RECENZIJA: Samsung Galaxy Z Flip 3 5G - elegancija, izdržljivost i multitasking u malom paketu

Nakon tjedan dana druženja s ovim uređajem, možemo reći da bismo se rado još malo poigrali s njime.

Martina Čizmić | 09.09.2021. / 12:07

Galerija

Samsung je ozbiljno zagrizao u segment preklopnih telefona. Tako je ove godine umjesto Notea, na virtualnom predstavljanju u kolovozu, predstavio nove inačice svojih preklopnih telefona - Z Folda i Z Flipa. 

Imali smo priliku družiti se s Z Flip 3 5G-om i možemo reći da se, u usporedbi s prethodnim verzijama, vidi napredak u razvoju. 

Novi Samsung Galaxy Z Flip 3 5G puno je čvršći, stabilniji u ruci, a ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je vanjski ekran veći i samim time puno korisniji. 

Već prilikom vađenja iz kutije osjeti se da je sam uređaj čvršći. Prilikom prvih preklapanja, osjeti se blagi otpor šarki, ali to je za očekivati s obzirom na to da uređaj još nije bilo korišten. No, upravo je taj otpor ono što ulijeva povjerenje da se uređaj neće nehotice otvoriti u torbi ili džepu. Za to se dodatno brinu magneti koji su postavljeni u okvir telefona, pa je napomena iz Samsunga (a i naša topla preporuka), da telefon ne držite u blizini kartica. Da ne bi bilo nismo znali!

Što se tiče vanjskog izgleda, Samsung se potrudio da Z Flip 3 izgleda elegantno i plijeni pozornost kako bojom (mi smo na testu imali krem verziju), tako i sposobnostima. Već smo spomenli mali ekran na poklopcu, odnosno uz glavne kamere. Radi se o Super AMOLED 1,9-inčnom ekranu na kojem se, uz informacije poput propuštenih poziva, primljenih poruka i obavijesti i sata, mogu koristiti i prečaci do najčešće korištenih aplikacija. Tako je moguće odabrati aplikaciju koju želite pokrenuti s vanjskog ekrana - mi smo koristili diktafon, ali uz napomenu da za punu aktivaciju aplikacije (npr. snimanje zvuka) ipak treba otvoriti telefon. Iz Samsunga kao dodatnu mogućnost ističu činjenicu da je moguće postaviti pozadinu koju korisnik želi. Zgodna opcija, ako želite imati posebnu pozadinu na "malom", a posebnu na "velikom" ekranu. 

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G - 1 (Foto: Zimo)

Osim toga, pored ekrana nalazi se i dvostruka glavna kamera koju je moguće "brzo" aktivirati dvostrukim klikom na gumb za paljenje odnosno gašenje uređaja i nakon toga odabrati model snimanja. To može biti veoma zgodno kad želite na brzinu snimiti selfie ili video, a ne želite otvarati sam uređaj. Kamere su rezolucije 12 MP (širokokutna i ultraširoka) i pristojno rade svoj posao. Možda su nas neki drugi Samsungovi uređaji razmazili s kamerama s većim rezolucijama, ali jasno je da bi još koja kamera na ovom uređaju bila višak. Kad to već spominjemo, moramo istaknuti i "selfie" kameru koja se nalazi unutar telefona, odnosno do nje se dolazi kad se telefon rastvori. Radi se o 10 MP kameri koja, u uvjetima dobrog osvjetljenja radi svoj posao bez greške, dok se za bolje fotografije u noćnim uvjetima brine algoritam koji će popraviti fotografiju koja je tamnija ili nejasna. 

Što se skriva ispod elegantne površine?

 Kad rastvorite Z Flip 3 dočeka vas 6,7-inčni preklopni dinamički AMOLED ekran s frekvencijom osvježavanja od 120Hz koji prilično dobro prikazuje sliku i na sunčanom danu. Ono što nam se posebno svidjelo je činjenica da, kad je telefon potpuno rasklopljen, funkcionira poput klasičnog pametnog telefona. Čak se ni pregib ne primijećuje toliko. Ne možete ga ignorirati kad prelazite prstom po ekranu ili kad je ekran isključen, jer je onda najvidljiviji. No, nije uočljiv prilikom gledanja videa ili surfanja internetom.

Da sve funkcionira u besprijekorno brine se Qualcommov Snapdragon 888 5G u kombinaciji s Ardeno 660 grafičkim čipom. Ima 8 GB RAM-a i 128 ili 256 GB prostora za pohranu, koji nije moguće dodatno proširiti s memorijskom karticom pa ako vam treba još prostora, možete pohraniti višak u oblak ili na računalo.

Kao što mu ime govori, Z Flip 3 spreman je za 5G tehnologiju. Htjeli smo tu mogućnost i testirati, no u području u kojem smo se nalazili nije bilo dostupnog 5G signala.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G - 10 (Foto: Zimo)

Što se tiče samog operativnog sustava, Z Flip 3 dolazi s Androidom 11 i Samsungovim One UI 3.1.1 korisničkim sučeljem koje radi bez ikakvih problema. Svi oni koji su barem jednom u rukama imali Samsungove telefone lako će se snaći u svim opcijama koje se nude. 

Ono što treba istaknuti je mogućnost koja je vezana uz samu činjenicu da se radi o preklopnom telefonu, a to je dijeljenje ekrana na dva dijela i korištenje dvije aplikacije istovremeno. Za osobe koje vole multitasking, dušu dalo. 

Kad već spominejmo multitasking, treba istaknuti i trajanje baterije. Koliko god se trudili i zlostavljali, ovaj testirali različite opcije na telefonu, baterija je bez problema izdržala cijeli dan. Uz nešto konzervativnije korištenje, možda bi izdržala i cijela dva dana, ali, realno gledajući, ovaj je telefon napravljen da bi se otvarao i zatvarao i otvarao i zatvarao i u konačnici koristio, a ne služio samo kao ukras na stolu. Iako može poslužiti i za to. 

I mama bi ...

Nakon tjedan dana druženja s ovim uređajem, možemo reći da bismo se rado još malo poigrali s njime. Činjenica je da je naš primjerak, s krem vanjštinom, izgledao izuzetno elegantno i privlačio pozornost svakoga tko ga je vidio. Isto tako, ne smijemo zaboraviti istaknuti da svojom veličinom, Z Flip 3 5G bez problema stane u svaki džep i u svaku žensku torbicu (što s današnjim pametnim telefonima baš i nije uvijek slučaj). 

No, isto tako moramo priznati da, osim što se radi o preklopnom telefonu, koji izgleda lijepo i donosi neke, uz fleksibilnost vezane novosti, zapravo nismo primijetili nešto posebno revolucionarno ili novo. 

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G - 7 (Foto: Zimo)

Samsung je dokazao da može napraviti dobar preklopni telefon koji će izdržati i susret s malim djetetom, ali i naporan dan na poslu. Vizualno nas je oduševio, mogućnostima potvrdio sve ono što očekujemo od Samsunga, no nekako imamo osjećaj da bi za cijenu od 7700 kuna ipak trebao pružiti još malo više. Nismo pronašli nešto konkretno što bismo zamjerili ni Samsungu ni Galaxy Z Flip 3 5G-u (osim dugog imena). 

Da se razumijemo, radi se o telefonu koji će defintivno naći svoju publiku i koji će oduševljavati mnoge - prvenstveno one koje živciraju sve veći pametni telefoni koji ne stanu u džep ili su nezgrapni za držanje u ruci. No, isto tako, perfekcioniste će izluđivati što se vidi i osjeti pregib na ekran i što moraju paziti da ga ne stave u isti džep u kojem im je novčanik, ključevi i ostali oštri predmeti. 

Ali želite li imati telefon koji će privlačiti poglede i istovremeno pružati sve ono što se od pametnog telefona očekuje, razmislite o Samsung Galaxy Z Flip 3 5G-u. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti