Virtualna stvarnost mogla bi pomoći u rješavanju problema koji mnoge muči godinama

Znanstvenici su otkrili da među pacijentima oboljelima od karcinoma imerzivni VR "može imati pozitivne učinke na simptome tjeskobe i bolove".

Hina | 19.10.2023. / 11:19

VIrtualna stvarnost
VIrtualna stvarnost (Foto: Getty Images)

Nova studija pokazuje da bi virtualna stvarnost (VR) mogla pomoći u ublažavanju bolova i patnji pacijenata oboljelih od raka, a dobrobiti VR-a također bi potencijalno mogle pomoći ljudima s brojnim drugim dugotrajnim stanjima, rekli su akademici.

Nova istraživanja otkrila su da korištenje VR-a može pomoći u smanjenju psiholoških učinaka povezanih s kroničnim bolestima.

Kako bi potkrijepili nalaze, znanstvenici sa sveučilišta Queen's u Belfastu u Irskoj počeli su analizirati sve studije o korištenju virtualne stvarnosti za pomoć pacijentima s nizom dugotrajnih bolesti.

Dječak s VR naočalama Nova prijetnja online sigurnosti djece: Pedofili vrebaju u svijetu virtualne stvarnosti

Pregledali su 31 studiju provedenu između 1993. i 2023. na tu temu.

Ljudi se mogu uključiti u VR – pri čemu doživljavaju "povezanost s digitalnim svijetom izvan svojih fizičkih tijela" – korištenjem niza alata, uključujući "potpuno imerzivne sustave" kao što je uređaj koji se stavlja na glavu kako bi predstavio digitalno okruženje od 360 stupnjeva, čime se povećava osjećaj "prisutnosti" osobe u digitalnom okruženju, napisali su autori.

Studije su proučavale intervencije virtualne stvarnosti temeljene na okolišu i igricama, osmišljene ili za opuštanje korisnika prije medicinskog tretmana kombinacijom šetnje prirodom i meditacije svjesnosti, na primjer, ili kako bi korisnici stekli određene vještine ili ponašanje koje im pomaže da se bolje nose sa svojim stanjem.

Znanstvenici su otkrili da među pacijentima oboljelima od karcinoma imerzivni VR "može imati pozitivne učinke na simptome tjeskobe i bolove".

Virtualna stvarnost Potencijal je revolucionaran: Počinje testiranje tehnologije koja bi mogla riješiti jedan od velikih problema starijih ljudi

Analiza je također otkrila da su "opuštajuće i angažirajuće VR intervencije" bile "prihvatljive i izvedive" među osobama s rakom, demencijom, kardiovaskularnim bolestima, bolestima bubrega i multiplom sklerozom.

Naša otkrića sugeriraju da su VR intervencije prihvatljivi tretmani koji imaju potencijal za poboljšanje fizičkih i psiholoških posljedica fizičke bolesti, napisali su autori u časopisu BMJ Supportive and Palliative Care.

Postoje kvalitetna istraživanja koja upućuju na to da su ove VR intervencije učinkovite u smanjenju boli i stresa, osobito među osobama s rakom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti