RECENZIJA Huawei Mate50 Pro - predivan telefon, s genijalnom kamerom, ali bez 5G

Huawei je izbacio novi Mate50 Pro, a mi smo ga imali prilike isprobati i moramo priznati - radi se o zaista interesantnom uređaju.

Martina Čizmić | 01.12.2022. / 11:50

Galerija

Huawei se davno dokazao da zna napraviti dobar pametni telefon, koji ne samo da u sebi ima vrhunsku tehnologiju, već i privlači poglede svojim dizajnom. Ni Huawei Mate50 Pro nije ništa drugačiji. Veliki krug na pozadini u kojem su smještene kamere, već na prvi pogled podsjeća na objektiv kamere, a stražnja strana koja je presvučena umjetnom (veganskom) kožom s teksturom odaje dojam ekskluzivnosti i skupoće. Iako to ovaj telefon zapravo i nije.

Blago zaobljeni rubovi olakšavaju držanje u ruci, čak i kod onih koji nemaju tako velike ruke. S prednje strane zaslon je presvučen Kunlun staklom koje bi trebalo garantirati da će zaslon preživjeti bez znatnijih ogrebotina ili oštećenja, čak i ako se u džepu ili torbi susreo s ključevima.

Snapdragon 8+ Gen1, ali bez 5G

Ispod zaštitnog stakla smješten je 6,74 inčni OLED ekran s frekvencijom osvježavanja od 120Hz, ali i "zubić" sa prednjom selfie kamerom i TOF senzorom za biometrijsko otključavanje uređaja. S rezolucijom od 1212x2615 piksela, pregledavanje fotografija i videa na ovom je uređaju izuzetno ugodno, a dobra osvjetljenost garantira da možete vidjeti što se nalazi na ekranu čak i kad je vani prilično sunčano.

Huawei Mate50 Pro (Foto: Zimo)

Za razliku od prethodnih verzija uređaja iz Mate serije, Mate50 Pro koristi Qualcommov Snapdragon 8+ Gen 1 čip, što mu osigurava brzinu i stabilnost. No, zbog već dobro poznatih sankcija koje je SAD nametnuo ovom kineskom proizvođaču, Huaweijev uređaj nema podršku za 5G tehnologiju. S obzirom na to da je mnogima upravo to bitno, ovo je ujedno i najveći minus za ovaj telefon.

Uz Snapdragon, za brz i besprijekoran rad uređaja, brinu se (na našem testnom uređaju) 8 GB RAM-a i 512 GB prostora za pohranu, koji je moguće proširiti pohranom u oblaku ili Huaweijevim nano memorijskim karticama.

Prilikom testiranja, uređaj je odrađivao sve što smo pokrenuli, bez ikakvih problema. Od reprodukcije videa, pokretanja videoigara preko uređivanja fotografija i videa. Kad već spominjemo video, kamere su glavni adut Mate 50 Pro i zasigurno će privući mnoge da prilikom kupovine pametnog telefona i ovaj uzmu u obzir. Naime, glavna kamera telefona ima fizičku kontrolu otvora leće, što je prvi put da jedan pametni telefon ima takvu opciju. Kad mijenjate zoom, možete vidjeti kako se otvor leće širi i smanjuje. Zanimljivo za promatrati čak i onima koji nisu zaljubljenici u fotografiju.

Kamera je glavni adut

Glavna kamera ima senzor od 50Mp, što je i više nego dovoljno za stvaranje izvrsnih fotografija, ali nekako se nemožemo oteti dojmu da je moglo biti i bolje. Unatoč tome, fotografije koje Mate 50 Pro stvara mogu se, bez imalo skromnosti, uspoređivati s onima koje stvaraju profesionalni fotoaparati. Fotografije snimane na danjem svjetlu imaju pregršt detalja i vjerne boje, a ništa manje impresivne nisu ni fotografije snimane u uvjetima slabije osvjetljenosti.

Noćno snimanje, nešto u čemu Huawei zaista briljira, nije nas razočaralo. Boje su jarke, detalji vidljivi, a ako ste dovoljno mirni kad snimate fotografiju, možete uživati i u veoma oštrim fotografijama.

  Huawei Mate50 Pro - 1 (Foto: Zimo)

Osim glavne kamere tu su još dvije - 13Mp ultraširoka i 64Mp telefoto kamera s optičkom stabilizacijom fotografije. S prednje strane nalazi se širokokutna selfe kamera od 13Mp, koja svoj posao odrađuje i više nego dobro - bez obzira koristite li ju za video pozive ili selfije.

Nas je posebno oduševila mogućnost povezivanja kamera dva Mate 50 Pro uređaja, što omogućuje da na jednom uređaju promatrate što "vidi" drugi uređaj. Izvrsna opcija ako snimate sadržaj za društvene mreže ili se jednostavno želite okušati u snimanju videa. Iz Huaweija ističu da je za sad (u trenutku pisanja recenzije) ta mogućnost dostupna samo za Mate 50 Pro, ali bi trebala postati dostupna i za druge uređaje (nisu precizirali za koje ni kad).

Da bi telefon mogao pratiti tempo korisnika, brine se baterija od 4700 mAh, koja nije najveća na tržištu, ali zahvaljujući činjenici da uređaj koristi 4G, može izdržati cijeli dan. Mi smo ju testirali snimanjem videa i fotografija, ali i igranjem mobilnih igara i unatoč tome, izdržala je bez problema cijeli dan. Uređaj ima punjač od 66W i podržava bežično punjenje od 50W tako da ni dopunjavanje baterije tijekom dana (ako mislite da treba) ne traje dugo.

Kome još treba Google?

Svu tu naprednu tehnologiju pokreće Huaweijev operativni sustav temeljen na Androidu otvorenog koda s EMUI 13 korisničkim sučeljem. To znači da uređaj ne dolazi s Googleovim servisima ili aplikacijama, ali je dotične moguće instalirati pomoću aplikacije GSpace koja se nalazi u Huaweijevoj AppGallery trgovini. Instalacija je brza i prilično jednostavna, tako da možete koristiti svoje Google aplikacije i na Mate 50 Pro. S druge strane, u AppGallery moguće je pronaći pregršt popularnih aplikacija, kao što su TikTok, Snapchat, Tinder, Microsoft Outlook, Dnevnik i ostalo, a pretragom putem PetalSearcha pronaći i instalirati ostale aplikacije koje vam trebaju.

Huawei Mate50 Pro (Foto: Zimo)

Osim toga, na uređaju se nalazi i prilično dobra kombinacija Huaweijevih aplikacija koje će zadovoljiti većinu korisnika koji nisu ovisni o Googleovim servisima. Tako dokumente možete pohraniti na Huaweijevom oblaku, za navigaciju koristiti Petal Maps, povezati telefon jednostavno s Huaweijevim laptopom, tabletom ili drugim telefonom i tako povećati svoju produktivnost.

Za one koji ne žele biti dio Googleovog ekosustava, Huawei Mate 50 Pro izvrsno je rješenje jer nudi naprednu tehnologiju i izvrsne performanse, a pri tome ne prisiljava da sve koristite pomoću Google računa. Za one kojima je Google sve, ovaj bi uređaj mogao biti izvor frustracije. Da, moguće je instalirati Googleove servise odnosno aplikacije, ali ne možemo garantirati da će baš uvijek funkcionirati besprijekorno. A onda opet, ne funkcioniraju besprijekorno ni na Androidima koji imaju Googleov blagoslov.

U svakom slučaju, je li Mate 50 Pro vrijedan 9,999 kuna, kolika je njegova cijena u Hrvatskoj? Ako gledamo njegove specifikacije i mogućnosti - definitivno je, pogotovo ako niste ovisni o Googleu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti