo više od pukog surfanja po internetu ili uređivanja dokumenata.

Dizajniran je da djeluje robusno i čvrsto, a istovremeno bude dovoljno elegantan i privlačan da ga s ponosom izvadite iz torbe na nekom poslovnom sastanku.

Računalo koje privlači poglede

Dell Precision 5530 2-in-1 podržava 2 načina rada - klasično prijenosno računalo i tablet. U klasičnom načinu rada, težina od gotovo dva kilograma i veličina (35,7 x 23,5 centimetara) ne dolaze toliko do izražaja. No, kad ga se preklopi i pretvori u tablet, može biti nezgodan za dulje prezentacije ili korištenje. Ono što smo posebno primijetili je da se u tom preklopljenom načinu rada jače i brže zagrijava. Razlog je jednostavan - prekriven je otvor za hlađenje. Kad se uređaj rasklopi, više nema problema s pregrijavanjem.

Dell Precision 5530 2in1 u tablet formi (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Naš primjerak izvana je imao srebrno aluminijsko kućište s kromiranim detaljima te karbonsku unutrašnjost koja djeluje ugodno za rad. Tipkovnica ima pozadinsko osvjetljenje, što olakšava rad i u potpunom mraku, no potrebno je malo vremena kako biste se naviknuli na pomalo plitak hod tipki. Ako volite “nabijati” po tipkovnici kao mi, na početku korištenja ćete imati osjećaj kao da ste promašili tipku ili imati potrebu još malo jače udariti. Nakon otprilike pola sata tipkanja, osvijestili smo da moramo tipkati mekše i rad je postao mnogo ugodniji. Nekima bi moglo zasmetati što tipkovnica nema zaseban numerički dio, ali nama to i nije predstavljalo neki problem. Jedinu smo zamjerku imali na touchpad koji nema dodatnih tipki, što ponekad otežava rad.

Zvučnici se nalaze na donjoj strani kućišta i zadivljujuće su snažni. Glazba ili zvukovi s videa mogu bez problema ispuniti prostoriju, a da zvuk ostane realističan i bez distorzije. Ljubitelji savršenog zvuka vjerojatno bi kao zamjerku mogli istaknuti nedovoljno basa, ali za prosječne korisnike to neće biti neki problem.

Dell Precision 5530 2in1 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Dell Precision 5530 2in1 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

S bočnih strana nalaze se očekivani utori - čitač memorijskih kartica, dva USB 3.1 Gen 1 utora, utor za punjenje, utor za zaključavanje (koji veoma sliči na USB-C), HDMI 2.0 utor, Thunderbolt 3 utor te utor za slušalice.

Ekran koji ćete željeti dodirivati

Ono što nam je posebno zapelo za oko je 15,6-inčni ekran koji je osjetljiv na dodir i koji u Dellu nazivaju InfinityEdge. U prijevodu, slika se proteže od ruba do ruba što ostavlja dojam mnogo većeg ekrana. Upravo zbog InfinityEdgea nije bilo mjesta za web kameru na uobičajenom mjestu (vrhu ekrana) pa su ju iz Della prebacili u dno. To samo po sebi i nije tako loša pozicija (treba se malo naviknuti na drugačiju perspektivu), ali može biti nezgodno ako ste s nekim na Skypeu i istovremeno tipkate na tipkovnici. Nerijetko će vam “uletjeti” prsti u sliku.

Kad je isključen, ekran djeluje veoma reflektivno, gotovo poput ogledala. No, to nestaje kad računalo radi. Svjetlina i kontrast na ovom 4K ekranu su i više nego dobri (još jedan razlog zašto će se kreativci oduševiti ovim računalom), a boje su bogate i žive. Čak ni nakon duljeg “pipkanja” po ekranu i ostavljanja packi, kvaliteta slike nije umanjena. Perfekcionisti će ipak imati potrebu “glancati” ekran ili izbjegavati dodirivanje kad god je to moguće.

Dell Precision 5530 2in1 u tablet formi (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Naš testni Dell Precision 5530 2-in-1 došao je s Intel Core i7 procesorom brzine 3,10 GHz i 8 GB memorije. Za grafiku se brinula Radeon Pro WX Vega GL Graphics, a za pohranu Samsungov 256 GB disk. Inače, Dell nudi mogućnost odabira komponenti prema željama, potrebama i debljini novčanika. Što su komponente jače, veća je i cijena. Iako ona maloprodajna za Hrvatsku još nije formirana, očekuje se da će se kretati od 1200 dolara na više (naravno, bez PDV-a).

Cijeli sustav pokreću Windows 10 Pro, a osim operativnog sustava, Dell se pobrinuo i da svojim programima korisnicima pomogne izvući maksimum iz samog računala.

Po mjeri svakog kreativca

Dell Precision Optimizer tako u svakom trenutku pokazuje status računala - koliko se troši procesorske snage, koliko je opterećena grafička kartica, memorija i slično. No, isto tako nudi različite profile koji će prilagoditi performanse računala korisnikovim potrebama. Upravo tu do izražaja dolazi činjenica da je Dell ovo računalo namijenio prije svega kreativcima i onima koji se bave multimedijom. Tako se među ponuđenim profilima ističu oni namijenjeni radu u Photoshopu, Premiere Pro, Sonar Platinumu, Revitu i Solid Worksu. Ovisno o odabranom profilu, korisnik može prilagoditi pojedine značajke te tako dodatno “ubrzati” računalo.

Dell Precision 5530 2in1 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Isprobali smo kako cijela stvar funkcionira na primjeru Photoshopa i možemo reći da smo zaista impresionirani. Nije bilo nikakvog zastajkivanja, trzanja ili pauziranja zbog učitavanja čak i na najvećem zoomu.

Dell Precision 5530 2in1 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Treba istaknuti još i Dell Data Security koji će se pobrinuti da vaši podaci budu na sigurnom, dok će Dell Endpoint Security Suite paziti da se uređaj ne zarazi neželjenim zlonamjernim programima.

Na kraju, spomenimo i bateriju. Uz prosječno korištenje računala (surfanje internetom, slanje e-mailova i obrada dokumenata), baterija je izdržala više od 11 sati. No, kad se uključe zahtjevniji programi poput onih za obradu fotografija i videa, baterija se (razumljivo) brže prazni. Naša je izdržala više od devet sati - dovoljno da “izgura” cijeli radni dan bez dopunjavanja.

Punokrvni radni stroj koji bi svatko poželio

Što reći nakon tjedan dana druženja s ovim računalom? Bilo nam se teško odvojiti od ovog uređaja na kraju testiranja. Ispunio je sva naša očekivanja (neka i nadmašio), a čak je i izazvao zavist među kolegama koji su nas promatrali iz prikrajka. No, da budemo potpuno iskreni. Dell Precision 5530 2-in-1 nije uređaj koji ćete nositi sa sobom po gradu i sa sastanka na sastanak. To je radni stroj koji će biti najsretniji ako većinu dana provede na vašem radnom stol, uz povremene izlete u grad ili na sastanke.

Dell Precision 5530 2in1 (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Ako se bavite multimedijom, dizajnom ili montažom, ovaj je uređaj pravi izbor za vas, pogotovo u kombinaciji s olovkom i Dellovom podlogom za crtanje (Canvas).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti