Potencijal je revolucionaran: Počinje testiranje tehnologije koja bi mogla riješiti jedan od velikih problema starijih ljudi

Nakon 18 mjeseci analizirat će se dobiveni podaci i na temelju rezultata odlučit će se o daljnjim potezima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.07.2023. / 11:45

Virtualna stvarnost (Foto: Getty Images)

Usamljenost je jedan od velikih problema starije populacije. Npr. samo u Velikoj Britaniji čak oko 1,4 milijuna ljudi često je usamljeno, nemaju partnere, niti prijatelja i rodbine s kojima su često u kontaktu. Upravo u toj zemlji započinje pilot-projekt čiji je cilj saznati može li moderna tehnologija, konkretno virtualna stvarnost pomoći starijima da se osjećaju manje usamljeno i ponuditi im drukčiji oblik zabave i druženja koji bi mogao pozitivno djelovati na njihovu dobrobit.

Slika nije dostupna Tinejdžeri su prilično nezainteresirani za tehnologiju budućnosti

Projekt pod nazivom “Planet Wellbeing” pokrenuli su znanstvenici sa Sheffield Hallam University u suradnji s organizacijom Age UK Sheffield te će tijekom testiranja starijim ljudima podijeliti naglavne uređaje za virtualnu stvarnost. Oni će ih moći koristiti za zabavne i društvene aktivnosti poput igranja karata, plesa itd.

Ova tehnologija, vjeruju znanstvenici, ima revolucionaran potencijal oko načina na koji može pomoći osobama u trećoj životnoj dobi, pogotovo poboljšavajući njihovu dobrobit i mentalno zdravlje. Znanstvenici sa spomenutog sveučilišta naglašavaju kako je testiranje koje provode bazirano na istraživanjima koja traju više od desetljeća i pokazala su kako se starije ljude može motivirati na vježbanje korištenjem tehnologije, kroz zabavu i društvene aktivnosti u virtualnim svjetovima.

Uređaji za virtualnu stvarnost na Fakultetu Studenti ovog fakulteta uskoro će predavanja pratiti u virtualnoj i proširenoj stvarnosti

Nakon testiranja koje će trajati godinu i pol, slijedi analiza podataka koji su prikupljeni tijekom tog razdoblja, a ako ti podaci pokažu pozitivan utjecaj tehnologije na dobrobit starijih i usamljenih ljudi, mogla bi se pokrenuti neka šira inicijativa s ciljem pomoći starijim ljudima korištenjem tehnologija poput uređaja za virtualnu stvarnost.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti