Revolucionarno otkriće: Pronađen "prekidač" koji aktivira smrt stanica raka

Nova američka studija označava značajan napredak u mogućnostima liječenja raka.

Branimir Vorša | 23.11.2023. / 09:32

Stanica raka, ilustracija
Stanica raka, ilustracija (Foto: Getty Images)

U novoj, revolucionarnoj strategiji borbe protiv raka, znnstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u Davisu otkrili su način probijanja zaštitnih barijera oko kancerogenih tumora. Pristup uključuje aktiviranje takozvane "vremenske bombe" poznate kao Fas, receptora smrti koji se nalazi na stanicama koje oblažu krvne žile tumora. Fas receptor, kada ga pokreću specifična antitijela, inducira programiranu staničnu smrt, omogućujući stvorenim imunološkim stanicama pristup i borbu protiv raka.

Tradicionalno zanemaren u imunoterapiji raka, Fas je nedavno stekao priznanje kao potencijalni ključni faktor. Prethodni pokušaji ciljanja ovog receptora bili su neuspješni. Ali sada kada smo identificirali ovaj epitop, mogao bi postojati terapeutski put naprijed za ciljanje Fas receptora kod tumora, ističe Jogender Tushir-Singh, viši autor studije koja je objavljena u časopisu Cell Death & Differentiation.

VIrtualna stvarnost Virtualna stvarnost mogla bi pomoći u rješavanju problema koji mnoge muči godinama

Otvaranje prostora za druge terapije

Identificirana antitijela djeluju kao prekidač za uništavanje stanica, stvarajući ulaz za druge terapije protiv raka, kao što je CAR-T terapija, da dosegnu svoje ciljeve unutar tumora. CAR-T terapija uključuje programiranje pacijentovih bijelih krvnih stanica (T-stanica) da napadnu specifične stanice raka. Međutim, te konstruirane imunološke stanice suočavaju se s izazovima prodiranja u stanice 'promatrača' kojima nedostaju prepoznatljivi antigeni koji se nalaze na stanicama tumora, ograničavajući uspjeh te terapije protiv solidnih tumora.

Nije važno koliko dobro projektiramo protutijela koja aktiviraju imunološke receptore i T-stanice ako se ne mogu približiti stanicama tumora. Dakle, moramo otvoriti prostore kako bi T-stanice mogle infiltrirati, objšnjava Tushir-Singh.

Stanica raka, ilustracija Ogroman korak naprijed u liječenju raka: Vrlo agresivne stanice tumora pretvorene u - zdrave mišiće

Dva visoko učinkovita antitijela

Znanstvenici sa spomenutog sveučilišta su razvili dva visoko učinkovita antitijela koja su se vezala za Fas receptore, uzrokujući samoimplodiranje stanica promatrača u različitim staničnim linijama tumora, uključujući modele raka jajnika. Fas ligand (mala signalna molekula koja je uključena u anorganske i biokemijske procese) razvijen u navedenoj studiji zahvaća kritične dijelove Fas receptora, obećavajući potencijalne mete za lijekove.

Razumijevanje Fas statusa pacijenta, posebice mutacija oko otkrivenog epitopa, postaje ključno za procjenu učinkovitosti CAR-T terapije.

To je definitivan pokazatelj učinkovitosti liječenja promatrača CAR-T terapijom. Ali što je najvažnije, ovo postavlja pozornicu za razvoj antitijela koja aktiviraju Fas receptore, selektivno ubijaju tumorske stanice i potencijalno podupiru terapiju CAR-T-stanicama kod solidnih tumora, kaže Tushir-Singh.

Trčanje, ilustracija Otkriveno "tajno oružje" kojim muškarci mogu smanjiti rizik od obolijevanja od zloćudne bolesti

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti