RECENZIJA: Huawei FreeBuds 5i - male, lagane, pune tehnologije i neće vas odvesti u bankrot

Iako bi audiofili mogli pronaći cijeli niz zamjerki ovim slušalicama, nama su definitivno ušle u kategoriju favorita.

Martina Čizmić | 20.03.2023. / 13:51

Huawei FreeBuds 5i - 2 (Foto: Zimo)

Otkako je Huawei na tržište izbacio svoje prve bežične slušalice, sa svakom novom verzijom čujemo i osjetimo poboljšanja. Kako u zvuku i mogućnostima, tako i u ergonomiji i udobnosti nošenja.

Posljednja inačica bežičnih slušalica, FreeBuds 5i najudobnija je za nošenje do sad, a istovremeno nudi i najbolji zvuk.

Da su u Huaweiju slušali povratne informacije od korisnika jasno je čim se otvori kutija. Umjesto glatke i sjajne površine kućišta, na kakvu smo do sad naviknuli, dočekala nas je mat površina nježno plave boje s uzorkom kamena. Iako bi netko mogao reći da to ne znači puno, prilikom svakodnevnog korištenja lakše je otvarati i zatvarati kućište te vaditi slušalice. Jednostavno rečeno, kućište više nije toliko sklisko i na njemu nisu vidljivi otisci prstiju.

Huawei FreeBuds 5i - 7 (Foto: Zimo)

Freebuds 5i na prvi pogled prate liniju kakvu smo vidjeli i u prethodnim inačicama. Kućište jajastog oblika, koje na vanjskoj strani ima utor za punjenje (USB-C), lampicu koja signalizira razinu napunjenosti kućišta (crvena za nisku, narančasta za srednju i zelena za visoku), te fizički gumb koji se koristi za uparivanje s drugim uređajima putem Bluetootha.

Unutar kućišta nalaze se dvije bežične slušalice, koje su najlakše Huaweijeve slušalice do sad. Dolaze sa silikonskim nastavcima u tri veličine (koje možete mijenjati kako biste pronašli onaj koji vam najbolje odgovara). Ono što nas je ugodno iznenadilo je da, ako niste sigurni koji vam nastavak najbolje odgovara, to možete utvrditi pomoću Huaweijeve aplikacije AI life.

Kad povežete slušalice s mobilnim uređajem (a za to će vam trebati Bluetooth veza i spomenuta AI life aplikacija), u aplikaciji odaberite slušalice i potom Tip fit test opciju. Stavite slušalice u uši i pokrenite test. Testira se opcija poništavanja buke i kvalitete zvuka, a aplikacija će vam javiti jesu li upravo ti silikonski nastavci koje imate odgovarajući za vas. Naravno, ako su vam neudobni (preveliki ili premali), uvijek ih možete prilagoditi svojim ušima.

FreeBuds 5i imaju oznaku IP54, što znači da ću zaštićene od prašine i vode, ali ne toliko da ih možete nositi u bazenu ili tušu. No, ako vas u gradu uhvati kiša, neće prestati raditi.

Tijekom testiranja nisamo imali problema s "iskakanjem" slušalica iz uha tijekom aktivnosti kao što su trčanje ili vježbanje, tako da možemo reći da su ovo jedne od najudobnijih slušalica koje smo imali prilike testirati. Barem do sad.

Huawei FreeBuds 5i - 4 (Foto: Zimo)

Jednostavno upravljanje slušalicama

Već smo spomenuli AI Life aplikaciju za povezivanje slušalica i mobilnog uređaja (kod Androida i Applea), dok će na Huaweijevim uređajima koji imaju EMUI 10 ili kasniji odnosno Harmony OS 2.0 sustav sam prepoznati slušalice i odmah ponuditi povezivanje.

Slušalice se mogu povezati i s prijenosnim računalom odnosno tabletom pa tako iste slušalice možete koristiti za pozive na mobilnom telefonu i sudjelovanje u videopozivu ili gledanje omiljene serije na računalu ili tabletu.

Zahvaljujući dual Bluetoothu, FreeBuds 5i mogu istovremeno biti spojene s dva uređaja, što znači da ćete se lakše moći prebaciti s jednog izvora zvuka na drugi. S kojim su uređajima uparene, možete vidjeti u samoj aplikaciji i jednostavnim dodirom prsta prebaciti se s jednog na drugi.

Baš kao i ranije verzije i FreeBuds 5i podržava upravljanje dodirom. To znači da ne morate vaditi pametni telefon iz džepa ili torbe kako biste se javili na poziv, promijenili pjesmu ili razinu zvuka. Geste definirate u samoj aplikaciji, a ako ste jedan od onih koji stalno slučajno dodiruju slušalice, možete i isključiti te geste i mirno pipkati po slušalicama, a da ne ugasite poziv ili promijenite pjesmu.

Huawei FreeBuds 5i - 1 (Foto: Zimo)

Osjetno bolji zvuk

Čim smo stavili slušalice u uši i uključili omiljenu pjesmu bilo je jasno da je Huawei nešto dobro napravio. Naime, FreeBuds 5i koriste kodek visoke rezolucije LDAC za Bluetooth koji omogućuje prenošenje sadržaja u visokoj rezoluciji. To ćete posebno osjetiti ako koristite Android. U slučaju korištenja s Appleom ili računalima, koji ne podržavaju ovaj kodek, zvuk će biti nešto slabiji, ali nipošto loš.

Opcija automatskog poništavanja buke (ANC) radi izvrsno, pa ćete tako moći hodati uz prometnu cestu i bez problema uživati u omiljenoj glazbi, a čak i tijekom poziv filtracija glasa je dovoljno dobra da vas sugovornik s druge strane čuje, čak i ako pored vas upravo prolazi vlak.

Ako pak trebate izvaditi slušalicu iz uha, da bolje čujete osobu pored vas, glazba će se automatski pauzirati. To je izvrsna opcija ako vam slučajno ispadne slušalica iz uha (ako što je kod nas bio slučaj tijekom žvakanja žvakače gume) ili vas netko na ulici pita za upute. Jednostavnim vraćanjem slušalice u uho, glazba nastavlja tamo gdje je stala.

Baterija traje, ali...

S jednim punjenjem, slušalice mogu izdržati šest sati rada. No, to uvelike ovisi o tome što radite i koje opcije imate uključene. Kad smo imali uključene sve napredne funkcije, slušalice su izdržale oko četiri sata prije no što su zahtjevale punjenje. Kažemo zahtjevale, jer vam kad je baterija pri kraju, signaliziraju prilično glasnim zvukom. Ne toliko da vam probiju uši, ali dovoljno glasnim da ga ne možete ignorirati.

Pozitivno je što se relativno brzo pune u kućištu pa su za sat vremena ponovno spremne za korištenje.

Također, ako prestanete slušati glazbu, a ostavite slušalice u ušima, one će se nakon nekoliko minuta same ugasiti i tako dodatno čuvati bateriju za trenutke kad ih aktivno koristite. 

Huawei FreeBuds 5i - 3 (Foto: Zimo)

Izvrsne slušalice s prihvatljivom cijenom

Iako bi audiofili mogli pronaći cijeli niz zamjerki ovim slušalicama, nama su definitivno ušle u kategoriju favorita. Ne samo da su ugodne za nošenje, imaju prilično dobar zvuk za svakodnevnu upotrebu i kućište nam nije iskakivalo iz ruku kad god bismo htjeli pohraniti ili uzeti slušalice.

Ako uz to dodamo i podatak kako se radi o slušalicama koje mogu biti istovremeno spojene s dva uređaja (bez obzira koriste li Android, Apple ili Microsoft), imaju aktivno poništavanje buke i stoje manje od 100 eura, onda im je zaista teško pronaći zamjerku.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti