RECENZIJA: Huawei nova 5T - pametni telefon s pet AI kamera za one koji žele visoku tehnologiju, ali ne po visokoj cijeni

Veliki ekran, snažan hardver, solidna baterija i čak 5 kamera najjači su adut novog Huaweijeva pametnog telefona srednje kategorije

Martina Čizmić | 05.11.2019. / 08:32

Galerija

Huawei je pomalo iznenadio kad je najavio da će od kraja listopada u Hrvatskoj biti dostupan novi pametni telefon. S obzirom na probleme s kojima se proteklih mjeseci susreću, sa zanimanjem smo dočekali novi uređaj koji je namijenjen, prije svega, onima koji žele koristiti novu tehnologiju, ali nisu spremni platiti i visoku cijenu za nju.

Radi se o uređaju Huawei nova 5T, pametnom telefonu koji je opremljen s čak pet kamera (četiri straga i jedna naprijed) koje koriste sve prednosti umjetne inteligencije.

Iznenađenje na boku

No krenimo od početka. Huawei nova 5T spada u srednji razred pametnih telefona. To znači da u sebi "skriva" karakterističnu Huaweijevu tehnologiju, ali po nešto nižoj cijeni.

Huawei nova 5T - 7 (Foto: ZIMO)

Već na prvi pogled Huawei nova 5T plijeni pozornost svojim izgledom. Moderne linije i veoma zanimljiva boja (mi smo imali na testu Midsummer Purple, odnosno ljubičastu) privući će i one korisnike koji traže zabavan uređaj, ali i one koji trebaju pouzdan uređaj za posao. Kućište nema nepotrebnih utora ili tipki. Ističu se tek tipke za reguliranje jačine zvuka, dok je tipka za uključivanje uređaja pametno skrivena ispod čitača otiska prsta.

Osobno nas je pozicija čitača otiska prsta i njegova brzina oduševila. Mnogo je prirodnija nego kad se čitač nalazi na stražnjoj strani ili ispod ekrana, a dovoljno je tek prisloniti prst (naravno, onaj koji ste prethodno prijavili za otključavanje) i uređaj je spreman za rad.

Huawei nova 5T - 3 (Foto: ZIMO)

Zanimljivo, Huawei je odlučio ukloniti utor za slušalice i u potpunosti se okrenuti USB-C utoru, ali je ipak vodio računa o korisnicima koji žele koristiti "stare" slušalice te u kutiji dolazi adapter.

Kamera, kamera, kamera, kamera i još jedna kamera

Prednja kamera od čak 32 megapiksela nalazi se u lijevom gornjem kutu ekrana, što povremeno može biti nezgodno. Naime, primijetili smo da prilikom navigacije po pojedinim aplikacijama (ili web stranicama), ikona menija ili strelica za povratak u prethodni meni, budu smješteni veoma blizu te prednje kamere. To rezultira čestim prljanjem kamere pa je prije snimanja selfija potrebno provjeriti koliko je objektiv čist.

Ostale se kamere nalaze na stražnjoj strani, smještene jedna ispod druge u kombinaciji s LED bljeskalicom. Radi se o kombinaciji glavne (48 MP), ultraširokokutne (16 MP), makro (2 MP) i dubinske (2 MP) kamere, koje se aktiviraju ovisno o sceni koja se snima, odnosno načinu snimanja koji korisnik odabere. U samoj aplikaciji kamere zaista je velik izbor načina snimanja - od klasičnog, preko noćnog, portretnog (u kojem uređaj sam analizira sliku i automatski zamućuje pozadinu dok osoba na slici ostaje jasna), preko snimanja videa u nekoliko različitih načina. Čak i ako niste sigurni koji način odabrati, uključivanje umjetne inteligencije, koja analizira situaciju ispred objektiva, jamči dobre fotografije.

Huawei nova 5T - 4 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Huawei nova 5T - 10 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Huawei nova 5T - 8 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Huawei nova 5T - 9 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Huawei nova 5T - 4 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Huawei nova 5T - 2 (Foto: ZIMO)

Treba istaknuti da Nova 5T dolazi sa 6,22-inčnim IPS zaslonom koji se proteže preko cijele prednje strane uređaja i može se pohvaliti rezolucijom od 2340 x 1080 piksela. Izbirljiviji bi korisnici mogli prigovoriti da je ekran mogao i biti bolji, ali mi tijekom testiranja samog uređaja nismo imali nikakvih zamjerki. Vidljivost u mraku i na jarkom suncu bila je dobra, a nismo primijetili ni neke probleme prilikom pregledavanja fotografija i videa na samom uređaju.

Dijelom je za to odgovoran i "mozak" uređaja koji se skriva u njegovoj unutrašnjosti. Radi se o Huaweijevu čipsetu Kirin 980, koji u kombinaciji s GPU turbo tehnologijom pruža ugodno iskustvo rada, čak i u situacijama pregledavanja zahtjevnih web-stranica ili igranja mobilnih videoigara. Čak je i obrada videa odnosno fotografija na samom uređaju bila besprijekorna.

Testni model došao je sa 6 GB radne memorije i 128 GB prostora za pohranu podataka, što bi trebalo biti i više nego dovoljno za prosječnog korisnika. Ako vam ponestane prostora (npr. malo ste se previše zaigrali sa snimanjem videa na godišnjem odmoru), uvijek možete prebaciti fotografije i videa na računalo i tako osloboditi prostor na pametnom telefonu.

Uređaj dolazi s operativnim sustavom Android 9 i predinstaliranim Googleovim aplikacijama, ali i dodatnim Huaweijevim aplikacijama poput PhoneClona ili Huawei Healtha.

Tijekom testiranja nismo imali nikakvih problema u korištenju Googleovih usluga poput e-maila ili pretraživanja, tako da bi i oni potencijalni kupci koji su bili zabrinuti zbog toga, mogli odahnuti.

Huawei se pobrinuo da kupci znaju kako se radi o seriji uređaja Nova pa je tako veliki logo smješten na stražnjoj strani uređaja, ali i na pozadini radne površine. Moguće je odabrati između nekoliko brendiranih pozadina, a posebno je zanimljiva ona koja se mijenja ovisno o položaju u kojem se nalazi sam uređaj. Imali smo dojam kao da je pozadina "živa".

Ne smijemo zaboraviti ni sitnicu koja nama osobno puno znači, a mnogi ju često previde. Naime, nova 5T u samom gornjem dijelu, gdje je smješten zvučnik, ima malu lampicu koja signalizira pristiglu poruku ili obavijest. Ako očekujete neku poruku ili e-mail, a ne možete baš stalno paliti uređaj, ova lampica bit će vam od velike pomoći.

Huawei nova 5T - 8 (Foto: ZIMO)

Još jedna važna komponenta uređaja zasigurno je baterija. Huawei nova 5T ima bateriju od 3,750 mAh koja je držala korak s našim aktivnostima tijekom testiranja. Kod prosječnog korištenja (koje uključuje surfanje internetom, uključen WiFi i Bluetooth, nekoliko duljih telefonskih poziva tijekom dana te fotografiranje i snimanje videa) izdržala je cijeli dan. Igranje videoigara ili snimanje videa i fotografija, skraćuje njenu izdržljivost, ali ne toliko da ćete u panici tražiti punjač. Ako se i dogodi da vam ponestane "snage" tijekom dana, punjač koji podržava SuperCharge tehnologiju napunit će bateriju za sat vremena, odnosno do 50 posto za manje od pola sata.

Uređaj koji ne treba propustiti

Iako su neki skeptični što se Huaweija tiče u posljednje vrijeme, Huawei nova 5T pokazuje da za to nema razloga. Ovaj pametni telefon donosi Huaweijevu visoku tehnologiju (umjetnu inteligenciju) po prihvatljivoj cijeni. Naime, preporučena maloprodajna cijena je 3399 kuna, a ako prednaručite do 10. studenoga, uz pametni telefon dobit ćete i Huawei Watch GT. Pa vi sad recite da se ne isplati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti