Revolucionarna studija otkriva tajnu zaustavljanja starenja u samo četiri dana?

Nova, kontroverzna studija američkih znanstvenika pruža dragocjene uvide u mehanizme starenja i postavlja temelje za buduća istraživanja.

Branimir Vorša | 19.07.2023. / 12:00

Starenje
Starenje (Foto: Getty Images)

David Sinclair, poznati znanstvenik Harvardske medicinske škole, i njegov tim, objavili su istraživanje u kojem tvrde da kombinacija kemikalija može preokrenuti starenje ljudskih stanica unutar samo četiri dana.

Studija, objavljena u časopisu Aging, opisuje identifikaciju šest kemijskih koktela koji vraćaju mladenački profil transkripta (u biologiji transkript je niz molekula RNK proizveden transkripcijom, odnosno procesom stvaranja ekvivalentne kopije molekule RNK koristeći sekvencu molekule DNK) i preokreću transkriptomsku dob stanice bez ugrožavanja staničnog identiteta.

Downov sindrom - 3 Veliko otkriće hrvatskih znanstvenika: Može li se zaustaviti preuranjeno starenje kod osoba sa sindromom Down?

Identificirali smo šest kemijskih koktela koji, u manje od tjedan dana i bez ugrožavanja staničnog identiteta, obnavljaju mladenački profil transkripta cijelog genoma i obrću transkriptomsku dob, pišu u studiji Sinclair i njegov tim od 17 znnstvenika.

Istraživanje je tek u ranoj fazi

Međutim, ključno je napomenuti da je istraživanje još uvijek u ranoj fazi, da još nisu provedena ispitivanja na životinjama ili ljudima. Studija se isključivo usredotočuje na ljudske stanice u laboratoriju.

Sinclairov tim istraživao je gubitak epigenetskih informacija kako stanice stare, posebno ciljajući na stope kompartmentalizacije nukleocitoplazmatskog proteina (NCC) u stvarnom vremenu. Otkrili su da ostarjele stanice imaju propusne nuklearne membrane i razvili metodu probira za preokret stope NCC-a u starim ljudskim stanicama, pomlađujući ih tako da nalikuju mladim stanicama.

Sinclair će recepte koktela zadržati za sebe

Iako točni recepti kemijskih koktela nisu otkriveni, Sinclair je na Twitteru spomenuo da su otkrili više od šest predstavljenih u radu. Njegov tim recepte koje nisu otkrili, za sada namjerava zadržati za sebe.

Pomlađivanje, ilustracija Senzacionalno: AI je možda pronašao najmoćniju molekulu protiv starenja dosad viđenu

Oštre kritike istrživanja

Istraživanje je izazvao kontroverze zbog tvrdnje o otkrivanju eliksira protiv starenja, bez testiranja na životinjskim modelima. Biogerontolog Matt Kaeberlein izrazio je u objavi na Twitteru zabrinutost zbog prenapuhanosti istraživanja, navodeći da ono pokazuje samo metodu probira u jednoj liniji stanica i da nema dokaza o reprogramiranju u tkivima ili cijelim životinjama. No to nije bio jegov najžešći komentar.

Tužno je da se ovo čak treba reći, ali naslovi u kojima se tvrdi da su znanstvenici s Harvarda razvili kemijski pristup za poništavanje starenja nisu istiniti. Nitko nema lijek koji bi zaustavio starenje. Elon Musk i svi ostali, molim vas da ne počnete uzimati ništa na temelju ove gluposti, napisao je Kaeberlein na Twitteru.

Sinclairova metoda obećava, ali...

Sinclairov laboratorij već je postigao obećavajuće rezultate u vraćanju vida kod miševa i majmuna s oštećenim optičkim živcima pomoću genske terapije, ali ova je metoda skupa, kontroverzna i izaziva komplikacije. Izazov leži u pronalaženju pristupa temeljenog na kemikalijama, koji može dati slične rezultate i koji se može razviti u lijek ili terapiju.

Šetnja, ilustracija Želite biti mlađi? Znanstvenici daju jednostavan savjet kako to ostvariti

Iako metoda probira koju je razvio Sinclairov tim obećava, još je prerano donositi konačne zaključke ili velike tvrdnje o usporavanju starenja. Istraživanje tek treba napredovati dalje od laboratorijskih ljudskih stanica, a opsežna testiranja na životinjskim modelima i naposljetku ispitivanja na ljudima neophodna su kako bi se potvrdili nalazi.

Potencijalni napredak unatoč kontroverzama

Unatoč kontroverzama i ranoj fazi istraživanja, Sinclairov rad predstavlja potencijalni napredak u potrazi za zdravijim starenjem. Kako ljudi žive dulje, znanstvenici aktivno traže načine za poboljšanje čimbenika zdravlja povezanih sa starenjem. Sinclairova studija mogla bi poslužiti kao kritičan prvi korak u razvoju liječenja, ali ključno je pristupiti ovim nalazima s oprezom i nastaviti daljnja istraživanja.

Ovo novo otkriće nudi potencijal za preokret starenja s jednom pilulom, s primjenama od poboljšanja vida do učinkovitog liječenja brojnih bolesti povezanih sa starenjem, rekao je Sinclair u priopćenju za javnost.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti