RECENZIJA: Huawei Watch Ultimate - sat s kojim možete i na vrh planine i na dno mora, ali i na poslovni sastanak

Huawei Watch Ultimate napravljen je da traje. Ne samo da je baterija izuzetno izdržljiva već su i materijali od kojih je sat napravljen posebne čvrstoće.

Martina Čizmić | 18.04.2023. / 11:35

Galerija

Huawei je proteklih godina pokazao da jednako dobro zna napraviti pametni sat koji će izdržati naporan tempo u uredu i gradu, kao i onaj s kojim bez grižnje savjesti možete otići na planinarenje i mrcvariti ga u hladnim jezerima ili morima.

No, s modelom Huawei Watch Ultimate otišao je korak dalje. Taj novi sat iz Huaweija ne samo da privlači pozornost svojim izgledom već i vrhunskom prezentacijom čim kutiju primite u ruke. Vidi se da su u Huaweiju obratili pozornost na svaki djelić prezentacije sata, pa ne možete izbjeći onaj trenutak uzbuđenja kad podignete poklopac i prvi put vidite sat smješten udobno u središtu kutije.

Mi smo na testiranju imali crnu verziju sata, koja dolazi s dvije narukvice napravljene od hidrogenizirane nitrilne gume - kraćom za svakodnevno korištenje i duljom, koju možete staviti kad sat koristite za "ekspedicije". Da, ovaj je sat osmišljen kao uređaj koji će biti nezamjenjiv volite li svoje vrijeme provoditi osvajajući vrhove planina ili zaranjajući u plave dubine. Dulja narukvica dovoljno je dugačka da sat komotno možete nositi preko različitih zaštitnih odijela, uz napomenu da onda nećete moći koristiti neke napredne značajke. Ali o tome nešto kasnije.

Huawei Watch Ultimate - 6 (Foto: Zimo)

Privlačan, izdržljiv, elegantan...

Već smo spomenuli da sat privlači poglede. Iako je odmah vidljivo da je naglasak na sportskim mogućnostima ovog sata, ne možemo reći da nije vidljiva ni doza elegancije. Tko god ga pogleda, odmah će uočiti da uz dva klasična, ovaj sat ima i treći, dodatni gumb. Dodatni gumb smješten na lijevoj strani sata koristi se kao unaprijed programirani gumb za uključivanje "ekspedicijskog" moda, koji je predviđen za korištenje u prirodi. Uz to što će optimizirati potrošnju baterije, obavijestiti vas ako je najavljena oluja u vašem području, dati vam točne GPS koordinate, čak i kompas, automatski će i smanjiti jačinu osvjetljenosti ekrana u večernjim satima kako ne biste ostali zaslijepljeni kad pogledate koliko ima sati ili koliko ste kilometara prehodali. Na desnoj se strani nalaze dva, već klasična gumba. Gornji, glavni gumb, koji se koristi za kretanje kroz izbornik, ali i koji ima mogućnost povećavanja i smanjivanja izgleda ikonica na zaslonu kako biste lakše našli ono što tražite. Donji gumb može biti prečac za nešto što sami odredite, a koristi se i kao senzor za mjerenje, primjerice, elastičnosti arterija.

Samo kućište sata djeluje izuzetno čvrsto, i to s pravom. Naime, napravljeno je od tekućeg metala na bazi cirkonija, s nanotech keramičkim okvirom i safirnim brojčanikom, a pozadina je napravljena od polirane keramike, što pomaže u izbjegavanju alergijskih reakcija. U prijevodu, izdržat će i ako udarite satom u rub stola, ali i ako njime zagrebete po stijeni dok se penjete. Novo, čvršće kućište trebalo bi garantirati i otpornost na vodu do sto metara dubine, što znači da ga možete mirne duše nositi i kad idete roniti. Mi nismo imali prilike isprobati tu njegovu izdržljivost, ali možemo vam reći da se sasvim dobro nosi s proljetnim pljuskom (ekran je reagirao na dodir i odabire čak i kad je bio mokar).

Što se ronjenja tiče, Huawei je ponudio i sučelje namijenjeno upravo roniocima, u kojem mogu odabrati različite načine ronjenja, bilježiti svoje kretanje, vrijeme provedeno ispod vode, ali i potrebno vrijeme za dekompresiju, testirati apneju, uvježbati držanje daha, odabrati vrstu vode u kojoj rone, postaviti obavijesti i slično. Koristite li sat u vodi, nakon završetka dovoljno je pokrenuti opciju sušenja u brzom izborniku na glavnom ekranu i pratiti upute na ekranu kako biste bili sigurni da će sat raditi besprijekorno i dalje.

Huawei Watch Ultimate - 2 (Foto: Zimo)

Veliki ekran, dugotrajna baterija...

Kad već spominjemo ekran, treba istaknuti da se radi o 1,5-inčnom AMOLED LTPO zaslonu s do 1000 nita svjetline, što znači da ćete i na jačem suncu moći bez problema vidjeti što se nalazi na ekranu. A izgled samog ekrana možete odabrati birajući među nekoliko predinstaliranih izgleda ili pak stotina dostupnih putem aplikacije Huawei Health.

Punjenje se obavlja bežičnim putem, postavljanjem na magnetski punjač koji dolazi u kutiji ili pak postavljanjem na bilo koji bežični punjač, pa čak i na stražnju stranu pametnog telefona koji podržava bežično punjenje drugog uređaja. No, nemojte se iznenaditi ako zaboravite gdje vam je punjač. Naime, tijekom testiranja ovog sata tijekom deset dana korištenja punili smo ga samo jednom. Iz Huaweija ističu kako je moguće postići da baterija traje i do 14 dana, no nama je uz uključen GPS, pozive, poruke, obavijesti i sve dodatne opcije koje se nude baterija izdržala deset dana. Bilo je dovoljno sat vremena punjenja da bude napunjena do 100 posto i sat spreman za novih deset dana avantura.

Sa svojih 76 grama i 48,5 mm promjera ovo je jedan od većih satova koji smo imali na testiranju i to se osjeti. Čim ga stavite na zapešće, osjećate njegovu veličinu i težinu i trebat će vam nekoliko sati da se naviknete na njega. Za ljude s tanjim rukama i manjim zapešćima ovaj bi sat čak mogao biti prevelik.

Huawei Watch Ultimate - 4 (Foto: Zimo)

Sportaš na zapešću

Već smo spomenuli neke novosti koje Huawei Watch Ultimate donosi, a vrijeme je da spomenemo i ostale. Iako ovaj pametni sat nije medicinski uređaj, njime možete pratiti svoje zdravstveno stanje. Pritom ne mislimo samo na otkucaje srca, razinu stresa i zasićenost krvi kisikom, već i na EKG, tjelesnu temperaturu, elastičnost arterija (veoma zgodno jer upozorava i na potencijalne probleme i nepravilan rad srca) i razinu tolerancije na mliječnu kiselinu u mišićima. Ovo posljednje bit će posebno zanimljivo svima onima koji intenzivno treniraju. Testiranje na toleranciju na mliječnu kiselinu u mišićima traje deset minuta, tijekom kojih trčite određenim tempom, a sat će izračunati u kakvoj ste formi. Za sve one koji trče polumaratone ili maratone to može biti od izuzetne važnosti.

Uz to što prati što radite tijekom dana, Huawei Watch Ultimate može pratiti i što radite tijekom noći. Dovoljno je uključiti opciju praćenja u aplikaciji Huawei Health i svakog dana možete vidjeti koliko ste kvalitetno spavali. Uključite li i opciju "prisluškivanja", možete čuti i koliko ste hrkali tijekom noći.

Inače, sve te podatke o vitalnim funkcijama, kao i o rezultatima vježbanja, možete pronaći u aplikaciji Huawei Health, a prema potrebi i poslati liječniku.

S obzirom na to da sat koristi Harmony OS, na njega je moguće instalirati i dodatne aplikacije koje vam mogu dobro doći tijekom dana - od minijaturnih igara za kraćenje vremena preko listi zadataka, podsjetnika na lijekove koje treba uzeti, pa do različitih dodatnih vježbi i treninga.

Tu su još i opcije primanja i uspostavljanja poziva, koje funkcioniraju besprijekorno, primanja i brzog odgovora na poruke, no malo nam je zasmetalo što na tako velikom zaslonu ne možemo čitati e-mailove i odgovoriti na njih (pa makar brzim i unaprijed određenim odgovorima kao na poruke), kao ni vidjeti fotografije koje netko šalje.

Sat ima ugrađenog glasovnog asistenta, što može biti zgodno kad ste u pokretu ili u automobilu i želite da vam otvori neku aplikaciju na samom satu. No, nama se to pokazalo prilično nepraktično i jednostavnije i brže bi bilo da sami nađemo opciju ili aplikaciju koju tražimo. Dobra ideja, ali bi još trebalo malo poraditi na njoj.

Huawei Watch Ultimate - 1 (Foto: Zimo)

Tehnologija ima cijenu

Sve u svemu, mogli bismo reći da je Huawei napravio sat koji će zasigurno zainteresirati one koji puno vremena provode u prirodi ili se bave ronjenjem. Priznajemo, vanjski dizajn doveden je gotovo do savršenstva. Čak smo mu spremni oprostiti i malo veću težinu. Novi materijali trebali bi garantirati da će sat preživjeti i sretno funkcionirati i kod najekstremnijih sportaša. Dodamo li tome izdržljivu bateriju, koju, budimo realni, možete u žurbi napuniti i baterijom svog pametnog telefona, onda je ovo zaista sat koji biste mogli poželjeti. 

No, sva ta tehnologija i napredne mogućnosti imaju svoju cijenu. Tako je cijena ove verzije koju smo mi imali na testu 799 eura, dok je plava verzija s titanskom narukvicom malo skuplja i iznosi 899 eura. 

Puno? Ostavljamo vam da sami procijenite. 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti