Regionalna konferencija o sigurnosti 5G mreža: Pouzdanost dobavljača najvažnija za 5G sigurnost

Trodnevna konferencija u Zagrebu fokusirat će se na implementaciju sigurnih 5G mreža, ali i o brojnim drugim pitanjima vezanima uz 5G.

Martina Čizmić | 13.07.2022. / 15:53

Regionalna konferencija o sigurnosti 5G (Foto: Zimo)

U Zagrebu se od danas održava regionalna konferencija o sigurnosti 5G-a u jugoistočnoj Europi. Tijekom tri dana, sudionici iz 11 zemalja regije te SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Gruzije i Armenije, raspravljat će o implementaciji 5G tehnologije, zakonodavnim okvirima, ali i pitanju kibernetičke sigurnosti ove tehnologije. 

Kako je istaknuto na uvodnom dijelu, američkoj je vladi pitanje pouzdanosti dobavljača 5G opreme među najvažnijima za sigurnost 5G mobilnih mreža. 

To više nije samo sigurnosno pitanje i nije samo u pitanju jedan već svi dobavljači infrastrukturne opreme koji su obvezni davati pristup informacijama svojim autoritarnim vladama. To su prije svega tvrtke iz Kine, poput Huaweija, ZTE-a i drugih, ali i primjerice ruski Kaspersky i slični, kazao je novinarima na marginama konferencije voditelj europskog tima ureda za bilateralne odnose američkog State Departmenta, Joe Farrelly.

Na konferenciji, uz strane goste, sudjeluju i predstavnici hrvatskih telekoma te HAKOM-a, a i prije same konferencije održani su neki sastanci između američkih predstavnika i hrvatskih dužnosnika. 

Na pitanje novinara što misle o trenutnom stanju implementacije 5G-a u Hrvatskoj, dobavljačima te zakonodavnom okviru, pravna savjetnica za program razvoja trgovinskog prava u američkom Ministarstvu trgovine Tajma Rahimić naglasila je da SAD na Hrvatsku gleda kao na dobrog partnera. Istaknula je kako dvije zemlje uspješno surađuju na svim važnim pitanjima, pa tako i po pitanju sigurnosti 5G mreža. 

Dijalog s Hrvatskom ocijenila je dobrim te dodala kako će daljnjoj suradnji s hrvatskim partnerima iz vlade i privatnog sektora otkriti postoji li još nešto što je zabrinjavajuće i u čemu mogu pružiti dodatnu pomoć, kad je implementacije 5G tehnologije u pitanju. 

Farlley i Rahimić su istaknuli kako Hrvatska, kao članica EU, ima obavezu implementirati europske zakone u svoje zakonodavstvo, a posebno su istaknuli EU alat "Security Toolbox” (za kibernetičku ili ICT sigurnost), koji, kako su dodali, SAD podržava kao ideju, ali su isto tako spremni pomoći da se on dodatno unaprijedi.

Na pitanje novinara o sigurnosti podataka i njihovoj pohrani u oblaku (pogotovo u svjetlu američkog Cloud Acta), odgovorio je putem video veze, direktor ureda za kibernetičku sigurnost i digitalnu politiku u State Departmentu, Paul Harrison, Istaknuo je da je tu glavni problem "temeljno nerazumijevanje same odredbe”.

Tajma Rahimić (Foto: Zimo)

Važno je znati da američke tvrtke ne moraju predati podatke sa svojih servera državnim službama sigurnosti, istražiteljima i sličnima, već te službe moraju proći kroz službene sudske kanale i pojasniti ako to traže, što točno i zašto traže, objasnio je Harrison.

Govoreći o sigurnosti podataka, osvrnuo se i na ugovore između SAD-a i EU-a o razmjeni podataka (Safe harbour i Privacy shield), koji su suspendirani odlukom Visokog Europskog suda. Novi pregovori, koji traju više od dvije godine, ističe Harrison, završeni su, dogovor je postignut, a sad se čeka da zakonodavci u SAD-u dogovoreno pretvore u izvršnu odredbu (zakon) te pošalju na razmatranje i usuglašavanje u EU. 

Podsjetimo, dogovor o razmjeni podataka između SAD-a i EU važan je ne samo zbog suradnji među državama, već i funkcioniranja brojnih kako američkih tako i europskih tvrtki, koje podatke europskih građana pohranjuju i obrađuju u SAD-u. Kao primjer Harrison je naveo podatke zdravstvenih istraživanja, koji su se pokazali izuzetno važnima tijekom pandemije, a koji su omogućili suradnju znanstenika diljem svijeta. 

SAD je u međunarodnoj suradnji, osim na sigurnost 5G-a i pouzdane dobavljače, fokusiran i na sigurnost podataka i cijelog telekomunikacijskog ekosustava u svijetu, jer je to temelj digitalne ekonomije koja je budućnost. S time su povezani i cloud, i data centri, i sateliti u niskoj orbiti, ruteri, podmorski kablovi i drugo, poručio je Harrison.

Iako implementacije 5G tehnologije u SAD-u ide nešto sporije nego u Europi, američka je vlada izuzetno uključena u cijeli proces. Dijelom jer je definirala "pouzdane" i "nepouzdane dobavljače" opreme, pa je malim teleoperaterima kojih je u SAD-u priličan broj, a koji su tijeko godina nabavljali opremu od dobavljača koji su poslije proglašeni nepouzdania, ponudila sufinanciranje za nabavak "pouzdane" opreme. 

Tijekom prezentacije i govora američki su dužnosnici izbjegavali imenovati "nepouzdane dobavljače", rekavši tek da se radi o tvrtkama koje rade i potječu iz "zemalja s autoritarnim režimom". No u razgovoru s novinarima, podsjetili su kako je američka vlada na "crnu listu" stavila dobavljače iz Kine, kao što su Huawei i ZTE. S druge strane, kao "pouzdane partnere" naveli su Ericsson, Nokiju i Samsung te cijeli niz malih dobavljača koji razvijaju tehnologiju "open RAN" (odnosno otvorene arhitekture), a za koje vjeruju da će olakšati implementaciju 5G tehnologije u svijetu. 

O tome i drugim važnim temama za 5G sigurnost za svaku zemlju sudionicu konferencije pojedinačno će se raspravljat do kraja te konferencije, čiji je cilj, kako je kazala Rahimić, i da bude platforma za raspravu, razmjenu ideja i iskustava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti