Potencijal je revolucionaran: Počinje testiranje tehnologije koja bi mogla riješiti jedan od velikih problema starijih ljudi

Nakon 18 mjeseci analizirat će se dobiveni podaci i na temelju rezultata odlučit će se o daljnjim potezima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.07.2023. / 11:45

Virtualna stvarnost (Foto: Getty Images)

Usamljenost je jedan od velikih problema starije populacije. Npr. samo u Velikoj Britaniji čak oko 1,4 milijuna ljudi često je usamljeno, nemaju partnere, niti prijatelja i rodbine s kojima su često u kontaktu. Upravo u toj zemlji započinje pilot-projekt čiji je cilj saznati može li moderna tehnologija, konkretno virtualna stvarnost pomoći starijima da se osjećaju manje usamljeno i ponuditi im drukčiji oblik zabave i druženja koji bi mogao pozitivno djelovati na njihovu dobrobit.

Metaverse Tinejdžeri su prilično nezainteresirani za tehnologiju budućnosti

Projekt pod nazivom “Planet Wellbeing” pokrenuli su znanstvenici sa Sheffield Hallam University u suradnji s organizacijom Age UK Sheffield te će tijekom testiranja starijim ljudima podijeliti naglavne uređaje za virtualnu stvarnost. Oni će ih moći koristiti za zabavne i društvene aktivnosti poput igranja karata, plesa itd.

Ova tehnologija, vjeruju znanstvenici, ima revolucionaran potencijal oko načina na koji može pomoći osobama u trećoj životnoj dobi, pogotovo poboljšavajući njihovu dobrobit i mentalno zdravlje. Znanstvenici sa spomenutog sveučilišta naglašavaju kako je testiranje koje provode bazirano na istraživanjima koja traju više od desetljeća i pokazala su kako se starije ljude može motivirati na vježbanje korištenjem tehnologije, kroz zabavu i društvene aktivnosti u virtualnim svjetovima.

Uređaji za virtualnu stvarnost na Fakultetu Studenti ovog fakulteta uskoro će predavanja pratiti u virtualnoj i proširenoj stvarnosti

Nakon testiranja koje će trajati godinu i pol, slijedi analiza podataka koji su prikupljeni tijekom tog razdoblja, a ako ti podaci pokažu pozitivan utjecaj tehnologije na dobrobit starijih i usamljenih ljudi, mogla bi se pokrenuti neka šira inicijativa s ciljem pomoći starijim ljudima korištenjem tehnologija poput uređaja za virtualnu stvarnost.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti