Revolucija na pauzi: Odgođen početak prodaje Huaweijevog savitljivog telefona

Huaweijev Mate X u prodaji se trebao pojaviti tijekom ovog mjeseca, no poučeni Samsungovim problemima s njihovim savitljivim telefonom, iz ove kompanije odlučili su dodatno testirati svoju tehnologiju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.06.2019. / 09:34

Huawei Mate X (Foto: Twitter/Huawei)

Nakon što su Samsung i Huawei predstavili pametne telefone sa savitljivim ekranima koji donose potpuno novi iskustvo korištenja mobilnih uređaja jer ih se može koristiti kao telefone i tablete, većina tehnoloških novinara zaključila je kako počinje novo razdoblje na tržištu smartphonea te da će savitljivi trend dominirati u budućnosti. No pokazalo se kako razvoj telefona sa savitljivim ekranom nije niti malo jednostavan – nakon godina i godina razvoja i testiranja savitljivih ekrana, Samsungov Galaxy Fold u rukama nekih recenzenata izdržao je samo dan ili dva prije nego su počeli problemi s ekranima.

Huawei Mate X Huawei Mate X pobrao prvu nagradu samo tjedan dana nakon predstavljanja

Iz Samsunga su se odlučili na jedini logičan potez, a to je vratiti se u laboratorij i usavršiti ekran i mehanizam preklapanja prije nego finalni proizvod stigne na police trgovina. Kada će to biti ne znaju ni u Samsungu, no najavili su da će uskoro objaviti kada možemo očekivati početak prodaje savitljivog telefona. Ovog tjedna i iz Huaweija su objavili da odgađaju početak prodaje njihovog Matea X, 5G savitljivog pametnog telefona koji se na tržištu trebao pojaviti tijekom ovog mjeseca. Kao razlog naveli su probleme u koje je upao Samsung s Foldom te se žele osigurati i dodatno testirati uređaj kako se slično ne bi dogodilo i njima.

"Ne želimo lansirati proizvod koji će nam uništiti reputaciju", komentirao je glasnogovornik Huaweija za CNBC, svjestan kakav negativan PR kompaniji koja se ionako trenutačno nalazi u puno većim problemima može donijeti lansiranje telefona koji neće ispuniti (velika) očekivanja korisnika.

Huawei Mate X Nakon skupog Matea X, Huawei planira i jeftinije savitljive telefone

Dok su se Samsung i Huawei požurili kako bi među prvima predstavili telefon sa savitljivim ekranom, a vidimo kako se ta užurbanost odrazila na konačni proizvod, neke druge kompanije imaju različit pristup koji se pokazao prilično učinkovitim. Npr. Apple često kasni godinu-dvije s nekim inovacijama i novim tehnologijama (sjetimo se kako prvi iPhone nije imao podršku za 3G mreže), što nije utjecalo na prodaju stotina milijuna telefona pa tako neće požuriti ni sa savitljivim iPhoneom. Sličan stav imaju i u Nintendu u kojem smatraju da odgođeni proizvod na kraju može biti dobar, dok je proizvod ili u njihovom slučaju igra na kojoj se užurbano radi kako bi se ispunili rokovi, zauvijek loša tako da je bolje biti strpljiv nego požuriti na tržište s nedovoljno dobrim proizvodom.

Ono što mnoge zanima jest na kojem će operativnom sustavu raditi Mate X, s obzirom na to da Huawei više ne smije koristiti Android na novim modelima, a iz kineske kompanije kažu da će ga ipak pokretati Googleov mobilni operativni sustav jer je telefon predstavljen prije nego im je zabranjena suradnja s američkim kompanijama.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti