RECENZIJA - Sony Xperia 10 od konkurencije se izdvaja odličnim ekranom zanimljivog omjera stranica

Nova Xperia od konkurencije se izdvaja odličnim ekranom dijagonale 6 inča omjera stranica 21:9 na kojem videosadržaj i igre izgledaju odlično. Voljeli bi da iste pohvale možemo reći i za hardver.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.05.2019. / 08:06

Sony Xperia 10 (Foto: ZIMO)

Na tržištu telefona srednje kategorije velika je gužva te se po cijeni između 2 i 3 tisuće kuna mogu pronaći odlični mobilni uređaji koji se, naravno, neće moći nositi s top-modelima čije su cijene peteroznamenkaste, no zadovoljit će većinu ili sve potrebe prosječnih korisnika. Kako su uređaji često slični, odnosno imaju sličan hardver i vrlo dobre kamere, mobilne kompanije pokušavaju predstaviti neke novitete ili staviti naglasak na određeni dio hardvera kako bi se njihovi telefoni razlikovali od konkurencije.

Sonyjev novi adut u ovoj kategoriji uređaja jest model Xperia 10, uređaj koji je potrebno samo jednom pogledati kako bi bilo jasno po čemu se izdvaja i razlikuje od konkurencije, a riječ je o ekranu. Dijagonala ekrana iznosi 6 inča, što je postao standard i pri telefonima srednje kategorije, no razlika se ne odnosi na dijagonalu, već na omjer stranica ekrana koji na ovom mobitelu iznosi 21:9.

Plusevi za Sony – 3,5 mm izlaz za slušalice i USB-C priključak

Što se dizajna tiče, možemo reći da je elegantan, iako ne i previše atraktivan – plastično kućište djeluje prilično kvalitetno i čvrsto, a telefon dobro "leži" u ruci i ne klizi pa ga se može koristiti bez dodatne zaštitne maske (no masku je uvijek dobro koristiti za zaštitu). Dizajn karakteriziraju i blago zaobljeni rubovi te ekran koji se proteže od ruba do ruba s bočnih i s donje strane, dok s gornje strane nemamo hardverski urez ni rupicu u zaslonu, već su Sonyjevi dizajneri ostavili dio ruba u koji su smješteni kamera za selfije i slušalica.
Pohvalno od Sonyja je što se s gornje strane nalazi 3,5 mm izlaz za slušalice, dok je s donje strane USB-C priključak, pored kojeg se, s lijeve i desne strane nalaze zvučnici.

Sony Xperia 10 (Foto: ZIMO)

S lijeve bočne strane nalazi se ladica za SIM kartice i za microSD karticu (podržane su kartice kapaciteta do 512 GB) koju bi, s obzirom na samo 64 GB interne memorije, veliki broj vlasnika ovog telefona mogao koristiti.

S desne bočne strane nalaze se tipka za paljenje telefona te tipka za pojačavanje i stišavanje, kao i senzor otisaka prstiju koji nije integriran u tipku za paljenje, kao na nekim drugim modelima. Smještaj ovih tipki je, blago rečeno, prilično nespretan i nisu previše izbočene pa ih je nekad potrebno "tražiti".

Npr. tipka za stišavanje i pojačavanje nalaze se u donjem dijelu bočne strane telefona pa je potrebno pomicati telefon u ruci prema gore kako bi se zvuk pojačao/stišao. Što se senzora za otiske prstiju tiče, ponekad nije znao prepoznati otisak, no na taj problem ipak nismo često naišli.

Sa stražnje strane telefona, osim loga Sonyja i Xperije, nalaze se dvije kamere smještene pri samom vrhu, iznad kojih je bljeskalica.

Neuobičajen omjer ekrana ima svoje prednosti

Glavni adut ovog telefona svakako jest ekran – riječ je o LCD-u Full HD+ rezolucije s odličnim prikazom boja na kojem je pregledavanje videosadržaja može biti prav užitak. Ipak, kako nema uobičajen omjer stranica, često sadržaj ne može prekriti cijeli ekran pa se sa strane prikazuju crni rubovi – neke aplikacije, tj. filmovi i serije podržavaju ovaj format kino-platna i tada je gledanje filmova i igranje igara pravi užitak, a postoji i mogućnost povećanja slike. U tom slučaju popunjen je cijeli ekran i nema crnih rubova, no nestaje dio slike na gornjem i donjem dijelu ekrana, tako da je riječ o kompromisu.

Kako je riječ o velikom telefonu s koji je lakše koristiti s dvije ruke, Sony ima dvije zanimljive opcije koje omogućuju jednostavnije upravljanje s jednom rukom. Side Sense mala je traka smještena s desne strane telefona koju je potrebno dva puta brzo dotaknuti – tada će se na ekranu pokazati aplikacije koje se najčešće koriste, što će ubrzati vaš rad na telefonu, a uređaj će učiti koje aplikacije najčešće koristite i one će se uvijek prikazivati pri vrhu.

Sony Xperia 10 (Foto: ZIMO)

Još jedna stvar koja u teoriji pojednostavljuje korištenje jednom rukom jest smanjenje prikaza slike na ekranu – dvostrukim dodirom po Home tipki otvara se mogućnost smanjenja aktivne površine ekrana, no tako ekran izgleda čudno i prilično neprirodno pa ne vjerujemo da će se ova opcija često koristiti.

Dvostruka stražnja kamera

Kao što smo spomenuli, sa stražnje strane uređaja nalaze se dvije kamere – osnovna rezolucije 13 MP te dodatna 5 MP kamera za snimanje fotografija s bokeh efektom, odnosno sa zamućenom pozadinom. Kao fotograf, Xperia 10 ponaša se solidno te je riječ o prosječnom aparatu koji snima "pristojne" fotografije, no svakako nije najbolji fotograf na tržištu srednje kategorije. Kao i s drugim telefonima i kamerama, najbolje fotografije snima po danu, a s padom svjetla, pada i kvaliteta snimljenih slika te od noćnih fotografija ne treba previše očekivati.

Sony Xperia 10 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Xperijom 10 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Xperijom 10 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Xperijom 10 (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Xperijom 10 (Foto: ZIMO)

S prednje strane nalazi se 8 MP kamera za snimanje selfija na koju nemamo nekih prigovora. Posebnost aparata, što se može reći i za sam telefon, jest u mogućnosti snimanja fotografija u formatu 21:9 te, pogotovo ako je slika snimana u dobrim uvjetima, fotografije na punom ekranu izgledaju zaista dobro.
Kao što to možemo očekivati od mobitela ove kategorije, dostupne su različite opcije – od potpunog ručnog podešavanja parametara fotografiranja i spomenutog zamućenja pozadine pa do korištenja različitih kreativnih efekata.

Da je bar procesor malo snažniji…

Sony Xperia X dolazi sa starijom generacijom Qualcommovog čipseta Snapdragon 630 te ima 3 GB RAM-a, a ova kombinacija ipak nije dovoljno jaka za potpuno brz i fluidan rad telefona. Telefon ponekad uspori prilikom otvaranja aplikacija te "zapne" pri brzom skrolanju internetskim stranicama, a iako nije riječ o problemu koji narušava iskustvo korištenja ovog uređaja, to svakako trebamo spomenuti.

Testirali smo nekoliko igara i telefon s njima nije imao problema – PUBG je pokrenuo na najnižim postavkama te nije bilo nikakvih zapinjanja, kao i prilikom igranja Real Racinga 3 i Asphalta 9, a u svim igrama slika je bila preko cijelog ekrana, što je doprinijelo boljem iskustvu igranja. Pri držanju telefona s gornje i donje strane rukom se često mogu prekriti zvučnici (oba se nalaze s donje strane) i tako prigušiti zvuk na inače vrlo dobrim zvučnicima.

Naš testni model imao je 64 GB memorije, što za većinu prosječnih korisnika neće biti dovoljno, no zato je tu utor za memorijske kartice koji podržava kartice kapaciteta do 512 GB. Što se baterije tiče, ako ga intenzivno koristite, vjerojatno ćete ga morati puniti prije kraja dana, no treba spomenuti Sonyjeve opcije upravljanja baterijom i načine STAMINA i Ultra STAMINA koje onemogućavanjem nekih funkcija produžuju trajanje baterije.

Kompromis

Sony Xperia 10 donosi neke zanimljive opcije koje su prvenstveno vezane uz ekran te snimljene fotografije, videozapisi i igre izgledaju zaista odlično na ekranu takvog formata (naravno, ovo vrijedi samo za sadržaj koji je kompatibilan s formatom 21:9). Potencijalni korisnici kojima je ovakav ekran zanimljiv morat će napraviti određeni kompromis jer bi voljeli da je hardver jači, odnosno brži, a ne bi imali ništa protiv kvalitetnije kamere, no u ovom cjenovnom razredu i srednjoj kategoriji telefona, ipak ne možemo imati iste opcije kao i na uređajima koji su skuplji nekoliko tisuća kuna.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti