Rekordno kratak let: Sojuz pristao na ISS nakon samo 3 sata i 3 minute

Ruska svemirska letjelica Sojuz s američkom astronautkinjom i dvojicom ruskih kozmonauta pristala je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nakon samo tri sata leta čime je postigla novi rekord brzine.

Hina | 14.10.2020. / 13:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Letjelica Sojuz MS-17 pristala je u 08H48 GMT na ISS objavila je ruska svemirska agencija u priopćenju.

Postignut je novi rekord (...) Ukupno vrijeme od lansiranja do pristajanja Sojuza iznosi 3 sata i 3 minute, objavio je Ruskozmos.

Na ISS su stigli Amerikanka Kate Rubins, mikrobiologinja iz NASA-e, prva osoba koja je sekvencionirala DNK u svemiru (2016. godine) te dvojica ruskih kozmonauta Sergej Rižikov i Sergej Kud-Sverčkov.

Današnje lansiranje rekordno je jer je let do ISS-a do sada uobičajeno trajao šest sati.

Ova je misija posljednji let ruskom svemirskom letjelicom za nekog člana američke svemirske misije.

Otkako je 2011., nakon niza tehničkih poteškoća završen program američkih raketoplana Space Shuttle 2011., NASA je Rusiji povjerila prijevoz svojih astronauta na ISS, laboratorij u orbiti u kojem kontinuirano, gotovo 20 godina rade astronauti u istraživačkim misijama.

Odsad će američki stručnjaci biti lansirani američkim letjelicama jer je američka svemirska agencija NASA sklopila 2014. godine ugovor s tvrtkom SpaceX (u vlasništvu inovatora Elona Muska) kao i tvrtkom Boeing Co. za izgradnju svemirskih kapsula u nastojanju da bude neovisna od Rusije.

Program vrijedan 8 milijarda dolara omogućio je da SpaceX izvede prvo putovanje s ljudskom posadom do ISS-a u svibnju, što je bilo prvo lansiranje iz Sjedinjenih Država u gotovo deset godina.

Sjedinjene Države trebale bi lansiranja izvoditi kapsulom SpaceX’s Crew Dragon.

NASA i Roskozmos nastavljaju partnerstvo u svemiru i pregovaraju o tome da se i ruski kozmonauti prevoze američkim letjelicama, odnosno američki ruskima kada to bude potrebno, rekao je glasnogovornik Roskozmosa za Reuters.

Naravno, zajednički letovi u interesu su za pouzdanost ISS-a kako bi se osigurao ondje stalan rad", rekao je. Takav pristup (letovi jedne i druge strane) jamčit će stalnu opskrbu za posade koje se izmjenjuju u istraživanjima na ISS-u u slučaju da se dogodi neka poteškoća na letjelici partnerske države.

Istraživanja na Međunarodnoj svemirskoj stanici rijedak su primjer učinkovite suradnje između Rusije i Sjedinjenih Država. Posada koja je sada na ISS-u, Chris Cassidy iz NASA-e te Anatolij Ivaničin i Ivan Vagner iz Roskozmosa trebaju se vratiti na Zemlju 22. listopada.

Sljedeći let kapsule SpaceX put ISS-a predviđen je u studenome kada će u orbitu ponijeti tri američka te jednog japanskog astronauta, piše agencija France presse.

Kathleen Rubins, koja je rekla da je jako sretna što će ponovno raditi na ISS-u, a sretna je jer u srijedu slavi 42. rođendan.

Kozmonaut Rižikov našalio se kazavši ISS je vjerojatno sada najsigurnije mjesto na kojem možete biti, rekao je aludirajući na pandemiju covida-19 na Zemlji. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti