RECENZIJA Nokia 5.1 solidan je telefon srednje kategorije koji vas neće razočarati

Nokia 5.1 na prvi pogled osvaja izgledom, a iako bi voljeli jači procesor i više memorije, trebao bi zadovoljiti svakodnevne potrebe većine prosječnih korisnika pametnih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.09.2018. / 08:35

Galerija

Nedugo nakon što smo testirali Nokijin telefon iz nižeg segmenta 3.1 koji nas je prilično iznenadio svojim mogućnostima, pogotovo za telefon u tom cjenovnom rangu, isprobali smo model 5.1 koji po opcijama i cijeni pripada kategoriji iznad. U srednjoj kategoriji pametnih telefona vlada poprilična gužva te danas po cijeni oko 1500 kn zaista možete dobiti odlične uređaje koji se možda neće moći mjeriti s najjačim i višestruko skupljim telefonima, no za prosječne korisnike kojima treba veliki ekran za surfanje i solidna kamera za fotografiranje i objavljivanje na društvenim mrežama, modeli poput Nokije 5.1 odličan su i ne preskup izbor.

Kao i u slučaju jeftinijeg uređaja, i na modelu 5.1 jasno je kako je Nokia jako puno pažnje posvetila izgledu i dizajnu telefona te kvaliteti kućišta koje je napravljeno od aluminija i plastike, što se pokazalo odličnim rješenjem.

Tanak i atraktivan uređaj

Nokia 5.1 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Smartphone je prilično tanak i odlično leži u ruci, a treba pohvaliti i ekran dijagonale 5,5 inča i omjera stranica 18:9 – ekran je tako viši u odnosu na uređaje s drugačijim omjerom stranica te je odličan za pregledavanje videozapisa i za igranje. S ovim uređajem Nokia nije željela pratiti moderne trendove s ekranima s tzv. notchom, odnosno kamerom i senzorima koji ulaze u ekran s gornje strane, već su se odlučili na klasične rubove s gornje i donje strane, dok ekran popunjava bočne strane do samih rubova.

Rezolucija ekrana iznosi 2160x1080 piksela i općenito smo zadovoljni s ekranom, prikazom i oštrinom boja, no naravno ekran se ne ponaša tako dobro na suncu, što je problem kojeg imaju i brojni drugi uređaji iz ove kategorije.

Ispod ekrana nema posebnih tipki za upravljanje Androidom, već Nokia 5.1 dolazi s virtualnim tipkama, a ispod ekrana nema niti senzora za otiske prstiju koji je smješten sa stražnje strane kućišta, ispod kamere i svoj posao obavlja standardno dobro.

Nokia 5.1 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Na gornjem dijelu ekrana nalazi se slušalica i kamera, dok je na gornjem rubu smješten 3,5 mm izlaz za slušalice, što znači da vlasnici ovog telefona neće morati kupovati posebne adaptere za povezivanje klasičnih slušalica sa svojim uređajima.

Slabiji procesor i malo memorije

Dok kućištem i dizajnom Nokia 5.1 odaje dojam poput nekih premium uređaja, ugrađeni procesor i memorija ipak otkrivaju zašto je ovo uređaj srednje, a ne visoke kategorije. Telefon pokreće MT6755S Octa-Core 2.0 GHz procesor te ima samo 2GB RAM-a – treba napomenuti da, iako pri samom radu procesora nije bilo većih problema, pokretanje aplikacija ipak nije ekspresno i potreban je trenutak čekanja prije njihovog otvaranja. U svakodnevnom radu ovo nije nešto što nam je smetalo, no ipak je potrebno spomenuti.

Što se mobilnih igara tiče, jasno je kako ovo nije prvi telefon na koji ćete pomisliti ako želite veliki dio vremena igrati videoigre, no većinu igara ipak vrti bez većih problema, ali nemojte se iznenaditi ako u nekim jačim igrama primijetite povremeno trzanje i usporavanje.

Telefon uz koji je nužna memorijska kartica

Ako se odlučite na kupovinu ovog uređaja, savjetujemo vam da odmah uz njega kupite i memorijsku karticu jer Nokia 5.1 dolazi sa samo 16 GB prostora za pohranu podataka, od čega je polovica već zauzeta tako da ćete brzo ispucati ostalih 8 GB memorije. Umjesto konstantnog brisanja fotografija i aplikacija, jednostavnije je odmah kupiti dodatnu karticu i riješiti ove probleme – podržane su microSD kartice do 128 GB.

Nokia 5.1 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Utor za memorijsku karticu nalazi se s lijeve bočne strane i, što će mnogima biti važno, ne zauzima prostor za drugu SIM karticu tako da je s ovim uređajem moguće koristiti i dvije SIM kartice i dodatnu memorijsku karticu.

Jedna od specifičnosti nove generacije Nokijinih telefona jest posvećenost Androidu One, odnosno "čistom" Androidu, što znači da telefoni ne dolaze s dodatnim aplikacijama, opcijama i sučeljima koji usporavaju telefone i mogu utjecati na trajanje baterije. Također, vlasnici Android One uređaja mogu biti mirni i što se tiče nadogradnje softvera jer će im uvijek biti dostupne najnovije verzije i sigurnosne zakrpe.

Nokia 5.1 dolazi s verzijom Androida Oreo te možemo očekivati da će u budućnosti biti dostupna i verzije Android 9.

Kamera i baterija – solidne i prosječne

Za fotografske mogućnosti velikog broja telefona iz ove kategorije možemo reći da su slične – u dobrim uvjetima fotografije su zadovoljavajuće i kvalitetne, no čim je malo manje svjetla, kvaliteta snimaka opada te je slična stvar i s kamerom ove Nokije. Sa stražnje strane nalazi se jedna kamera rezolucije 16MP ispod koje je bljeskalica, dok je s prednje strane 8MP kamera za selfije.

Fotografije snimljene Nokijom 5.1 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene Nokijom 5.1 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene Nokijom 5.1 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene Nokijom 5.1 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene Nokijom 5.1 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Prilikom fotografiranja čini se kako je autofokus malo sporiji, tj. nekad je trebalo malo više vremena za fokusiranje, a treba spomenuti mogućnosti prilikom snimanja videa – videozapisi snimaju se u Full HD razlučivosti te je videa moguće snimati usporeno i s opcijom protoka vremena. Također, ako ste ljubitelj prijenosa uživo, ovaj telefon ima mogućnost live prijenosa na Facebook i YouTube direktno iz aplikacije kamere.

Što se baterije tiče, također možemo reći da može izdržati prosječnih jedan dan korištenja prije povezivanja s izvorom energije – naravno, u slučaju višesatnog igranja, gledanja videozapisa na YouTubeu i slično, trajanje baterije bit će puno kraće.

Dobar omjer kvalitete i cijene

Nokia 5.1 s cijenom od 1599 kuna pruža dobar omjer uloženog i dobivenog – pri čemu ćete u ovaj telefon trebati uložiti još malo više kuna za dodatnu memorijsku karticu. Sve pohvale idu dizajnu i kvaliteti izrade, kao i 5,5 inčnom ekranu, a u dobrim uvjetima korisnici neće biti razočarani kvalitetom fotografija.

Ono što bi mogao biti problem za ovaj uređaj jest što u ovom/sličnom cjenovnom rangu vlada velika konkurencija te postoje zanimljivi uređaji sličnih opcija i boljeg hardvera s kojima će se Nokia 5.1 boriti za naklonost kupaca.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti