RECENZIJA: Huawei MatePad 11 - tablet koji komotno može zamijeniti laptop, a i puno je laganiji

Huawei je na tržište izbacio MatePad 11, prvi tablet s Harmony OS operativnim sustavom koji izgleda jako dobro.

Martina Čizmić | 09.08.2021. / 14:14

Galerija

Huawei već ima iskustva u plasiranju tableta na tržište. Do sad smo imali priliku družiti se s nekoliko različitih verzija i zaista nismo imali nikakve zamjerke. No, sad nam je u ruke došao tablet koji nam je bio posebno interesantan - Huawei MatePad 11. Naime, ovo je prvi tablet koji dolazi s Huaweijevim operativnim sustavom Harmony OS. 

Imali smo prilike isprobati ovaj operativni sustav na Huaweijevom pametnom satu Watch 3, no malen ekran i ograničene opcije zapravo nisu dale dovoljno prostora za pravo testiranje. A onda je došao MatePad 11. 

Harmony OS 2.0

Huawei MatePad 11 - 8 (Foto: Zimo)

Ako ste skeptični zbog korištenja novog operativnog sustava - nemojte biti. Harmony OS 2.0 funkcionira i više nego dobro. Prvi je dojam da izgleda poput mješavine Appleovog iOS-a i Googleovog Androida, s još nekoliko klasično Huaweijevih opcija ubačeno u miks. Treba podsjetiti da je ovo ujedno Huaweijev operativni sustav koji nije temeljen na Androidu, već je u potpunosti osmišljen takoreći od nule.

Tijekom testiranja zaista nismo imali nikakvih problema s radom na njemu. Sve je funkcioniralo besprijekorno - od ažuriranja sustava, preko instalacije aplikacija s AppGalleryja, do korištenja gesti koje su na tabletu prilično dobro osmišljene. 

 Onima kojima na Huaweiju nedostaju Googleovi servisi i aplikacije, možemo samo reći da smo ih bez problema otvarali i koristili putem internetskog pregleda. Da, nije sve tako besprijekorno kao kad imate instaliranu aplikaciju, ali nije da se ne može koristiti.

Huawei MatePad 11

Huawei MatePad 11 - 5 (Foto: Zimo)

MatePad serija namijenjena je prije svega poslovnim korisnicima kojima će tablet zamijeniti ili dopuniti prijenosno računalo tijekom putovanja ili odlazaka na sastanke. Ni MatePad 11 nije ništa drugačiji. Radi se o tabletu koji ima minimalistički dizajn, s jednom prednjom i jednom stražnjom kamerom (s LED bljeskalicom), utorom za SIM i MicroSD karticu, utorom za punjenje (USB-C) te gumbima za paljenje te regulaciju glasnoće. Naš je primjerak bio matirano sive boje i zadivljujuće nije privlačio otiske prstiju. Barem na sa stražnje strane.

Ekran je bio potpuno druga priča. Kako se radi o 10,95-inčnom IPS ekranu osjetljivom na dodir, svako povlačenje ostavlja trag, što je posebice vidljivo kad se ekran ugasi. No, u Huaweiju su taj problem riješili pomoću M-pencil, posebne olovke namijenjene MatePad tabletima (o njoj ćemo nešto više kasnije). Ostavimo li packe po strani, ekran je jedna od upečatljivijh značajki ovog tableta. S rezolucijom od 2560x1600 i žarkim bojama, gledanje filmova, ali i rad na njemu bio je i više nego ugodan. Dovoljno je svjetao da ga se može koristiti i vani pa nećete morati bježati u hlad kako biste odgovorili na mail.

Naš je primjerak došao sa 6GB RAM-a, Qualcomm Snapdragon 865 procesorom te ukupno 128 GB prostora za pohranu (koji se može i proširiti). To je i više nego dovoljno za povremeni rad na kompliciranijim stvarima kao što su prezentacije s više fotografija, videokonferencije ili pak lagano igranje videoigara u trenucima dokolice. Treba napomenuti da Huawei MatePad 11 dolazi s Kids Cornerom pa ga i klinci mogu koristiti kako za učenje tako i za igranje. Za neke od igara potreban je Huawei ID, ali većinu je moguće igrati kao "gost" bez dodatne prijave. Istaknuli bismo još i mogućnost uključivanja "e-book" moda odnosno postavki za lakše čitanje elektronskih knjiga, što dobro dođe kad ste na putu i želite skratiti vrijeme, ali ne i raditi nešto konkretno.

Huawei MatePad 11 - 12 (Foto: Zimo)

Malo su nas iznenadile kamere na tabletu. Huawei je do sad uvijek znao razmaziti svojim kamerama i pregrštom različitih mogućnosti koje su fotografije učinile gotovo savršenima. Na tabletu su tek dvije kamere (prednja s 8MP i stražnja s 13 MP) koje stvaraju zadovoljavajuće fotografije i video (pogotovo tijekom videokonferencija). Istina, rijetko ćete koristiti tablet za sustavno fotografiranje, no voljeli bismo imati barem više opcija za odabir različitih načina fotografiranja. Za svaki slučaj.

Još jedna važna komponenta kod tableta je kapacitet baterije i duljina punjenja. MatePad 11 dolazi s baterijom kapaciteta 7250 mAh koja bez problema može izdržati cijelodnevno zlostavljanje, ovaj korištenje bez potrebe za dodatnim punjenjem. Prema tvorničkim specifikacijama, potpuno puna baterija trebala bi moći izdržati gotovo 41 sat, no mi smo (ovisno o aplikacijama i načinu korištenja) došli bliže 24 sata. Isključite li nepotrebne opcije i uključite li štednju baterije, možete dogurati i do 48 sati. No, pitanje je je li vam to potrebno? Naime, MatePad 11 puni se putem USB-C utora, što znači da većina danas dostupnih punjača može napuniti tablet. Priključite li ga na pola sata, dobit ćete nekoliko sati (opet ovisno o korištenju) dodatne autonomije. Za puno punjenje ipak će vam biti potrebno nešto dulje - nama je variralo između dva i dva i pol sata (ovisno o punjaču).

Huawei MatePad 11 - 2 (Foto: Zimo)

Dodatna oprema čini razliku

Huawei nam je ljubazno ustupio i dodatnu opremu za testiranje uz tablet. Tako smo mogli testirati i Huawei Smart Magnetic Keyboard koja je posebno osmišljena za MatePad 11 te M-Pencil, pametnu olovku.

Uz tu dodatnu opremu tablet se pretvara u malo prijenosno računalo koje bez problema na kraćim putovanjima može zamijeniti klasično prijenosno računalo. Čak smo i ovu recenziju natipkali na ovoj tipkovnici. Da, za nekoga tko je navikao na veliku tipkovnicu bit će potrebno nekoliko dana privikavanja, ali tipkovnica je zapravo veoma ugodna za rad. Jedina je zamjerka što na njoj nema upisanih hrvatskih znakova pa je onima koji tipkaju gledajući u tipkovnicu mrvicu problematično otkriti gdje je koje slovo.

Tipkovnica ujedno služi i kao zaštitna futrola za tablet, ali i kao stalak, što uvelike olakšava korištenje tableta za videokonferencije. A ako imate Huaweijev pametni telefon, možete iskoristiti Huawei Share direktno s tipkovnice i tako jednim dodirom povezati pametni telefon i tablet. Mi smo prilikom testiranja koristili Huawei Mate 20 Pro (koji koristi Android) i bez problema se povezali te razmjenjivali podatke, ali i koristili aplikacije koje imamo na pametnom telefonu koristeći tablet. Jedina zamjerka je, što ekran pametnog telefona mora biti otključan kako bi ova veza radila. Iz Huaweija uvjeravaju kako će to promijeniti u sljedećim ažuriranjima Harmony OS-a, kako bi korisnici mogli ostaviti telefon u torbi, a istovremeno ga povezati s tabletom.

Huawei MatePad 11 - 4 (Foto: Zimo)

Drugi dodatak je M-Pencil, pametna olovka koja nas je spasila od ostavljanja packi po ekranu. Jednostavno se uparuje s tabletom (dovoljno ju je staviti na bočnu stranicu tableta i pustiti da ju magnet privuče). Olovka se automatski bežično puni putem tableta, a na ekranu se ispisuje koliko je napunjena. Izuzetno je ugodna za držanje u ruci, a ima i izmjenjiv vršak koji dolazi u paketu.

Volite li črčkati po papiru dok s nekim razgovarate na telefon, raditi bilješke na papiru ili pak crtati, olovka će vas spasiti. Posebno ističemo aplikaciju Nebo, u kojoj možete raditi bilješke i koja prepoznaje rukopis te ga pretvara u elektronsku zabilješku. Čak i ako bilješke radite na hrvatskom. Definitivno veliki plus.

Konačna presuda?

Ako ste u potrazi za tabletom i niste pupčanom vrpcom vezani za Apple ili Google (odnosno ako više koristite internetske servise kojima se pristupa putem preglednika), Huawei nudi izvrstan tablet koji garantira dugotrajnu autonomiju i impresivan hardver. U kombinaciji s pametnom tipkovnicom i olovkom, zaista možete ostaviti prijenosno računalo u uredu i otići mirne duše na put koji će trajati nekoliko dana. Koristite li i neki od Huaweijevih pametnih telefona, Huawei Share opcija će vam dodatno olakšati rad.

Priznajemo - da Huawei MediaPad 11 ima najnoviju inačicu Androida, zaista bi bio dragulj koji bi bilo teško ignorirati. Ovako, toplo vam preporučujemo da pružite priliku Harmony OS-u. Nama tijekom testiranja Google uopće nije nedostajao.

Inače Huawei MediaPad 11 dostupan ja za prednarudžbu od 9. kolovoza i do 23. kolovoza svi koji odluče izdvojiti 3549 kuna, na poklon dobivaju tipkovnicu i olovku, koje inače stoje 799 odnosno 699 kuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti