RECENZIJA: Samsung Galaxy Z Flip4 - najčvršći, najizdržljiviji i najzabavniji Samsungov preklopni telefon do sad

Iako je naše druženje s uređajem bilo kratko možemo reći da je Samsung s Galaxy Z Flip4 jasno odlučio kome je uređaj namijenjen - mladima, koji vole stvarati sadržaj za društvene mreže i prije svega cijene kreativnost. I to je s ovim uređajem omogućio.

Martina Čizmić | 17.08.2022. / 15:02

Galerija

 Već tradicionalno, početak kolovoza rezerviran je za Samsung i predstavljanje novih pametnih telefona. Tako je ove godine paralelno u Londonu i New Yorku predstavljena nova inačica Samsungovih preklopnih telefona - Z Fold4 i Z Flip4.

Imali smo prilike družiti se nekoliko dana s novim Samsung Galaxy Z Flip4 i naš je konačni dojam da je Samsung na dobrom putu da napravi preklopni telefon kojim će ponovno osvojiti srca korisnika. No, još ima nekoliko stvari na kojima bi trebalo poraditi.

Ali krenimo od početka. Na prvi pogled Flip4 ne razlikuje se od prošlogodišnjeg modela Flip3 (ako ne gledamo boju samog uređaja). I dalje je tu mali vanjski ekran, dvije kamere na poklopcu koje su zapravo glavne kamere te jedna unutarnja kamera.

Samsung Galaxy Z Flip4 - 2 (Foto: Zimo)

Suptilne promjene

No, Flip4 nekako djeluje čvršće, izdržljivije i elegantnije. Razlike su, barem što se vanjskog dijela tiče, prilično suptilne. Mogli bismo reći gotovo neprimjetne. Za razliku od Flip3 čije su glavne kamere bile gotovo u ravnini s ekranom, kod Flip4 one su nešto izdignute. Iako to vizualno čak i izgleda bolje, tijekom korištenja često su nam prsti očešali leće pa ih je trebalo češće brisati i čistiti. No, taj će problem vjerojatno biti manje izražen kod onih koji nabave i zaštitnu masku. To i osobno preporučujemo jer je sam uređaj prilično sklizak, pogotovo prilikom otvaranja.

Ono što će svatko tko uzme ovaj telefon u ruke odmah osjetiti je čvršća šarka. Napokon možemo otvarati i zatvarati uređaj, a da nam kroz glavu ne prolazi bojazan - hoće li se možda potrgati. A vjerujte nam, otvarali smo ga i zatvarali nemilice. Nova šarka nekako bolje sjeda pa je i mjesto gdje se ekran prelama ravnije i manje vidljivo. Naravno, uzmite u obzir da smo mi telefon koristili tek nekoliko dana pa se pravi preklop nije ni uspio stvoriti.

Samsung Galaxy Z Flip4 - 1 (Foto: Zimo)

Naš testni primjerak došao je u ljubičastoj boji (Bora Purple), pogonjen Androidom 12 sa Samsungovim One UI sučeljem verzije 4.1.1. Baterija je nešto veća nego kod prethodne verzije te sad ima kapacitet od 3700mAh i podržava punjenje od 25W putem punjača i 5W putem bežičnog punjenja. I zaista joj treba vremena da se napuni. U prosjeku nam je za punjenje baterije trebalo otprilike sat i pol, što je u eri brzih punjača, dugo. Jednom kad je do kraja napunjena, baterija će bez problema trajati cijeli dan pri normalnoj upotrebi. Ako se pak malo više igrate (s kamerom ili mobilnom igrom), računajte da ćete morati dopuniti bateriju u nekom trenutku. Samo napomena, da uz uređaj dolazi kabel, ali ne i punjač. Za njega ćete se morati pobrinuti sami (ili od ranijih mobilnih uređaja ili pak kupiti zasebno).

Samsung Galaxy Z Flip4 - 1 (Foto: Zimo)

Vanjski ekran (na poklopcu) zadržao je veličinu od 1,9 inča (AMOLED), no sad je postao zaista koristan. Ne samo da prikazuje informacije poput imena ili broja pozivatelja, dolaznih poruka, dnevnih obaveza i slično, sad je moguće na njemu otvoriti i pojedine aplikacije bez rasklapanja samog telefona. I dalje je tu opcija prikaza slike/videa prilikom snimanja, tako da je snimanje videa ili fotografija puno lakše i jednostavnije. Dovoljno je tek uključiti opciju prikaza na vanjskom ekranu i to je to.

Još ima prostora za poboljšanje

Osim ekrana, na poklopcu se nalaze dvije 12 MP kamere - glavna i ultraširoka, koje su u odnosu na Flip3 dobile nešto veći senzor za bolje fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja te LED bljeskalica. Treba istaknuti kako je unutarnja, selfie kamera, rezolucije 10MP. Sasvim dovoljno za videopozive i selfije. Uostalom, zahvaljujući preklopnom formatu, slobodno za te potrebe možete koristiti i glavnu kameru na poklopcu.

Fotografije snimljene Samsung Galaxy Z Flip4 - 2 (Foto: Zimo)

Iako su fotografije koje Flip4 snima u uvjetima dobrog osvjetljenja i prirodnog svjetla izvrsne, nekako smo očekivali da će kamere biti malo bolje, malo veće rezolucije i da će zoom biti jači. Naime, prilikom korištenja zooma (max 10 puta), događa se da slike postanu blago mutne. Na malom ekranu to se i ne primjećuje toliko, no kad prebacite fotografiju na računalo, to je itekako vidljivo. S obzirom na to da znamo da Samsung može raditi i bolje kamere (ali i bolji softver za fotografiranje), logično je postaviti pitanje - zašto nisu ponudili nešto bolje u Flip4? Ovako možemo reći da Flip4 radi korektne fotografije po danu, pristojne fotografije po noći, no najbolja mu je značajka snimanje videa.

Samsung Galaxy Z Flip4 - 5 (Foto: Zimo)

Videosnimke su izvrsne. Sama aplikacija kamere sadrži nekoliko zanimljivih mogućnosti poput Director's Viewa u kojem snimate istovremeno s prednjom i stražnjom kamerom, Portretnog videa koji je izvrstan izbor ako snimate video za društvene mreže, ali i Pro Video koji omogućuju uređivanje svih postavki i snimanje veoma kvalitetnih videa.

Unutarnji ekran, kad je potpuno rasklopljen ima dijagonalu od 6,7 inča (FHD AMOLED) što je među većim dijagonalama na tržištu. Prilično se dobro nosi s jakim ljetnim suncem, pa se nećete naći u situaciji da ne vidite što vam piše na ekranu. Boje su jarke i dobro pogođene, bez obzira da li gledate omiljenu seriju ili igrate mobilnu igru.

Brže, lakše, zabavnije

No, prave prednosti Flip4 skriva ispod površine. Točnije, nove značajke koje iskorištavaju činjenicu da Flip4 ima preklopni ekran. Tako u Flex Modu aplikacije prepoznaju kad je ekran sklopljen pod kutom od 90 stupnjeva i automatski se prebacuju na jedan od dva ekrana. Također, aplikacije poput e-maila ili kamere, automatski gornji dio ekrana rezerviraju kao "glavni", a u donjem postavljaju tipkovnicu ili opcije za upravljanje kamerom. Tako je moguće lakše upravljati aplikacijama, lakše ih koristiti, a i po našem mišljenju bolje se iskorištava mogućnost uređaja.

Samsung Galaxy Z Flip4 - 6 (Foto: Zimo)

U kombinaciji s mogućnostima koje sad nudi mali ekran na poklopcu, jasno je da je Samsung ipak slušao što su mu korisnici proteklih godina govorili. Flip4 sad puno bolje iskorištava svoju veličinu i činjenicu da se radi o preklopnom telefonu koji ima dva aktivna ekrana.

Tijekom rada na samom uređaju, ono što nam je zapelo za oko je činjenica da djeluje brže nego ranije verzije. Tome vjerojatno pridonosi osmojezgreni Snapdragon 8 Plus Gen 1 procesor. Naš primjerak imao je 8 GB radne memorije, što je dovoljno za svakodnevnu prosječnu upotrebu i povremeno igranje videoigara, no ne bismo se bunili da ima koji GB RAM-a više. Prostor za pohranu mjeri 128 GB (u prodaji je verzija s 256GB), što će u kombinaciji s pohranom u oblaku za većinu korisnika biti i više nego dovoljno.

Iako je naše druženje s uređajem bilo kratko možemo reći da je Samsung s Galaxy Z Flip4 jasno odlučio kome je uređaj namijenjen - mladima, koji vole stvarati sadržaj za društvene mreže, pri tome se dobro zabaviti, a prije svega cijene kreativnost. I to je s ovim uređajem omogućio.

Samsung Galaxy Z Flip4 - 4 (Foto: Zimo)

Osobno, očekivali smo da će Flip4 donijeti neke konkretnije (da ne kažemo revolucionarnije) promjene poput snažnije baterije (pomaka ima, ali ima i prostora za još), bolje kamere (opet, pomaka ima, ali ima i prostora za još) i manje vidljivog traga preklopa na ekranu. No, s druge strane suptilne promjene koje je Samsung napravio, pokazuju da slušaju korisnike te da je svaka nova inačica Flipa sve bolja.Tako je i Flip4 definitivno bolji (i zabavniji) od dosadašnjih Flipova.

Vrijede li te suptilne promjene 8,499 kuna, kolika je trenutna cijena? Ostavit ćemo svakome od vas da sam procijeni. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti