RECENZIJA: OnePlus Nord - pametni telefon srednje klase koji svakim danom postaje sve bolji

Iako OnePlus Nord, cjenovno spada u kategoriju srednje klase, svojim mogućnostima iz dana u dan sve je bliži vrhunskim uređajima.

Martina Čizmić | 09.09.2020. / 13:41

Galerija

 Kad smo na testiranje dobili OnePlus Nord uređaj, bili smo pomalo skeptični. Prije svega, to je prvi put da testiramo neki OnePlus uređaj, a i na samom predstavljanju koje smo pratili jako su ga nahvalili. 

No, nakon tjedan dana druženja možemo reći samo jedno - sva uzbuđenost i iščekivanje koji su diljem svijeta pratili predstavljanje ovog uređaja, u potpunosti su opravdani. Jer OnePlus Nord možda cjenovno spada u srednju klasu pametnih telefona, no to je jedino što je srednje na njemu. 

OnePlus Nord - 8 (Foto: Zimo)

OnePlus Nord - 4 (Foto: Zimo)

 Već na prvi pogled jasno je da se u OnePlusu drže dobro prokušanog dizajna. No, isto tako pokazuju da jako dobro razmišljaju o tom dizajnu. Naime, na stražnjoj strani uređaja nalazi se četverostruka kamera koja je smještena okomito, dok je bljeskalica pored nje. Na prvi pogled, ništa neobično. Ali kad uređaj "obučete" u masku koja dolazi s njim i stanete pred ogledalo, kamera i bljeskalica odjednom čine brojku jedan. Pa vi recite da nisu razmišljali o dizajnu.

Kad već govorimo o zaštitnoj maski koja dolazi uz uređaj (obična prozirna silikonska maska), ima zanimljiv dodatak koji štiti utor za punjenje od prašine. S obzirom na to da većina nas svoje pametne telefone zlostavlja po različitim džepovima i torbama, činjenica da je netko razmišljao o zaštiti utora za punjenje zaista znači mnogo.

Što se tiče samog izgleda OnePlus Norda, za oko nam je zapeo prekidač za utišavanje uređaja, koji je klasika na puno skupljim iPhoneima. Iako vam se čini da je to bespotrebna mogućnost, kad morate na brzinu utišati telefon, dobro dođe da ga ne morate otključavati, već samo - stisnete prekidač.

Uz prekidač, tu su klasični gumbići za upravljanje jačinom zvuka te paljenje/gašenje uređaja.

Poboljšanja iz dana u dan

S prednje strane nalazi Full HD+ (2400 x 1080) Fluid AMOLED HDR10+ s 90 Hz, dijagonale 6,44 inča s dvostrukom kamerom u gornjem lijevom uglu. Nekima će možda smetati koliko prostora zauzimaju te kamere, no nakon kratkog navikavanja, naučite ih ignorirati. Zaslon štiti sloj Corning Gorilla Glass 5, što bi trebalo biti dovoljno da uređaj preživi bez većih ogrebotina. Na packe od otisaka prstiju već smo se svi navikli, pogotovo jer i Nord ima čistač otiska prstiju smješten ispod ekrana.

Dakle, izvana Nord ne izgleda puno drugačije od drugih uređaja koje možemo pronaći na tržištu. No, pravo se blago skriva ispod površine. Tako Nord pokreće Qualcommov Snapdragon 765G s Adreno 620 GPU. U Hrvatskoj su dostupne dvije inačice - sa 8 odnosno 12 GB RAM-a te 128 odnosno 256 GB prostora za pohranu. Naravno, podržava 5G tehnologiju tako da možemo reći da će se ovaj uređaj moći koristiti i u budućnosti.

OnePlus Nord - 2 (Foto: Zimo)

OnePlus Nord - 5 (Foto: Zimo)

Iz OnePlusa ističu kako će Nord imati dvije godine ažuriranja operativnog sustava i tri godine sigurnosnih ažuriranja. Da su ozbiljni, najbolje govori činjenica da je u posljednjih mjesec dana, otkako je Nord predstavljen, OxygenOS koji je OnePlusovo korisničko sučelje, doživio nekoliko nadogradnji od kojih je svaka donijela poboljšanja u korištenju samog uređaja. Inače, Nord koristi Android 10 operativni sustav, a kad bude dostupan, moći će se nadograditi i na 11.

Tijekom testiranja nismo imali nikakvih problema s otvaranjem i zatvaranjem aplikacija, promjenama aplikacija na ekranu, kao ni s videoigrama koje smo isprobali. Sve se pokretalo bez ikakvih problema, trzanja ili zastajkivanja. 

Od softverskih posebnosti, istaknuli bismo opciju Zen Moda. Za sve one koji imaju potrebu stalno čačkati po pametnom telefonu, ovo je genijalan način za odmaranje. Naime, tijekom Zen Moda, telefon je zaključan i nije ga moguće koristiti (osim kamere). Tijekom vremena koji si korisnik sam odabere (mi smo izdržali 20 minuta), korištenje telefona je na pauzi. Naravno, to ne znači da ste u potpunosti nedostupni, već da vam se na ekranu neće prikazivati obavijesti niti ćete moći koristiti aplikacije, ali ćete moći primati pozive i upućivati žurne pozive hitnim službama. Želite li u miru pojesti ručak ili pročitati neku knjigu, ovo je genijalna stvar da vam različite poruke i notifikacije ne odvlače pažnju. Samo jedna napomena, kad se jednom pokrene Zen Mode, ne može se isključiti, pa pazite kako i koliko klikate.

OnePlus Nord - 1 (Foto: Zimo)

Također, istaknuli bismo i opciju koja će se svidjeti svima koji igraju mobilne igre. Naime, moguće je "preusmjeriti" snagu u procesor i grafiku kako bi iskustvo igranja igre bilo još bolje i potpnije.

Kamere kud god pogled seže

Kako smo već spominjali ranije, OnePlus Nord ima čak šest kamera - dvije s prednje strane i četiri sa stražnje.

OnePlus Nord - 10 (Foto: Zimo)

OnePlus Nord - 5 (Foto: Zimo)

Nord je prvi OnePlus uređaj koji ima dvostruko postavljene prednje kamere. Glavna rezolucije 32MP i dodatna, ultra širokokutna od 8MP koja omogućuje i snimanje grupnih selfija. Fotografije su čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja izvrsne, a pri jakom svjetlu vrhunske.

Što se tiče stražnjih kamera, radi se o kombinaciji glavne kamere rezolucije 48MP sa Sony IMX586 senzorom, 8MP širokokutnu kameru, 2MP makro kameru i 5MP senzor dubine. Možda su nas drugi uređaji malo razmazili, ali nedostajalo nam je dodatnih opcija snimanja na Nordu. Da se razumijemo, većini korisnika ne treba 100 različitih opcija snimanja, a i vjerojatno će u nekom od ažuriranja OxygenOS-a biti dodana još neka opcija. Među opcijama koje su bile dostupne u trenutku testiranja, istaknuli bismo izvrsne opće fotografije i panorame pri danjem svjetlu, snimanje videa u 4K, ali što se noćnih snimki tiče, ostali smo, pa malo razočarani. Snimke koje smo radili u uvjetima slabog svjetla bile su pristojne, no fotografije u noćnim uvjetim su bile prilično zrnate. No, priznajemo, rijetki su uređaji koji u noćnim uvjetima rade izvrsne fotografije.

Sve u svemu, možemo reći da Nord ima dobru kameru. Čak i nešto bolju od drugih uređaja u njegovom cjenovnom rangu. Prednje kamere su izvrsne i oduševit će sve one koji vole raditi selfije (pogotovo grupne). Vjerujemo da će s daljnjim softverskim poboljšanjima i mogućnosti kamere biti još izraženije i bolje.

 Izdržljivi mališan

 Što se tiče same izdrživosti uređaja, baterija od 4115 mAh ne može se smatrati velikom prema industrijskim standardima, ali i više je nego dovoljna za cjelodnevno korištenje. Za nezahtjevne korisnike koji ne igraju videoigre ili ne gledaju video, baterija može izdržati i gotovo dva dana. No, ako ste među onim korisnicima kojima je pametni telefon centar života, trebat će vam dopunjavanje tijekom dana. Za to će biti zadužen 30W Warp punjač koji može napuniti bateriju od 0 do 60 posto za otprilike pola sata, dok će za potpunu napunjenost trebati nešto više od sata. Inače, u OnePlusu su se pobrinuli da uvijek možete prepoznati svoj punjač u moru drugih punjača. Naime, dolazi sa žarko crvenim kabelom kojeg je teško ne vidjeti.

OnePlus Nord - 2 (Foto: Zimo)

Konačna presuda: Nord je teško ignorirati

Tražite li novi pametni telefon s pristojnim performansama, dosta prostora za pohranu, a da ga možete koristiti barem sljedeće dvije godine, i niste spremni platiti velike novce za njega, Nord bi mogao biti vaš izbor.

Da, možda ima nešto manji ekran i nešto slabiji procesor nego vrhunski uređaji, ali za cijenu od 3299 odnosno 3999 kuna (ovisno o varijanti 8GB-128GB/12GB-256GB) dobit ćete uređaj koji će vas služiti bez problema godinama. OnePlus uređaji inače su prilično izdržljivi, a ako održe obećanje o ažuriranju operativnog sustava i sigurnosnim ažuriranjima u sljedećim godinama, možete biti sigurni i da ćete imati još bolji telefon sljedeće godine nego da ga kupite danas.

Je li Nord opravdao očekivanja? Definitivno. I nadmašio ih za svoju kategoriju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti