RECENZIJA: Nokia G50 - izdržljivi radnik koji će vas služiti godinama

Korisnici koji odaberu G50 cijene više izdržljivost, dugotrajnost i pouzdanost uređaja, od sjaja i novosti. I to je u redu.

Martina Čizmić | 14.11.2021. / 13:24

Galerija

Otkako su se na tržištu pojavili pametni telefoni s podrškom za 5G mreže, većinom smo imali prilike testirati telefone višeg cjenovnog ranga. No, to ne znači da se na tržištu ne nalaze i uređaji prihvatljivije cijene koji podržavaju nove tehnologije.

Jedan takav uređaj je i Nokia G50, uređaj koji je predstavljen krajem rujna 2021. godine, a koji se sad može pronaći i na hrvatskom tržištu. Ono što odmah upada u oči je činjenica da se njegova cijena kreće ispod 2000 kuna, a da ponosno nosi oznaku 5G.

Nokia G50 - 8 (Foto: Zimo)

Imali smo priliku isprobati Nokia G50 i ono što možemo reći je da se radi o čvostom i izdržljivom pametnom telefonu, nižeg cjenovnog ranga, koji će uredno ispunjavati svoje zadaće. Naime, HMD Global je s posljednjim serijama Nokia telefona naglasak stavio na izdržljivost i dugovječnost. Tako će i Nokia G50, koja dolazi s verzijom Androida 11, garantirano dobiti i sljedeće dvije verzije operativnog sustava (12 i 13), a uz to ima i garantirane tri godine sigurnosnih ažuriranja. U prijevodu, napravili su uređaj koji bi trebao zadovoljiti potrebe prosječnog korisnika sljedeće tri godine.

No, je li zaista tako?

Nokia G50 koju smo mi imali na testiranju zaista djeluje masivno i izdržljivo. Sa svojih 220 grama, spada među teže mobilne telefone koje smo u posljednje vrijeme imali u rukama. Dijelom je za to odgovoran čelični okvir, koji iako daje dojam čvrstoće, na pojedinim dijelovima moža biti čak i oštar. S druge strane pozadina je presvučena polikarbonatnim premazom što znači da će se na njemu vidjeti svaki, ali baš svaki otisak prsta, a nije neobično ni da vam "izleti" iz ruke. Toplo preporučamo stavljanje silikonske maske kako bi uređaj što dulje bio bez oštećenja. Treba ipak dodati, način na koji je napravljen, ipak garantira da će preživjeti pad (ili nekoliko), pod uvjetom da baš ne udari izravno ekranom u pod.

S obzirom na to da u HMD Globalu računaju da će korisnici barem tri godine koristiti ovaj uređaj, izdržljivost je bila jedan od glavnih uvjeta.

Ekran koji bi mogao pružiti više

U oči upada velik ekran od 6,82 inča HD+ ekran koji je čak malo prevelik za kvalitetu slike koju nudi. Na trenutke nam se činilo kao da je slika mrvicu mutna, da se vide pikseli, a to je bilo najvidljivije prilikom igranja videoigara ili gledanja videa u HD-u. Prednost velikog ekrana dolazi do izražaja prilikom čitanja (odnosno pisanja) e-mail poruka ili pregledavanja društvenih mreža. Na ekranu je vidljiv i "zubić" koji skriva 8MP selfie kameru koja stvara pristojne fotografije na dnevnom svjetlu i nešto lošije i zrnatije fotografije u slabije osvjetljenim prostorima. No, za javiti se na videopoziv ili napraviti brzinski selfie, kamera će biti i više nego dovoljna.

Nokia G50 - 4 (Foto: Zimo)

Što se tiče stražnjih kamera, koje su smještene u zanimljivo oblikovan krug, radi se o trojcu - glavnoj kameri od 48MP, ultra širokoj kameri od 5MP i 2 MP kameri koja je zadužena za davanje dubine fotografijama.

Tijekom našeg testiranja, kvaliteta fotografija jako je varirala. Prilikom snimanja fotografija na blizinu, boje su bile žarke i jasne. No, čim bismo se udaljili od predmeta ili snimali u uvjetima lošijeg osvjetljenja, boje bi izgledale pomalo isprano. To se posebno vidi na fotografijama koje su snimane po noći ili za maglovitog dana.

Unatoč tome, ne možemo reći da su fotografije bile loše. Trebalo nam je malo vremena da se naviknemo na opcije koje kamera na Nokiji nudi i da prihvatimo da okidač kamere ne snima fotografiju odmah, već mu treba sekundu-dvije. Ali nakon što smo se naviknuli na te "posebnosti" fotografije su ispale pristojne, čak i veoma dobre.

Možda bismo malo sporiji odaziv kamere mogli povezati s činjenicom da Nokia G50 dolazi s Qualcommovim procesorom Snapdragon 480 5G, koji spada nižu kategoriju 5G procesora. Tome treba dodati i činjenicu da ima 4GB radne i 64 GB memorije za pohranu, koju je moguće porširiti do 128 GB uz pomoć micro SD kartice.

Najbolji dio - baterija

Ono što je zapravo najbolji dio ovog uređaja, njegova je baterija. U HMD Globalu su se zaista isprsili i u Nokia G50 ugradili bateriju od 5000 mAh, što je više nego što možete dobiti u puno skupljim i razvikanijim uređajima. Velika baterija ujedno znači i da ćete bez problem moći cijeli dan koristiti uređaj do maksimuma, zaboravit ga napuniti tijekom noći i normalno ga koristiti i sljedeći dan. Jedina mana je činjenica da dolazi s relativno slabim punjačem (samo 18W) što znači da punjenje može potrajati. Zaista potrajati i nekoliko sati.

Nokia G50 - 5 (Foto: Zimo)

Uz bateriju koja nas je oduševila, moramo pohvaliti i čistu instalaciju Androida koja dolazi bez previše bloatwarea i jednostavna je za korištenje. Izdvojit ćemo tek Netflix, DuckDuckGo pretraživač i ExpressVPN, a dodatne aplikacije, koje su karakteristične za Nokiju, poput Monitora uređaja, definitivno mogu dobro doći, kad želite provjeriti "zdravlje" uređaja, napunjenost baterije ili pak potrošnju mobilnog prometa.

Na kraju možemo zaključiti kako je HMD Global ovom Nokiom ciljao na korisnike koje ne impresionira blještavilo i gomila najnovije tehnologije za koju moraju platiti suhim zlatom. Korisnici koji odaberu G50 cijene više izdržljivost, dugotrajnost i pouzdanost uređaja, od sjaja i novosti. I to je u redu. S obzirom na cijenovni razred i mogućnosti (veliki ekran, dugotrajnu bateriju), ali i dugotrajnu podršku i obećana sigurnosna ažuriranja, Nokia G50 definitivno je uređaj o kojem treba razmisliti prilikom kupovine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti