RECENZIJA: Honor Magic 4 Lite ima jedan od najvećih ekrana na tržištu

Imali smo prilike recenzirati Honorov novi smartphone i upoznati se sa svim njegovim prednostima i ponekim nedostatkom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.05.2022. / 10:55

Honor Magic 4 Lite - 3 (Foto: Zimo)

U nižoj srednjoj kategoriji pametnih telefona prilična je gužva i među uređajima slične cijene ponekad odlučuju sitnice, odnosno korisničke aspiracije prema određenim opcijama i karakteristikama telefona. Neki u tom cjenovnom rangu traže uređaj s najboljim procesorom, nekima su važne kamere, dio korisnika želi što veći ekran, a mnogi razmišljaju o best buy uređajima koji nude najbolji omjer cijene i kvalitete.

Honor je nedavno predstavio svog novog aduta na ovom tržištu - Magic 4 Lite, a mi smo dobili priliku provesti neko vrijeme s ovim modelom i recenzirati ga.

Jedan od najvećih ekrana

Honor Magic 4 Lite - 1 (Foto: Zimo)

Ono što je na prvi pogled jasno čim vidite Magic 4 Lite jest da je to veliki telefon. Jako veliki. Dijagonala njegova ekrana iznosi čak 6,81 inča, čime spada u segment pametnih telefona s najvećim ekranima na tržištu. Usprkos tako velikom ekranu i, naravno, velikim dimenzijama, njegova veličina nam tijekom testiranja nije predstavljala problem.

Telefon dobro leži ruci i puno je lakši nego što bi očekivali na prvi pogled, a treba spomenuti da se isporučuje sa silikonskom maskom koja sprječava klizanje iz ruku. Iako bi neki činjenicu da Magic 4 Lite ima LCD, a ne OLED, ekran mogli uzeti kao nedostatak telefona, u praksi se ekran pokazalo prilično dobar. Njegova rezolucija iznosi 1080x2388 piksela, a frekvencija osvježavanja ekrana 120Hz tako da je sve što radite na ovom uređaju brzo i fluidno.

Kada je riječ o brzini, svakako treba spomenuti i hardver ovog uređaja. Naravno, u telefonu ovakve klase ne treba očekivati najjači čipset, no Qualcommov Snapdragon 695 5G pokazao se odličnim rješenjem, kako pri svakodnevnom surfanju, tako i pri igranju videoigara. Naravno, kako i kaže samo ime čipseta, telefon ima podršku za 5G.

Model koji smo testirali ima 6GB memorije (dostupan je i model s 8GB memorije) te ima 128GB prostora za pohranu, no za one kojima su potrebe za prostorom veće, treba naglasiti kako nema dodatnog utora za memorijske kartice tako da će biti potrebno koristiti neko cloud rješenje za pohranu.

Slikano s Honorom Magic 4 Lite_2 - 1 (Foto: Zimo)

Slikano s Honorom Magic 4 Lite_3 - 1 (Foto: Zimo)

Pored ekrana, čija bi veličina mogla zainteresirati ljubitelje multimedije, kao i solidnog procesora, kao ostale jake argumente za kupovinu Honora Magic 4 Lite izdvojit ćemo i solidnu bateriju i brzo punjenje. Kapacitet baterije iznosi 4800 mAh i uz intenzivnije korištenje ona bi trebala izdržati cijeli dan, dok bi oni koji ne provode toliko vremena s mobitelom u ruci ovaj smartphone mogli povezati s punjačem nakon dan i pol ili čak dva.

Honor Magic 4 Lite podržava brzo punjenje (66W) te je dovoljno samo 15-ak minuta punjenja da se baterija napuni do 50 posto, dok će puni kapacitet, prema našem mjerenju, uhvatiti za 43 minute. Otključava se pogledom te postavljanjem prsta na senzor smješten na bočnoj strani telefona koji je integriran u tipku za paljenje i gašenje uređaja.

Kamera bi mogla biti bolja

Iako bi izgled kružnog modula na gornjem stražnjem dijelu telefona s tri senzora i bljeskalicom mogao ukazivati da je riječ o ozbiljnom kamermanu, u praksi se pokazalo da, ako tražite uređaj prvenstveno za fotografiranje, Magic 4 Lite vjerojatno neće biti pri vrhu vaših želja.

Slikano s Honorom Magic 4 Lite_6 - 2 (Foto: Zimo)

Slikano s Honorom Magic 4 Lite - 1 (Foto: Zimo)

Slikano s Honorom Magic 4 Lite_5 - 2 (Foto: Zimo)

Slikano s Honorom Magic 4 Lite_5 - 1 (Foto: Zimo)

Od tri stražnje kamere samo je glavna rezolucije 48MP vrijedna spomena. Druga je 2MP senzor dubine, a treća 2MP makro kamera od koje, s obzirom na to da nema optičke stabilizacije i autofokusa, ne treba previše očekivati.

Što se kvalitete glavne kamere tiče, možemo reći da su slike prosječne. Većina korisnika bit će zadovoljna s fotografijama snimljenim u dobrim svjetlosnim uvjetima, dok za noćne fotografije svakako treba aktivirati noćni mod. Pri snimanju noćnih fotografija treba biti mirne ruke i malo sačekati za snimak. Treba spomenuti i da je telefon povremeno davao obavijest o “mirnoj ruci” i pri snimanju dnevnih fotografija te da nema podrške za snimanje 4K videa.

Ekran kao glavni adut

S obzirom na to da je riječ o cjenovno povoljnijem uređaju, jasno je kako je Honor negdje morao uštedjeti, pristati na poneki kompromis i izostaviti neke opcije. Tako treba izdvojiti da ovaj uređaj nema IP certifikata za zaštitu od prašine i vode, zatim ima samo jedan zvučnik s donje strane telefona (nema sterea) te stariju verziju Googleova operativnog sustava. Magic 4 Lite isporučuje se s Androidom 11, no iz Honora su najavili kako će s vremenom biti dostupna i verzija Android 12.

Spomenut ćemo da telefon nema 3,5 mm izlaz za slušalice (no ta opcija više nije toliko važna kao prije nekoliko godina) tako da se u pakiranju ne isporučuju slušalice, no u njemu se nalazi silikonska maskica i adapter za punjenje.

Za sve kojima je veličina ekrana važan aspekt prilikom odabira telefona, Honor Magic 4 Lite sigurno će biti zanimljiv, pri čemu će biti zadovoljni i brzinom rada telefona, brzim punjenjem i s podrškom za 5G.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti