Regulativa volatilnog tržišta: Vijeće EU-a donijelo Uredbu o tržištima kriptoimovine

Cilj je uredbe zaštititi osobe koje ulažu u kriptovalute i sačuvati financijsku stabilnost, ali isto tako i potaknuti privlačnost sektora kriptoimovine i potaknuti inovacije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.05.2023. / 12:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogi su tržište kriptovaluta uspoređivali s Divljim zapadom. Na krilima velikog rasta kriptoa poput bitcoina i ethera mnogi su stekli brzo bogatstvo o kakvom nisu mogli ni sanjati, no neki su dizali kredite i zaduživali se i kupovali kriptovalute kada su bile na vrhuncu te su na kraju, s padom kriptotržišta, završili u velikom minusu i dio njih možda još otplaćuje takve kredite.

Slika nije dostupna Budućnost novca je digitalna, ali ne pripada kriptovalutama

Zbog takve volatilnosti i nesigurnosti tržišta, često se poziva na njegovu regulaciju i donošenje zakona i pravila s kojima bi se tržište dovelo u red.

Europska unija napravila je korak u tom smjeru donošenjem Uredbe o tržištima kriptoimovine (MiCA) čiji je cilj zaštititi osobe koje ulažu u kriptovalute i sačuvati financijsku stabilnost, ali isto tako i potaknuti privlačnost sektora kriptoimovine i potaknuti inovacije. Uredba predstavlja usklađeni i regulatorni okvir za imovinu u kriptovalutama, ali i za izdavatelje i pružatelje usluga povezanih s kriptoimovinom koji vrijedi na području cijelog EU-a. Također, pravila obuhvaćaju i izdavatelje korisničkih tokena, kao i tokena vezanih za imovinu i stabilnih valuta (stablecoin), kao i mjesta trgovanja i novčanike u kojima se imovina u kriptu pohranjuje.

Prijedlog o toj uredbi Europska komisija podnijela je prije nešto manje od tri godine te je ona dio većeg paketa o digitalnim financijama koji sadržava strategiju za digitalne financije, akt o digitalnoj operativnoj otpornosti (DORA), kojim su obuhvaćeni i pružatelji usluga povezanih s kriptoimovinom i prijedlog o pilot-režimu za tehnologiju distribuiranog zapisa (DLT) za upotrebu u veleprodaji.

Cilj tog paketa jest prilagoditi se modernom dobu i digitalnim financijskim tržištima tako da trenutačni pravni okvir koji je napravljen za neka prošla vremena ne predstavlja ograničenje uporabi novih digitalnih financijskih instrumenata te da se njime potaknu inovacije i prihvaćanje i korištenje novih financijskih tehnologija. Sve to, naravno, uz odgovarajući zaštitu i potrošača i ulagatelja.

Chamath Palihapitiya Dok neki najavljuju novi rast bitcoina, poznati investitor tvrdi: "Kriptotržište je mrtvo u SAD-u"

Švedska ministrica financija Elisabeth Svantesson prilikom donošenja MiCA-e izrazila je veliko zadovoljstvo što napokon ispunjavaju obećanje o početku regulacije kriptotržišta. Naglasila je kako su nedavni događaji potvrdili hitnu potrebu za uvođenjem pravila za bolju zaštitu Europljana i Europljanki koji su uložili u tu imovinu i za sprječavanje zloupotrebe kriptoindustrije u svrhu pranja novca i financiranja terorizma.

Izvor: Consilium.europa.eu

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti