RECENZIJA: Testirali smo Nokiju 3.1 i ugodno se iznenadili

Jasno je kako pri korištenju uređaja iz ove kategorije ne treba imati prevelika očekivanja, no Nokia 3.1 ostavila je pozitivan dojam, pogotovo kada je u pitanju kvaliteta izrade, "čisti" Android i dobar balans kvalitete i cijene.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.09.2018. / 12:04

Galerija

Na tržištu niže i srednje kategorije pametnih telefona velika je gužva te korisnici imaju izbor između telefona nekih od poznatijih kompanij ili sve popularnijih "kineza" čiji telefoni mame odličnim balansom cijene i opcija. Veliku priliku na ovom tržištu vidi i Nokia koja u odnosu na druge kompanije ima i jednu veliku prednost – ime branda koji je prošlog desetljeća dominirao tržištem klasičnih mobitela i pametnih telefona i koji još uvijek budi nostalgiju među brojnim korisnicima.

Nokijin adut na ovom tržištu je model 3.1 koji se u Hrvatskoj može nabaviti po cijeni od 1200-1300 kuna, a nakon desetak dana provedenih s ovim uređajem, moramo priznati da smo zadovoljni s onim što je ova Nokia pokazala.

Elegantan izgled i kvaliteta izrade

Nokia 3.1 na prvi pogled i dodir ostavlja odličan dojam – elegantan i nenametljiv dizajn, kombinacija plastike i aluminija na rubovima odaju dojam da je riječ o kvalitetnom telefonu koji, barem prema izgledu, pripada većoj cjenovnoj kategoriji.

Nokia 3.1 (Foto: Hrvoje Jurman) (Foto: Hrvoje Jurman)

Sa strane kućišta nalaze se tipke za glasnoću i aktivaciju ekrana te dva utora – jedan za SIM kartice, a drugi za memorijske kartice. Pohvalno je što se Nokia nije, poput mnogih kompanija, odlučila za hibridni utor, već je moguće u isto vrijeme imati i dvije kartice mobilnih operatera i dodatnu memorijsku karticu, što će sigurno cijeniti svi oni koji imaju dva telefonska broja.

Treba spomenuti i još jednu opciju koja je sve rjeđa na telefonima, a to je 3,5mm izlaz za slušalice koji se nalazi na gornjem dijelu kućišta tako da nisu potrebni nikakvi dodatni adapteri za povezivanje klasičnih slušalica s uređajem

Kamera – u skladu s očekivanjima

Dijagonala ekrana iznosi 5,2 inča uz rezoluciju od 720x1440 piksela i omjer stranica 18:9 i u svakodnevnom radu ekran se pokazao vrlo dobrim, pogotovo za ovu kategoriju uređaja, iako bi voljeli da je prikaz na suncu bolji.

Iako od telefona niže kategorije ne treba očekivati previše kada su u pitanju fotografije, možemo reći kako je aparat Nokije 3.1 ostavio dobar dojam, barem pri fotografiranju u idealnim uvjetima s dosta svjetla, dok kvaliteta snimaka značajno opada pri fotografiranju u lošijim uvjetima sa slabijim osvjetljenjem.

Zahvaljujući opcijama ručnog podešavanja fotografije se mogu popraviti pri snimanju pa je moguće ručno namjestiti balans bijele boje, korigirati ekspoziciju (potamniti ili posvijetliti sliku) itd.

Fotografije snimljene Nokijom 3.1 (Foto: Hrvoje Jurman) (Foto: Hrvoje Jurman)

Fotografije snimljene Nokijom 3.1 (Foto: Hrvoje Jurman) (Foto: Hrvoje Jurman)

Fotografije snimljene Nokijom 3.1 (Foto: Hrvoje Jurman) (Foto: Hrvoje Jurman)

Fotografije snimljene Nokijom 3.1 (Foto: Hrvoje Jurman) (Foto: Hrvoje Jurman)

Videozapisi snimaju se u FullHD rezoluciji, a zanimljive su i opcije usporenog snimanja i protoka vremena s kojim će videozapisi biti atraktivniji i zanimljiviji.

Rezolucija stražnje kamere iznosi 13MP, dok se s prednje strane nalazi 8MP kamera koja svoj posao snimanja selfija obavlja vrlo dobro, a osim fotografija s njom se mogu snimati i 720p videozapisi.
Zadovoljavajuće performanse

Osim kamere koja je za veliki broj ljudi jedan od ključnih faktora prilikom kupovine smartphonea, iznimno je važan i procesor, odnosno brzina rada telefona. Nokia 3.1 dolazi s MediaTek MT6750N procesorom i ima 2GB RAM-a te se ova kombinacija pokazala prilično dobra i nismo imali previše problema pri radu s ovim telefonom.

Naravno da pokretanje aplikacija i druge operacije nisu tako brze kao i na uređajima iz viših kategorija, no npr. igranje igara poput Asphalta 8, Horizont Chasea, Race Offa i drugih bilo je prilično ugodno i uz samo povremena trzanja.

Brzini telefona pridonosi operativni sustav, odnosno Android One softver koji, osim što jamči redovne nadogradnje softvera (telefon koji smo dobili pokretao je Android 8 i već je bila dostupna nadogradnja iz srpnja), garantira i da na telefonu neće biti suvišnog (često nepotrebnog) softvera i bloatwarea koji će usporiti uređaj. Android Go, dakle, jamči "čisti" Android i samo Googleove aplikacije.

Nokia 3.1 dolazi s 2,990mAh baterijom koja bi, uz prosječno korištenje, trebala izdržati cijeli radni dan bez punjenja, a ono što će razočarati korisnike jest činjenica što se ovaj uređaj ne može bežično puniti te što ne podržava brzo punjenje.

Nokia 3.1 (Foto: Hrvoje Jurman) (Foto: Hrvoje Jurman)

Još jedna opcija koja je sve češće i u telefonima niže kategorije jest i senzor otisaka prstiju koji nedostaje ovom uređaju, no da su se u HMD-u odlučili za opciju bržeg punjenja i implementaciju senzora za otiske prstiju, onda bi i njegova cijena bila veća.

Pozitivno iznenađenje

Jasno je kako pri korištenju uređaja iz ove kategorije ne treba imati prevelika očekivanja, no Nokia 3.1 ostavila je i više nego pozitivan dojam, pogotovo kada su u pitanju kvaliteta izrade, "čisti" Android i dobar balans kvalitete i cijene.

Iako ne može konkurirati snažnijim i skupljim uređajima na tržištu, nezahtjevni korisnici kojima je na prvom mjestu komunikacija, odnosno surfanje internetom, društvenim mrežama i YouTubeom te koji žele fotografije kojima se mogu pohvaliti na Facebooku ili Instagramu, ili vole zaigrati mobilne igre, trebali bi biti i više nego zadovoljni s onim što im nudi ovaj telefon.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti