Studenti ovog fakulteta uskoro će predavanja pratiti u virtualnoj i proširenoj stvarnosti

Nekoliko profesora ujedno će krenuti u razvoj softverskih rješenja za svoje kolegije.

Martina Čizmić | 11.04.2023. / 11:23

Uređaji za virtualnu stvarnost na Fakultetu (Foto: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji)

Tijekom pandemije brojni su fakulteti prihvatili opciju praćenja predavanja putem interneta. No, na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije odlučili su otići korak dalje te će njihovi studenti uskoro moći predavanja pratiti u virtualnoj i proširenoj stvarnosti. 

Kako bi u tome uspjeli, za početak je fakultet nabavio pet uređaja MetaQuest2 i jednu VR 360 kameru, za čije su korištenje profesori prošli i specijaliziranu edukaciju prilagođenu potrebama njihovih kolegija.

Drago nam je što smo u relativno kratkom roku uspjeli implementirati VR sustav u nastavne procese. Trenutačno nekoliko profesora radi na modelima implementacije VR headsetova i kamere u cilju osuvremenjivanja nastavnih procesa. Svi smo okruženi tehnologijom, a studenti razmišljaju i obrađuju informacije na bitno drugačiji način te stoga želimo uključiti tehnologiju u obrazovni sustav i približiti se potrebama studenata, pojasnila je prof. dr. sc. Marinela Krstinić Nižić, prodekanica za razvoj.

Meta Quest Pro Zuckerberg predstavio novi VR uređaj Quest Pro

Nekoliko profesora ujedno će krenuti u razvoj softverskih rješenja za svoje kolegije, a sve u cilju da svojim studentima ponude sve što u ovom trenutku tehnologija za akademsku zajednicu može ponuditi, ali i da potencijalno postanu zanimljivi budućim studentima koji se žele razvijati u tom području.

Svjesni smo potrebe za stalnim tehnološkim unapređenjem nastavnog procesa, zbog čega se konstantno prilagođavamo potrebama studenata, generaciji Z, koja je rođena s digitalnim tehnologijama, ali ih sada može implementirati i u praktičnom dijelu nastave. Unaprijedili smo kolegije kako bismo kod studenata razvijali digitalne vještine i prilagodili ih zahtjevima suvremenog tržišta rada. Turizam se snažno razvija u digitalnom smjeru i mi želimo nastaviti biti predvodnici obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, pa tako i u korištenju pametne tehnologije, zaključuje dekanica prof. dr. sc. Sandra Janković.

Predmeti kao što su Virtualni doživljaj, Digitalni marketing, Pametni turizam, Projekti u turizmu, Poslovne inovacije, Turizam događanja, Specifični oblici turizma bit će dodatno oplemenjeni virtualnim sadržajima te primjerima primjene srodnih tehnologija u poslovanju. Tijekom same edukacije i profesori ostalih kolegija također su pronašli primjere primjene u svojem svakodnevnom radu, ne samo na studijskim programima već i u programima cjeloživotnog obrazovanja.

Metaverse Tinejdžeri su prilično nezainteresirani za tehnologiju budućnosti

Kako ističu, tehnologija virtualne stvarnosti može omogućiti sudionicima proživljavanje iskustava kakva bi u stvarnom svijetu bila teže ostvariva, financijski skuplja ili na neki način nesigurna. Neki primjeri su putovanja na daleke lokacije, vježbe stranih jezika, upravljanje uređajima, vježbe javnih nastupa, prodajnih razgovora te vizualizacija raznih sadržaja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti