RECENZIJA: Huawei FreeBuds 3 - praktične slušalice koje mogu biti i modni dodatak

Huawei FreeBuds 3 ugodne su ne samo za uho, već i za oko.

Martina Čizmić | 11.02.2020. / 13:23

Galerija

 Već nekoliko godina trend je među proizvođačima pametnih telefona, ali i audio opreme, proizvodnja bežičnih Bluetooth slušalica.

Mi smo ovaj put na test dobili Huawei FreeBuds 3 u žarko crvenoj boji (taman uoči Valentinova). Već na prvi pogled vidi se da su u Huaweiju puno pozornosti posvetili dizajnu samog pakiranja u kojem dolaze slušalice, ali i dizajnu slušalica i kutijice za punjenje.

Huawei je FreeBuds 3 predstavio u sklopu IFA 2019. ali samo kao klasične crne i bijele.

Crvene koje su dostupne sada imaju iste performanse kao i crne i bijele, ali moramo priznati, privlače puno više pogleda. A i osobno, bolje izgledaju.

Huawei FreeBuds 3 - 4 (Foto: Zimo)

Dobro poznati dizajn

Na prvi pogled podsjećaju na Appleove AirPods slušalice, ali zaista, samo na prvi pogled. Čim otvorite kutiju, primjećujete da se Huawei odlučio za okrugli dizajn kutijice za punjenje koji više podsjeća na kolačić makaron, nego na nešto tehničko.

Otvaranje i zatvaranje kutijice je veoma jednostavno i praktično. Nakon vađenja iz kutije potrebno je uključiti same slušalice pomoću diskretno smještenog gumba na boku kutijice za punjenje. Iskreno, nama je trebalo malo vremena da otkrijemo gumb jer je zaista veoma diskretan.

Nakon uključivanja, potrebno je upariti FreeBuds3 s mobilnim telefonom. Nama je za to poslužila aplikacija Huawei AI Life. Ne smo da je olakšala pronalazak i spajanje slušalica i mobilnog telefona, već je i prikazala stanje napunjenosti kako slušalica, tako i same kutijice, omogućila nam da definiramo kako će slušalice reagirati na dodir te da sami podesimo opciju poništavanja vanjske buke.

Cijeli proces trajao je tek nekoliko minuta, nakon čega smo bili spremni za korištenje slušalica.

Huawei FreeBuds 3 - 6 (Foto: Zimo)

Udobne i jednostavne za korištenje

Same slušalice napravljene su od veoma glatke plastike, što je s jedne strane dobro, jer ne iritira uho, ali s druge strane često su nam znale iskliznuti natrag u kućište prilkom vađenja. Korisnici s nešto većim prstima možda će imati malih poteškoća s vađenjem slušalica iz kutijice, ali s vremenom će razviti vlastitu tehniku.

Slušalice na svom kraju imaju metalni dio koji služi za kontakt pri punjenju, ali i daje dodatnu eleganciju dizajnu.

Iznenadilo nas je koliko su zapravo udobne za nošenje i dulje vremena. Iako su veoma glatke, nama su savršeno sjedale u uho i nisu se pomicale ni prilikom napornijih fizičkih aktivnosti. Jedinu situaciju u kojoj smo primijetili da je slušalica pomalo izašla iz uha bilo je napadno žvakanje.

No, treba napomenuti da nisu svi jednako doživjeli udobnost slušalica. Oni koji imaju veću ušnu školjku rekli su nam da im slušalice brzo ispadaju, dok su oni s manjim ušima teško mogli pronaći ugodan položaj u kojem bi im slušalice čvrsto stajale bez izazivanja iritacije ili bolova. Ali, većina neće pronaći nikakvih zamjerki što se samog nošenja tiče.

Čak su i uspješno preživjele test obavljanja kućanskih poslova poput usisavanja ili pranja i pokazale se kao izvrsno rješenje jer nije bilo dosadnih žica s kojima bi inače zapinjali gdje god smo stigli. 

Huawei FreeBuds 3 - 11 (Foto: Zimo)

Za cijeli dan

Kao što smo već istaknuli, slušalice se pune pomoću kutijice za punjenje koja također može poslužiti i kao kutijica za spremanje slušalica kad nisu u upotrebi. Kutijica se puni istim punjačem kao i Huaweijevi pametni telefoni, a ako nemate Huaweijev telefon, u paketu sa slušalicama dolazi i kabel za punjenje.

Nama je za punjenje kutijice (sa slušalicama unutra) bilo potrebno nešto malo više od sata, a nakon toga smo mogli koristiti slušalice otprilike tri do tri i pol sata. Kutijica je imala dovoljno snage za dva do tri punjenja slušalica (što traje po pola sata), nakon čega je i ona sama trebala na punjenje.

U svakom slučaju dovoljno da izdržite cijeli dan u gradu sa slušalicama.

Tijekom testiranja često smo spremali slušalice u kutijicu, iz čisto praktičnog razloga - kako ih ne bi izgubili ili zaboravili negdje. No, to je značilo da su se slušalice automatski dopunjavale svaki put kad bismo ih stavili u kutijicu.

Ono što smo mi primijetili na testiranju je da nam se slušalice nisu praznile jednakom brzinom. Desna je uvijek trošila nešto više energije od lijeve. Možda zato što nam je bilo prirodno dodirnuti desnu slušalicu kako bismo promijenili pjesmu ili javili se na telefonski poziv.

Huawei FreeBuds 3 - 1 (Foto: Zimo)

Slušalice će vas, inače, diskretno obavijestiti kad su pri kraju s baterijom. Nama bi, osobno, čak odgovaralo da je to upozorenje i nešto intenzivnije, jer nam se u nekoliko navrata dogodilo da tijekom slušanja glazbe nismo registrirali upozorenje pa smo se iznenadili kad su se slušalice (ili samo jedna) ugasile. To se običn događalo kad je napunjenost baterije pala ispod 10 posto. Ako ste usred telefonskog poziva, to može biti nezgodno jer se poziv automatski prebacuje natrag na zvučnik telefona.

Uklonite buku iz svog života

Kvaliteta zvuka tijekom poziva je bila i više nego zadovoljavajuća. Bez ikakvih problema čuli smo sugovornika, a i on nas iako smo se u trenutku poziva nalazili na prometnoj ulici ili bučnom zatvorenom prostoru.

Upravo je u bučnom okruženju do izražaja došla Huaweijeva opcija uklanjanja vanjske buke. Naime, svaki korisnik može sam prilagoditi način na koji će se uklanjati buka (ovisno o samoj vrsti buke, prostoru u kojem se nalazi i onome što trenutno radi sa slušalicama). Razinu uklanjanja buke određujete pomoću AI Life aplikacije i toplo preporučujemo da se poigrate ovom opcijom.

FreeBuds 3 će prestati s emitiranjem zvuka (glazbe, podcasta ili čega već) ako izvadite jednu od slušalica iz uha, ali i isto tako nastaviti gdje ste stali ako slušalice vratite u uho.

Dvostruko tapkanje po slušalici u lijevom ili desnom uhu aktivira neku od opcija koju ste ranije podesili (poput javljanja na telefon, preskakanja pjesme, aktiviranja glasovnog asistenta i slično). Moramo priznati da nam je trebalo malo vremena da se "dogovorimo" sa slušalicama gdje točno treba tapnuti kako bi one to protumačile kao naredbu. No, s vremenom je to postalo jednostavnije i lakše. Voljeli bismo da je u ponudi nešto više naredbi za slušalice, ali za sad su i ove osnovne dobrodošle.

Treba istaknuti da korisnici Huaweijevih telefona imaju mogućnost slušanja glazbe pripremljene baš za FreeBuds 3 kroz aplikaciju Music/Glazba. No, isto tako i reći kako su FreeBuds 3 kompatibilne s bilo kojim Android i iPhone telefonom, ne samo sa Huaweijevima.

Na kraju još malo tehnikalija. Huawei FreeBuds 3 opremljene su dvostrukim BT/BLE čipsetom (Kirin A1) i integriranim „bone“ senzorom zvuka pomoću kojeg je poboljšana reprodukcija glasa.

Huawei FreeBuds 3 - 9 (Foto: Zimo)

Crveni bonbončić

Moramo priznati da smo bili ugodno iznenađeni FreeBuds 3 slušalicama. Bile su jednostavne za korištenje, udobne za nošenje, a ne treba zanemariti ni činjenicu da su u ušima (ali i izvan njih), unatoč žarko crvenoj boji, izgledale elegantno i diskretno

S obzirom na crvenu boju, možemo ih preporučiti kao izvrstan poklon za Valentinovo (ili kinesku novu godinu), bez obzira na to kome ih poklanjate. Naravno, ako ste spremni izdvojiti (ne malih) 1399 kuna, koliko je njihova preporučena maloprodajna cijena.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti