Intel je objavio revolucionarno tehničko postignuće i povijesnu inovaciju u razvoju mikroprocesora: Tri-Gate, prvi 3D tranzistori na svijetu.

Predstavljen je novi 22-nanometarski mikroprocesor pod kodnim nazivom Ivy Bridge, prvi čip u masovnoj proizvodnji u kojem će se koristiti Tri-Gate.

Velik skok u performansama i manjom potrošnjom energije omogućuju se nove inovacije na nizu budućih uređaja utemeljenih na 22-nanometarskoj tehnologiji, od najmanjih ručnih uređaja do snažnih poslužitelja utemeljenih na cloud servisima.

Zašto je ovo važno ? Izum silicijskih tranzistora star je pedeset godina, kako se njihova veličina s vremenom smanjivala novih tehnologijama, ovo je ogroman skok u njihovom razvoju.

Možemo očekivati veliku revoluciju u apsolutno svim vrstama potrošačkih elektroničkih uređaja, mobilnih telefona, čak i elektroničkih upravljačkih sustava u automobilima, svemirskim letjelicama, kućanskim aparatima, medicinskim uređajima itd.

Paul Otellini, Intelov predsjednik i direktor daje izjavu :'Intelovi znanstvenici i inženjeri ponovno su izumili tranzistor, ovaj put uz korištenje treće dimenzije. Na tim će se temeljima stvarati nevjerojatni uređaji koji će definirati svijet u kojem živimo, a istodobno ćemo Mooreov zakon odvesti na novu razinu.'

Koliko je ta tehnologija precizna? U točku na kraju ove rečenice stalo bi više od šest milijuna 22-nanometarskih tranzistora Tri-Gate. Woooow.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju