RECENZIJA Dellova radna stanica spremna je za sve izazove i najzahtjevnije zadatke

Na testiranje nam je stigao Dellov prijenosnik Precision 5570, radna stanica spremna i za najzahtjevnije zadatke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.08.2022. / 08:53

Galerija

Dellova serija radnih stanica Precision namijenjena je profesionalcima koji od svojih računala traže maksimum. I po pitanju kvalitete izrade, kao i po pitanju performansi. Za model Precision 5570 s kojim smo se družili tijekom vrućih ljetnih dana, možemo reći da zadovoljava obje kategorije.

Riječ o vrsti prijenosnika na kojoj je apsolutno zadovoljstvo obavljati sve operacije te možete biti sigurni da vas tijekom radnog dana neće iznevjeriti. Jedini problem koji smo imali s ovim računalom jest da smo nakon 15-ak dana morali izbrisati sav sadržaj s njega, vratiti ga na početne postavke te na adresu s koje nam je i poslan.

Dell Precision 5570 - 3 (Foto: Zimo)

Prva stvar koja se primijeti na ovom računalu jest elegantan i nenametljiv dizajn s tamno sivim kućištem u čijem je središtu smješten prepoznatljiv Dellov logo. Precision 5570 nije lagan i, ako prelazite s nekog manjeg prijenosnika, potrebno je kratko razdoblje navikavanja na njegovu težinu od 2,1 kg.

Na bočnim stranama nalaze se tri utora (Thunderbolt 4 i USB-C), čitač SD memorijskih kartica te 3,5 mm izlaz za slušalice. Dakle, nema klasičnih USB utora za povezivanje miša ili npr. vanjskih tvrdih diskova, a nema niti HDMI izlaza. Ipak, u pakiranju s Precisionom 5570 isporučuje se poseban dongle koji se s računalom povezuje putem USB-C utora, a na njemu se nalazi utor za klasični USB (samo jedan) i HDMI izlaz.

Pohvale za ekran i zvučnike

Otvaranje poklopca i paljenje računala otkriva ekran s iznimno malim rubovima u čijem se vrhu smjestila prilično neprimjetna kamera. Kvaliteta 15,6-inčnog ekrana je odlična, od svjetline i kontrasta pa do prikaza boja. Ekran rezolucije 3840x2400 piksela osjetljiv je na dodir, što bi dijelu korisnika moglo biti važno, no za razliku od telefona i tableta, dojma smo kako dodir prsta nikako ne može zamijeniti tipkovnicu i miša te se nismo niti sjetili pri svakodnevnom korištenju dodirivati aplikacije prstom, već isključivo mišem.

Ako vam ta opcija ipak igra neku ulogu, naglasit ćemo kako je ekran iznimno responzivan i brz bilo da samo skrolate ili npr. zumirate sadržaj na njemu, no kada je npr. otvoreno puno tabova u pregledniku internetskih stranica, ponekad je teško pogoditi pravi tab. Također, kao što je to i za očekivati, dodiri prstom po ekranu ostavljaju mrlje pa ga je potrebno češće čistiti.

Dell Precision 5570 - 5 (Foto: Zimo)

Kamera HD rezolucije u vrhu pokazala se odličnom za videosastanke, što je u vrijeme udaljenog rada, Zooma, Teamsa, Meeta i drugih aplikacija postala jedna od jako važnih opcija.

Osim za ekran, pohvale idu i za odličnu tipkovnicu na kojoj je pisanje pravo zadovoljstvo. Testni model nije imao hrvatske tipke, no u svakodnevnom radu to nije predstavljalo problem. Također, treba naglasiti kako tipkovnica ima pozadinsko osvjetljenje.

Ispod tipkovnice je veliki i precizni touchpad, a iako uvijek preferiramo korištenje miša umjesto touchpada, dodirna površina na ovom računalu posao je obavljala baš kako treba, brzo i precizno.

Tipkovnica nema poseban numerički dio, jer su rubovi na donjoj površini računala rezervirani za zvučnike. Njihovu kvalitetu također treba pohvaliti - zvučnici su prilično glasni te ćete na njima uživati u zvuku filmova s Netflixa ili glazbi sa streaming servisa ili YouTubea. Zvučnici u kombinaciji sa spomenutim ekranom čine jedno zaista odlično multimedijsko iskustvo tako da bi se Precision, osim za posao, često mogao koristiti i za zabavu.

Top performanse

Dell Precision 5570 - 7 (Foto: Zimo)

Za poslovnjake ipak je najvažnije ono što je ispod haube, a u slučaju modela koji smo testirali, riječ je o snažnom i brzom “motoru”. Pokreće ga Intel Core i7 12800H 2,4 Ghz procesor, ima čak 32GB memorije te Nvidia RTX A2000 grafiku. Operativni sustav koji se isporučuje s računalom je Windows 11 Pro. Gotovo sve svakodnevne zadatke koji se stave pred njega rješava bez problema, uključujući i grafički zahtjevnije zadatke. Ovo, jasno, nije gamersko računalo, no performanse su takve da ćete na njemu moći uživati i u igrama. Na njemu smo isprobali PUBG i Train Simulator i dojam je odličan.

U okviru Dellove aplikacije za optimizaciju računala moguće je namjestiti termalne postavke ovisno o trenutačnom načinu korištenja - od npr. tihog rada pa do ultra performansi. Također, dostupna je i opcija adaptivnih performansi baterije s kojom je moguće produžiti trajanje baterije.

Trajanje baterije, naravno, ovisi o načinu na koji se koristi računalo, kao i postavkama baterije. U praksi se pokazalo da baterija može izdržati oko 4-5 sati prosječnog korištenja, što se prilagodbama u sustavu može povećati.

Unutar Dellove aplikacije Optimizer nalazi se i zanimljiva opcija nazvana detekcija prisutnosti unutar koje se može namjestiti tako da se ekran sam ugasi nakon određenog vremena kada se udaljite od računala. Kada mu se ponovno približite, računalo će to prepoznati i ponovno aktivirati ekran. Prilično korisno.

Dell Precision 5570 - 1 (Foto: Zimo)

Prije toga, potrebno je namjestiti postavke prepoznavanja lica, a osim što vas računalo može prepoznati vaše lice, prepoznaje i otisak prsta. Senzor se nalazi u tipki za paljenje računala, no ponekad se znalo dogoditi da nije prepoznao prst pa je bilo potrebno upisati PIN.

Prijenosnik za preporuku, ako imate budžet za njega

Kao najveće prednosti Dellove radne stanice izdvojili bi odlične performanse i ekran, kao i Dellov softver za optimizaciju iskustva njegova korištenja. Bilo da je riječ o kompleksnim zadacima ili multitaskingu, Precision 5570 pokazao se odličnim računalom spremnim za sve izazove. S obzirom na to da nije lagan, bolje pristaje na stolu u kućnom (ili pravom) uredu, no ako vam težina ne smeta onda je jedino na što treba pripaziti baterija koja neće izdržati cijeli radni dan.

Kako je riječ o računalu iz Dellove najjače ponude, uz spomenute performanse, ide i cijena koja ipak nije za svaki džep, što je još jedna od stvari o kojima treba razmisliti prije odluke o kupovini. Cijena samog modela ovisi o konačnoj konfiguraciji i distributeru, a kreće se od otprilike 20 tisuća kuna na više.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti