RECENZIJA Samsung Galaxy Z Flip 5 - na korak do zaista izvrsnog preklopnog telefona

Samsung je u novi Flip 5 unio pregršt malih, suptilnih promjena. Najveća je zapravo i najvidljivija - veći vanjski ekran.

Martina Čizmić | 12.08.2023. / 11:48

Galerija

Samsung je krajem srpnja predstavio novu seriju preklopnih telefona - Samsung Galaxy Z Fold 5 i Samsung Galaxy Z Flip 5. Imali smo priliku isprobati Z Flip 5 i nakon otprilike dva tjedna druženja, možemo vam prenijeti svoje dojmove.

Ono što odmah upada u oči je puno veći vanjski ekran na Z Flip 5. Samsung je sa svakom novom inačicom Flipa, pomalo povećavao ekran, tako da sad vanjski ekran gotovo u potpunosti prekriva poklopa. Kažemo gotovo jer je vidljiv okvir i prilično velik "zub" u kojem su smještene dvije kamere. Unatoč tome, 3,4 inčni AMOLED ekran sad je dobio puno više mogućnosti - poput pregledavanja kalendara, navigiranja Google kartama (bez potrebe za otvaranjem poklopca), pregledavanja obavijesti i naravno, puno bolji pregled prilikom fotografiranja. Korisnici mogu prilagoditi izgled vanjskog ekrana, uskladiti ga sa Samsungovim pametnim satom, ali i odabrati žele li da bude uvijek uključen ili ne.

Unutarnji, odnosno glavni ekran, zadržao je veličinu od 6,7-inča FHD+ AMOLED Infinity Flex Display s frekvencijom osvježavanja od 120Hz. Oba ekrana su dobro osvjetljena i omogućavaju i pregledavanje sadržaja na jačem suncu, a automatski smanjuju osvjetljenost u tamnijim prostorima, kako ne biste zaslijepili sebe i osobe oko sebe kad, primjerice, uključite ekran da provjerite vrijeme u kinu.

Z Flip 4 i Z Flip 5 (Foto: Zimo)

Zbogom mrskom razmaku!

Druga stvar koja upada u oči je manji razmak između dviju strana kad se telefon zaklopi. Za razliku od Flipa 3 i Flipa 4, gdje je preklop bio prilično vidljiv, kod Flipa 5 stranice gotovo da savršeno priliježu jedna uz drugu. To je omogućilo i da telefon bude nešto tanji od prethodnih verzija pa će ga biti lakše i spremiti u džep. Bolje prilijeganje stranica, odnosno manji razmak kod šarke (na mjestu gdje je preklop), sigurno će smanjiti rizik od ulaska prašine i mrvica (jer budimo iskreni - tko ima savršeno čiste džepove i torbe?) na dio koji je najosjetljiviji. Ono što će biti zanimljivo vidjeti nakon duljeg vremena je koliko će to jače preklapanje utjecati na trajnost ekrana. Naime, ono što većina prigovara preklopnim telefonima je vidljivo mjesto preklopa. Da, i kod Flipa 5 je vidljivo mjesto preklopa, ali nakon nekoliko dana korištenja jednostavno naučite ignorirati ga. Uostalom, dojam je da je preklop manje vidljiv nego na prethodnim verzijama.

Iz Samsunga ističu kako je veliki ekran na Z Flip 5 25 posto izdržljiviji od prethodnih modela, što znači da bi trebao i dulje trajati. No, i dalje se radi o mekanom panelu ispod mekanog zaštitnog stakla, tako da je potrebno voditi računa kako ga ne bi oštetili.

Što se samog hardvera tiče, Flip 5 dolazi s Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 prilagođenim za Samsung te 8 GB radne memorije i 256 odnosno 512 GB prostora za pohranu. Pokreće ga Android 13 sa već tradicionalnim Samsungovim sučeljem One UI, ovaj put u verziji 5.1.

Korisnici Samsungovih telefona znaju što mogu očekivati od takvog operativnog sustava, a ono što ga ipak malo razlikuje od klasičnih telefona je tzv. "Flex Mode" odnosno posebni dodaci koji su napravljeni upravo za preklopne telefone. Tako, primjerice, kad je telefon stavljen u L položaj i uključena kamera, gornji dio ekrana prikazuje ono što kamera vidi, a donji je rezerviran za upravljanje kamerom. Tu su još dodatni načini pregledavanja primjerice YouTubea, ali i lakše tipkanje poruka ako oslonite telefon na stol.

Prema Samsungu, Flip 5 dobit će 5 godina softverskih ažuriranja i četiri nadogradnje Androida, uz uobičajena sigurnosna ažuriranja, što pokazuje da Samsung želi da korisnici koriste ovaj telefon što dulje. Hoće li? Vidjet ćemo.

Zanimljiva nam je bila opcija "Modes and Routines" koja korisniku omogućuje da unaprijed odabere način rada telefona ovisno o tome što radi. Stariji će se korisnici prisjetiti da su takve opcije bile popularne pred otprilike dvadesetak godina, a onda su jednostavno nestale. Opcije poput spavanje, u kinu, u vožnji, odmaranje ili vježbanje, mogu se uključiti automatski ili ručno i promijeniti će postavke telefona. Tako, primjerice, odaberete li "spavanje" automatski će se u unaprijed određeno vrijeme uključiti "Ne smetaj", zatamniti ekran i pripremiti telefon za manju aktivnost. Ove automatske opcije izvrsne su, ako želite da vas nakon radnog vremena nitko ne ometa, a istovremeno ne želite voditi računa o tome da sami uključujete tu opciju svaki dan.

Samsung Galaxy Z Flip 5 - 8 (Foto: Zimo)

A što je s baterijom?

Jedna od značajki koja nas je iznenadila je baterija. Naime, Flip 5 ima bateriju istog kapaciteta kao i Flip 4 (3700 mAh), no očito je da su u Samsungu napravili neke softverske preinake pa baterija na "petici" uredno može izdržati cjelodnevno korištenje. Voljeli bismo vidjeti i malo jaču bateriju u Flipu kako bi izvukli još malo dulju autonomiju, ali jasno je da je veličina baterija ograničena samom veličinom telefona. Tako da ćemo se zadovoljiti činjenicom da su u Samsungu izvukli najviše što su mogli.

Kao što je već postao običaj kod Samsunga, u kutiji s uređajem dolazi samo kabel, ne i punjač, pa ćete se za punjač morati snaći. Kod korištenja Samsungovog punjača snage 25W, uspjeli smo ga napuniti do 100 posto za otprilike 90 minuta, dok je 50 posto postigao nakon otprilike 30 minuta. Ako ste među intenzivnijim korisnicima, razmislite o dopunjavanju baterije tijekom dana kako biste bili sigurni da će izdržati do kraja večeri.

Samsung Galaxy Z Flip 5 - 15 (Foto: Zimo)

Kameri nedostaje samo još malo

Ono što je za većinu korisnika ključno kod kupovine novog uređaja (uz cijenu i trajanje baterije) su kamere. Flip 5 dolazi s dvije 12 megapikselne kamere na "stražnjoj strani" uređaja i 10 MP kameru za selifje i videopozive na vrhu unutarnjeg ekrana. I vanjska i unutarnja kamera su prililčno dobre, s veoma malim razlikama u odnosnu na Flip 4. Fotografije snimljene pri dnevnom svjetlu i mirnoj ruci su veoma dobre, dok one noćne mogu biti i bolje. Da, vidi se napredak u odnosu na godinu ranije, ali u odnosu na neke druge telefone koji imaju puno bolje opcije noćnog snimanja, Samsung u ovom slučaju još ima mjesta za napredak.

Unutarnja 10MP kamera dobra je za snimanje selfija i videopozive, a zapravo joj je najveća snaga u tome što možete presavinuti telefon, odložiti ga na stol i odraditi videopoziv, a da ne morate držati telefon cijelo vrijeme u ruci.

Činjenica da je vanjski ekran sad veći, gotovo uklanja potrebu za snimanjem selfija s unutarnjom kamerom. Uostalom, dvije vanjske kamere daju više opcija za snimanje, kako fotografija, tako i videa.

Samsung Galaxy Z Flip 5 - 2 (Foto: Zimo)

Na korak do izvrsnosti

U konačnici, nakon dva tjedna druženja s ovim telefonom možemo reći da smo imali osjećaj dobro poznatog uređaja, ali koji nas je uspio iznenaditi nekim novim sitnicama i poboljšanjima. Definitivni plus je zatvaranje razmaka između dvije polovice i povećanje vanjskog ekrana, koji sad djeluje puno iskoristiviji nego prethodne verzije.

Vidljivi pregib je i dalje tu i, kako izgleda, ostat će. Ako ne možete naučiti zanemariti taj pregib, radije se držite klasičnih telefona. Ako vam taj pregib ne smeta toliko (a manje je vidljiv i manje se osjeti nego na prethodnim verzijama), onda definitivno trebate razmisliti o ovome telefonu.

Ono što mu možemo staviti kao manu (iako je to možda presnažna riječ) je činjenica da nema telefoto kameru (što uvelike utječe na kvalitetu zumiranih fotografija), kao i nešto slabiju bateriju (iako je ovaj put bolje iskorištena). No, možda će najveća mana većini ljudi biti cijena.

Samsung Z Flip 5 dostupan je u Hrvatskoj po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1239 eura (otprilike 100 eura više nego Flip 4) što nije malo i stavlja ga u razng skupljih telefona. No, kad se podvuče sve što novi Flip 5 donosi, ta se cijena čini razumnom.

Samsung Galaxy Z Flip 5 - 3 (Foto: Zimo)

 Dodatna oprema

Uz Samsung Galaxy Z Flip 5, na testiranje smo dobili i službenu prozirnu masku (ako to tako možemo nazvati). Radi se o zaštitnoj navlaci od čvrste plastike u dva dijela, koja se odvojeno navlači kao okvir na gornji dio telefona (tamo gdje je vanjski ekran) i kao čvrsta zaštita s prstenom za lakše držanje (na donji dio telefona). 

S obzirom na to da je Flip 5 tanji od prethodnika, a zbog staklene pozadine i prilično sklizak, možemo reći da nas je ova zaštita spasila. Ne samo da tako telefon dobije na volumenu, već i prsten koji se nalazi na stražnoj strani olakšava držanje telefona i pozicioniranje ruke prilikom snimanja fotografija i selfija. 

Iako zaštita sama po sebi, ne prekriva vanjski ekran, već činjenica da stvara zaštitni okvir oko njega, pomaže da ekran ne bude toliko izložen udarcima i oštećenjima. 

U svakom slučaju, ako se odlučite nakupovinu Flip 5, toplo preporučujemo da odaberete i zaštitnu masku ili navlaku. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti