RECENZIJA Isprobali smo Huawei Mate 20 Pro – pametni telefon s "vau" efektom

Huawei Mate 20 Pro možemo preporučiti svima koji vode aktivan život i trebaju pouzdan uređaj čija će baterija izdržati cijeli dan. Još ako uz to vole fotografirati i snimati videa, onda je zasigurno pravi izbor.

Martina Čizmić | 31.10.2018. / 07:57

Galerija

Da Huawei priprema nešto veliko, znalo se tjednima prije svjetske premijere pametnog telefona Huawei Mate 20 Pro u Londonu. Informacije koje su curile na internet otkrile su puno o samom uređaju, no što sve to znači, uvjerili smo se i sami.

Ukratko, Huawei je napravio uređaj koji će rijetko koga ostaviti ravnodušnim. Čak su i okorjeli fanovi Appleova iPhonea ostali impresionirani mogućnostima koje, od milja zvani Mate, nudi.

No krenimo od početka.

Huawei Mate 20 Pro (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Prvi dojam

Već prilikom vađenja iz kutije ovaj uređaj impresionira. Jednostavne linije i stakleno kućište s aluminijskom poveznicom ostavljaju dojam elegancije. Tri kamere i LED bljeskalica na poleđini uređaja te gumbi za paljenje odnosno glasnoću jedino su što iskače iz glatkog kućišta.

Huawei se odlučio pozdraviti s utorom za slušalice i na dnu ostaviti samo USB-C utor koji se koristi za sve – punjenje, prijenos podataka i, uz adapter, za priključivanje slušalica. Uz njega smještena je i "ladica" za nano SIM karticu i dodatnu memoriju odnosno drugu SIM karticu. Zanimljivo, u Huaweiju su odlučili USB-C utor iskoristiti i kao zvučnik pa prilikom slušanja glazbe ili gledanja videa usmjerava zvuk prema dolje. Naravno, ako nehotice ne prekrijete otvor rukom.

Huawei Mate 20 Pro (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Ekran veličine 6,39 inča gotovo u potpunosti prekriva prednju stranu uređaja. Dojam kvari tek mali "zubić" koji skriva zvučnik i prednju kameru. Inače, AMOLED kapacitivni zaslon ima mogućnost prikazivanja 16 milijuna boja, što se vidi čim ga uključite. Boje su žarke, bogate i imate osjećaj da iskaču s ekrana. Za one kojima su previše intenzivne, u postavkama postoji opcija kojom možete prilagoditi jačinu boje i intenzitet. Blago zaobljeni rubovi daju dojam "beskonačnosti" ekrana i olakšavaju "listanje" po ekranu. No, isto tako, u kombinaciji sa staklenom pozadinom čine uređaj veoma skliskim.

Ispod (staklene) površine

Zavirimo li ispod staklene vanjštine, prvo moramo istaknuti čitač otiska prsta koji se skriva ispod površine. Očitavanje je, nakon što se naviknete na položaj, brzo i jednostavno. Brzo smo zaboravili na upisivanje PIN-a ili lozinke i u potpunosti se prebacili na ovakav način zaštite.

Inače, ispod stakla Mate 20 Pro skriva pravu zvijer pogonjenu umjetnom inteligencijom. Pokreće ga Kirin 980, mobilni AI čipset i osmojezgreni procesor. Dolazi u dvije verzije – sa 6 GB RAM-a i 128 GB pohrane odnosno 8 GB RAM-a i 256 GB pohrane. I jedna i druga verzija mogu se proširiti dodatnom nanomemorijom, prvom takve vrste na tržištu.

Huawei Mate 20 Pro - fotografija (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Pravi je adut baterija od 4200 mAh, koja bez problema može pratiti dinamičan tempo tijekom cijelog dana i još uvijek zadržati nešto snage za sljedeće jutro. Uz surfanje, igranje videoigara, uključen Bluetooth i GPS te telefoniranje, baterija je na kraju dana ispunjenog fotografiranjem i snimanjem videa još uvijek bila na 35 posto snage. Više nego dovoljno za praćenje intenzivnog tempa i sljedeće jutro. S druge strane, ako vam ponestane "struje", uz pomoć "superchargera" možete napuniti bateriju brzinom od dva posto u minuti. Nekoliko smo puta testirali brzo punjenje i ostali ugodno iznenađeni brzinom.

Ne smijemo zaboraviti ni opciju koja je na predstavljanju u Londonu izazvala najglasniju reakciju okupljenih – Wireless reverse charging, odnosno bežično punjenje drugog uređaja. Da, dame i gospodo, Huawei Mate 20 Pro može puniti i druge uređaje (koji podržavaju bežično punjenje). Dovoljno je aktivirati tu opciju u postavkama uređaja i prisloniti uređaje jedan uz drugi. Izvrsno!

Android i EMUI 9

Huawei Mate 20 Pro dolazi s operativnim sustavom Android 9.0 nadograđenim Huaweijevim sučeljem EMUI 9. Softver je brz i jednostavan za korištenje, a glavna mu je značajka upravljanje telefonom gestama. Točnije, otvaranje najčešće korištenih aplikacija (ili onih koje korisnik odabere) ispisivanjem prvog slova na ekranu, ali i povlačenje prstom po ekranu u određenom smjeru kako biste se vratili na početni ekran (prema gore) ili otvorili nedavno korištene aplikacije (povlačenjem prema gore i držanjem).

Korištenje gesta zahtjeva određeni period navikavanja, ali kad jednom savladate i zapamtite što trebate napraviti shvatite koliko je takav način korištenja jednostavniji i brži.

Huawei Mate 20 Pro (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Osim gesta, EMUI 9 se može pohvaliti i HiVisionom, dodatkom koji omogućava napredne značajke kamere. Tako je dovoljno uperiti kameru u hranu ispred sebe i HiVision će identificirati o kojoj se hrani radi i procijeniti njezinu kalorijsku vrijednost. Za one koje to baš i ne zanima, HiVision može identificirati umjetnička djela, poznate spomenike (i ponuditi više informacija o njima), ali i prevesti nekakav dokument ili natpis na jezik koji razumijete.

Najzanimljivijom se pokazala opcija Digital Well-being (digitalna dobrobit), koja zapravo prati koliko vremena provedete na pametnom telefonu. Bilježi koje aplikacije odnosno mogućnosti koristite, u kojem trajanju i daje mogućnost ograničavanja vremena korištenja određene aplikacije. Kad jednom osvijestite koliko vremena provodite na Instagramu ili YouTubeu, ova će vam opcija pomoći da tu svoju "ovisnost" dovedete na prihvatljive razine.

Posebno nam se svidjela opcija Wind Down odnosno "opuštanje" koja gasi boje na ekranu i pretvara ga u crno-bijeli svijet. Nevjerojatno koliko je lakše ostaviti uređaj po strani i posvetiti se spavanju kad vas s ekrana ne dozivaju žive boje.

Četiri zavodljive kamere

Huawei Mate 20 Pro - fotografija (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Huawei Mate 20 Pro dolazi s četiri kamere (tri stražnje i jedna prednja). Stražnje kamere, zanimljivo složene u kvadrat u kombinaciji s LED bljeskalicom, na prvi pogled djeluju poput točkica na kockicama. No radi se o kamerama koje zaista snimaju izvrsne fotografije.

Tri stražnje kamere sastoje se od 40-megapikselne, 8-megapikselne s telefotolećom i 20-megapikselne širokokutne leće. Kombinacija tih triju kamera rezultirala je velikom paletom mogućnosti koje je moguće iskusiti tijekom snimanja fotografija i videa.

Noćni način snimanja zaista je impresivan. Jednim dodirom na zaslon ekrana moguće je snimiti noćne fotografije s impresivnim detaljima, čak i u loše osvijetljenim uvjetima.

Huawei Mate 20 Pro - fotografija (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Huawei Mate 20 Pro - fotografija (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Huawei Mate 20 Pro - fotografija (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Huawei Mate 20 Pro - brzo punjenje (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Brojne opcije (poput 3D panorame, Good Food ili AR leće) zahtijevaju igranje uređajem i istraživanje, no kad jednom ovladate svim tim opcijama, zaboravit ćete da je fotoaparat ikad postojao.

Ne smijemo zaboraviti ni 24-megapikselnu prednju kameru koja radi možda čak i predobro. Fotografije su jasne i pune detalja, dijelom zahvaljujući već ranije spomenutoj umjetnoj inteligenciji koja brzo prepoznaje lice i, po potrebi, primjenjuje zaglađivanje bora i ujednačavanje boje tena.

Za one koji vole snimati selfije, brojni filtri i AR leća pružaju više nego dovoljno prostora za stvaranje savršenog selfija vrijednog objavljivanja na svim dostupnim društvenim mrežama.

Konačni dojam – impresionirani smo!

Nakon dva tjedna korištenja Huawei Mate 20 Pro bez problema možemo priznati da smo impresionirani i pod dojmom. Uređaj zaista donosi napredne opcije koje dosad nisu bile dostupne nigdje drugdje. Brzina, izdržljivost baterije i, ponajviše, kamera glavni su aduti ovog uređaja.

Za naše novinarske potrebe, on je i više nego dobar odabir. Isto možemo preporučiti svima koji vode aktivan život i trebaju pouzdan uređaj čija će baterija izdržati cijeli dan. Još ako uz to vole fotografirati i snimati videa, onda je "Mate" zasigurno pravi izbor.

Naravno, sve te napredne funkcije sa sobom povlače i "naprednu" cijenu. No Huawei tvrdi da će Mate 20 Pro i nakon dvije godine zadržati svoju početnu brzinu i izdržljivost, što bi moglo opravdati prilično visoku cijenu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti