RECENZIJA Samsung Galaxy A50: Atraktivan smartphone srednje klase s odličnim ekranom

Najjači adut novog Galaxyja je odličan Super AMOLED ekran dijagonale 6,4 inča, a treba izdvojiti i 4000 mAh bateriju i kvalitetne kamere.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.06.2019. / 07:23

Samsung Galaxy A50 (Foto: ZIMO)

Nakon što smo proveli desetak danas sa Samsungovim pametnim telefonom Galaxy A50 uvjerili smo se kako južnokorejska kompanija ima prilično jaki adut na iznimno zasićenom tržištu na kojem se mogu pronaći jako dobri telefoni po pristupačnim cijenama. Samsung je s ovim modelom ispunio većinu zahtjeva prosječnih korisnika pametnih telefona, od atraktivnog izgleda, fantastičnog ekrana, solidne baterije do kamera koje vas ne bi trebale razočarati i pruža mogućnosti kakve očekujemo od uređaja više klase.

Naravno, ovaj telefon ima i svoje mane jer ipak je riječ o modelu srednje, a ne visoke kategorije, no nedostatci koje smo uočili nisu pretjerano utjecali na iskustvo korištenja Galaxyja A50.

Atraktivan i premium dizajn

Samsung Galaxy A50 (Foto: ZIMO)

Iako se na prvi pogled čini da je kućište napravljeno od stakla, riječ je o plastičnom kućištu, a ukupan vizualan dojam telefona je odličan. Sa stražnje strane u gornjem lijevom kutu nalaze se tri vertikalno postavljene kamere ispod kojih je bljeskalica, dok je ispod njih Samsungov logo. Telefon se isporučuje u crnoj, plavoj, pink i bijeloj boji, a naš model s plavom izgleda iznimno atraktivno.

Odlično "leži" u ruci, a iako je riječ o modelu s velikim ekranom, nismo imali problema s dohvaćanjem i pritiskanjem tipki – s desne strane uređaja u gornjoj polovici nalazi se tipka za paljenje i aktiviranje ekrana, dok su iznad tipke za pojačavanje i stišavanje. S lijeve strane nalaze se ladica za SIM kartice i miniSD karticu, a na donjem dijelu uređaja nalazi se zvučnik i za mnoge omiljena kombinacija priključaka – 3,5 mm za slušalice te USB-C koji polako postaje standard na većini mobilnih uređaja.

Ono što odmah upada u oči je atraktivan izgled telefona i veliki ekran – zaslon zauzima skoro cijelu prednju površinu uređaja, proteže se skoro do bočnih rubova, dok s donje strane ipak ima nekoliko milimetara prostora, a što se prednje kamere tiče, njeno je postavljanje riješeno s malim polukružnim notchom. Dijagonala Super AMOLED ekrana iznosi 6,4 inča, uz rezoluciju od 2340x1080 piksela, a slika na ekranu zaista je odlična te je gledanje filmova, videozapisa s YouTubea, fotografija i drugog sadržaja zaista užitak na ovako velikom i kvalitetnom ekranu.

Opcija na koju smo navikli na Samsungovim telefonima, a koju je svakako potrebno spomenuti jest Alway-on ekran na kojem se i kad je telefon zaključan konstanto prikazuju obavijesti i informacije koje su korisniku važne i koje sam odabere – vrijeme, pristigle obavijesti itd.

Biometrija

Samsung Galaxy A50 (Foto: ZIMO)

Za sigurnost i otključavanje uređaja, Samsung je ponudio nekoliko rješenja – uz nezaobilazni PIN, Galaxy A50 može se otključati prepoznavanjem lica, a prepoznat ćete kada vam telefon skenira lice po atraktivnom osvjetljenju oko prednje kamere. Telefon brzo skenira vaše lice i iako nije uvijek prepoznao lice isprve, prilično smo zadovoljni s ovom opcijom i načinom na koji radi. Još jedna mogućnost otključavanja telefona jest putem senzora za otiske prstiju te je senzor implementiran u sam ekran.

Dok je na većini telefona taj senzor postavljen ispod ekrana ili sa stražnje ili bočne strane kućišta, "pedesetica" je jedan od rijetkih uređaja na tržištu koji možete otključati dodirom prsta po samom ekranu. Prilikom paljenja telefona u donjem dijelu ekrana pojavi se simbol otiska prsta na koji je potrebno postaviti prst za otključavanje, a u praksi se ovakav način otključavanja ipak pokazao sporiji u odnosu na klasične senzore na koje smo navikli.

Snažna baterija

Što se hardvera tiče, za procesor možemo reći da je zadovoljavajući i osigurava većinom brz i fluidan rad telefona i korištenje njegovih opcija, no ipak je jasno da je procesorska snaga slabija u odnosu na top-modele koji se mogu kupiti na tržištu. U svakodnevnom radu nećete naići na neke osjetne probleme, no povremeno je telefon ipak malo usporio prilikom prebacivanja i otvaranja aplikacija, dok surfanje nije uvijek bilo potpuno fluidno tako da smo često koristili opciju optimizacije telefona i oslobađanja memorije.

  Samsung Galaxy A50 (Foto: ZIMO)

Galaxy A50 pokreće Samsungov čipset Exynos 9610, ima 4 GB RAM-a i 128 GB prostora za pohranu podataka koji se mogu proširiti microSD memorijskim karticama kapaciteta do 512 GB. Kvalitetu grafike isprobali smo u nekoliko igara te se telefon pokazao dorastao zadatku i dobro je izgurao i zahtjevnije igre pa se i PUBG bez problema može igrati i s postavkama na maksimumu.

Baterija kapaciteta 4000 mAh u svakodnevnom radu pokazala se vrlo dobrom te, uz neko prosječno korištenje, bez problema možete odraditi cijeli dan bez priključenja na izvor energije i punjenje baterije.

Tri stražnje kamere

Kao što smo spomenuli, sa stražnje strane kućišta nalaze se tri kamere – pored glavne kamere rezolucije 25 MP, nalazi se još 8 MP kamera za snimanje širokokutnih fotografija te 5 MP senzor za dubinu koji će pomoći pri snimanju još atraktivnijih fotografija sa zamućenom pozadinom.

  Fotografije snimljene s Galaxyjem A50 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxyjem A50 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxyjem A50 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxyjem A50 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxyjem A50 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxyjem A50 (Foto: ZIMO)

Glavna kamera donosi sve ono što možemo očekivati od telefona ove kategorije – odlične fotografije snimljene pri dobrim svjetlosnim uvjetima, dok pri uvjetima s manje svjetla kvaliteta snimaka opada. Širokokutna kamera ipak je slabije kvalitete, a za fotografije snimljene s ovim kamerama možemo reći da često "nisu sinkronizirane", odnosno na fotografijama istog motiva, ton boja nekada je bio različit na slikama snimljenim glavnom i širokokutnom kamerom.

Opcija fokus uživo, odnosno snimanje fotografija sa zamućenom pozadinom moguća je i s prednjom kamerom za selfije (čija rezolucija iznosi 25 MP) i sa stražnjom kamerom, a u nekim situacijama primijetili smo da je telefon malo kasnio s fokusiranjem i zamućenjem pozadine. Odlična opcija telefona jest mogućnost naknadne promjene intenziteta zamućenja pa na već snimljenoj fotografiji možete mijenjati bokeh.

Fotografije snimljene s Galaxyjem A50 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxyjem A50 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxyjem A50 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxyjem A50 (Foto: ZIMO)

Palac gore!

Zaista je teško naći neku veću manu ovom uređaju – jasno je da na tržištu postaje brži telefoni s boljim kamerama, no za njih je potrebno izdvojiti puno više novaca. U srednjoj kategoriji Galaxy A50 može se boriti za titulu jednog od best buy uređaja koji će vam u cjenovnoj kategoriji između 2 i 2 i pol tisuće kuna, ponuditi zaista jako puno.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti